Nyheter från Sveriges Radio

​​​​​​​​​​​​​​​​​Här visas senaste nyheter​​na från Sveriges Radio. Om de inte finns på ditt språk har vi använt det svenska nyhetsflödet.

Miljardsatsning på äldrevården

Tue, 21 Oct 2014 09:55:00 GMT

Regeringen och Vänsterpartiet har enats om att lägga två miljarder kronor årligen på fler anställda i äldreomsorgen i landets kommuner. Med start nästa år.

Möte i riksdagen om militärinsatsen i skärgården

Tue, 21 Oct 2014 09:25:00 GMT

Både överbefälhavaren och försvarsministern träffar just nu riksdagens försvarsutskott för att informera och ge sin syn på militärinsatsen i Stockholms skärgård. Efter mötet kommer pressen på plats få ställa frågor till ÖB, försvarsminister Peter Hultqvist (S) och försvarsutskottet.

Agneta Furviks valturné i Colorado

Tue, 21 Oct 2014 09:00:00 GMT

Sveriges Radios korrespondent Agneta Furvik reser denna oktobervecka runt i Colorado för att ta pulsen på viktiga valfrågor i kampanjen inför mellanårsvalet. Delstaten Colorado är ett slags mikrokosmos av USA rent politiskt och skulle kunna bli avgörande för om republikanerna kan ta över senaten i Washington.

Länsförbund vill ha Kinberg Batra som moderatledare

Tue, 21 Oct 2014 08:58:00 GMT

Moderaterna i Västerbotten vill att Anna Kinberg Batra ska efterträda Fredrik Reinfeldt på partiledarposten. Länsförbundet är först ut att skicka in sin nominering till valberedningen, och så här motiverar riksdagsledamoten Edward Riedel ställningstagandet.

Miljötvist om PCB i ett 25-tal kommuner

Tue, 21 Oct 2014 08:39:00 GMT

Frågan om miljögiftet PCB i transformatorer överklagas till miljödomstol av Svenska Kraftnät som vill ha mer tid för sanering.

Cameron vill bromsa invandring från Östeuropa

Tue, 21 Oct 2014 07:37:00 GMT

Storbritannien planerar att bromsa invandringen genom sluta följa EU:s regler om fri rörlighet inom Europa. EU-kommissionens ordförande Barroso varnar nu premiärminister David Cameron för att vara på väg att begå "historiskt misstag".

Akut vattenbrist i Brasiliens största stad São Paulo

Tue, 21 Oct 2014 07:37:00 GMT

I Brasilien har akut vattenbrist i landets största stad São Paulo blivit en fråga inför presidentvalet på söndag. Det är oppositionspartiet PSDB som styr staden, och president Dilma Rouseff försöker utmåla krisen som ett exempel på högerns dåliga administration.

Swedbanks vinst högre än väntat

Tue, 21 Oct 2014 05:45:00 GMT

Swedbank har som första storbank just presenterat sin kvartalsrapport. Resultatet blev bättre än väntat.

EU-migranternas barn får inte gå i skolan

Tue, 21 Oct 2014 04:31:00 GMT

De hemlösa EU-migranternas barn har inte rätt till utbildning i Sverige. De omfattades inte av lagändringen förra året som gav papperslösa barn rätt till skolgång. Allt fler kommuner ringer till Skolverket för att få reda på vad som gäller, men Skolverket kan inte ge några tydliga besked.

Estnisk partnerskapslag väcker hopp om ökad tolerans

Tue, 21 Oct 2014 04:15:00 GMT

I Estland gör sig homosexuella par redo att ansöka om registrerat partnerskap, sedan parlamentet i landet röstade igenom en könsneutral partnerskapslag för en dryg vecka sedan.

Regeringen vill göra miljonprogrammen energieffektiva

Tue, 21 Oct 2014 04:00:00 GMT

Den rödgröna regeringen vill införa ett statligt stöd till fastighetsägare som satsar på energieffektivisering i miljonprogramsområdena. Totalt avsätts 1,7 miljarder kronor under mandatperioden.

Sökandet fortsätter - försvaret i möte på morgonen

Tue, 21 Oct 2014 03:46:00 GMT

Militärens sökande i Stockholms skärgård fortsätter i oförminskad styrka, men några nya tydliga iakttagelser har inte gjorts, enligt Johan Lundgren vakthavande informatör på försvarsmakten. Både överbefälhavaren och försvarsministern kommer i dag till riksdagens försvarsutskott för att informera och ge sin syn på militärinsatsen i Stockholms skärgård. Tidslinje och grafik: Militär insats i Stockholms skärgård

Modeskaparen Oscar de la Renta död

Tue, 21 Oct 2014 02:31:00 GMT

Modeskaparen Oscar de la Renta har avlidit vid 82 års ålder, uppger en familjemedlem för ABC News.

Falska eurosedlar i omlopp i Göteborg

Tue, 21 Oct 2014 02:00:00 GMT

Polisen i Göteborg har fått in ett tjugotal ärenden som rör förfalskade eurosedlar i butiker och växlingskontor under september månad. Nu går Göteborgspolisen ut och varnar för bedrägerierna.

Regeringen vill ha vägslitageskatt

Tue, 21 Oct 2014 01:49:00 GMT

Regeringen vill införa en vägslitageskatt för både svenska och utländska åkare. Ambitionen är att det ska ske under mandatperioden, skriver statsminister Stefan Löfven (S) och klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) på Dagens Nyheters debattsida.

Ansvarar för utvisningar - delade rasistiska inlägg på Facebook

Tue, 21 Oct 2014 01:00:00 GMT

En anställd vid Kriminalvårdens Transporttjänst, som ansvarar för utvisningar, har delat inlägg från bland annat den högerextrema organisationen Swedish Defence League på sin Facebook. "Självklart olämpligt", enligt myndighetens ledning.

Nytt beslut om Försvarsmaktens insats under tisdagen

Mon, 20 Oct 2014 21:27:00 GMT

Försvarsmakten fortsatte under måndagen sina spaningar i Stockholms skärgård med oförminskad styrka och sökområdet flyttades söderut. Flygförbud råder vid områdena runt Nåttarö och Sandhamn och ett nytt beslut om hur man ska gå vidare i insatsen kommer att tas i morgon tisdag, säger konteramiral Anders Grenstad, ställföreträdande chef för Försvarsmaktens insatsledning.

Jordens hetaste september uppmätt

Mon, 20 Oct 2014 21:14:00 GMT

Årets september var den hetaste månaden globalt sedan mätningarna startade 1880, uppger den amerikanska myndigheten NOAA, som övervakar tillståndet i haven och atmosfären.

SD:s partigrupp återuppstår

Mon, 20 Oct 2014 16:39:00 GMT

Inte på den tredje dagen, men väl den fjärde, återuppstod Sverigedemokraternas partigrupp i EU-parlamentet, EFDD, på måndagen efter kort tids existensiell kris. EFDD blev plötsligt upplöst i förra veckan då lettiska parlamentsledamoten Iveta Grigule hoppade av, vilket gjorde att man inte längre uppfyllde kraven på att ha medlemmar från minst sju medlemsländer.

Kvinnoröster avgör i USA

Mon, 20 Oct 2014 16:18:00 GMT

Med två veckor kvar till det amerikanska mellanårsvalet, kämpar demokraterna mot de ihållande prognoser som säger att de kommer att förlora majoriteten i senaten. Slaget står i en handfull delstater, vars demokratiska senatorer riskerar att förlora sina platser. En av de mest avgörande delstaterna, kanske den helt avgörande, är Colorado. Det som anses kunna rädda demokraterna där och i resten av USA, är att så många kvinnor som möjligt röstar.

​Klicka på en nyhetsrubrik i listan för att läsa nyheten på Sveriges Radios webbplats. Länken öppnas i ett nytt fönster.

​Nyheter på lätt svenska

Klartext

​Svenska nyheter på engelska

The ​L​ocal​​​​

​Nyheter på teckenspråk

Nyhetstecken

informationsverige.se är länsstyrelsernas gemensamma portal för samhällsinformation till nyanlända
© Copyright 2014 Länsstyrelsen Västra Götaland