Nyheter från Sveriges Radio

​​​​​​​​​​​​​​​​​Här visas senaste nyheter​​na från Sveriges Radio. Om de inte finns på ditt språk har vi använt det svenska nyhetsflödet.

Ny Amnesty-rapport: Hundratals vittnen om Isis-skräcken

Tue, 02 Sep 2014 00:40:00 GMT

Tusentals mördade. Kvinnor och barn våldtagna. Om detta berättar människor som överlevt Isis terror i norra Irak för Amnesty International. I dag publicerar organisationen en rapport med vittnesmål.

Nato skapar ny snabbinsatsstyrka

Mon, 01 Sep 2014 23:29:00 GMT

Nato svarar på Ukrainakrisen genom att skapa en särskilt insatsstyrka med potentiellt flera tusen soldater. Styrkan ska kunna sättas in i oroshärdar med så lite som två dagars varsel.

Polisen i Ferguson utrustas med kameror

Mon, 01 Sep 2014 21:31:00 GMT

Polisen i Ferguson, i staden Saint Louis i USA, har utrustats med kameror för att dokumentera protesterna. Beslutet kommer efter att flera massprotester mot dödsskjutningen av den 18-årige Michael Brown i början av augusti urartat, rapporterar Louis Post-Dispatch.

FN skickar utredare till Irak

Mon, 01 Sep 2014 20:46:00 GMT

FN:s människorättsråd beslutade på måndagen att skicka elva utredare till Irak för att undersöka brott begångna av Islamiska staten, Isis.

Het debatt höjde valtemperaturen

Mon, 01 Sep 2014 19:48:00 GMT

Den politiska temperaturen höjdes rejält i kväll när den första partiledardebatten inför valet hölls. I fokus hamnade bland annat frågan om hur de rödgröna tänker komma överens om en gemensam politik.

Här är Camerons förslag på skärpta terrorlagar

Mon, 01 Sep 2014 15:51:00 GMT

I Storbritannien har premiärminister Cameron i dag lagt fram förslag till kraftigt skärpt lagstiftning för att försöka förhindra att radikala muslimer reser för att delta i träningsläger eller krig och därefter återvända med sina nya kunskaper.

Allt fler får svensk pension utomlands

Mon, 01 Sep 2014 15:30:00 GMT

Allt fler personer som arbetat i Sverige väljer att plocka ut sin pension i något annat land. I år betalas omkring 366 miljoner kronor i månaden i allmän pension till personer som är bosatta utomlands, enligt Pensionsmyndigheten. Finland är det land som ligger i topp.

Så kritiseras Allianses valmanifest av oppositionen

Mon, 01 Sep 2014 15:19:00 GMT

Kritiken från oppostionspartierna mot Alliansens presenterade valmanifest har inte låtit vänta på sig. De fyra oppositionspartierna Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet är kritiska mot olika delar av valmanifestet, men en sak är de överens om, de tycker alla att det är tunt med förslag.

Lättnad i Södertälje efter hovrättsdom mot gängledare

Mon, 01 Sep 2014 15:10:00 GMT

Hovrätten fastställde i dag livstidsdomen mot gängledaren i det så kallade Södertäljenätverket. Flera andra får mångåriga fängelsestraff. Och lättnaden var i dag stor bland många Södertäljebor.

Så gick Valspurtens första partiledardebatt

Mon, 01 Sep 2014 15:00:00 GMT

Först ut i valspurtens kavalkad av partiledardebatter var Aftonbladets, direktsänd från kongresshallen i Stockholm Waterfront. Samtliga partiledare fanns på plats: Jonas Sjöstedt (V), Stefan Löfven (S), Gustaf Fridolin (MP), Jimmie Åkesson (SD), Fredrik Reinfeldt (M), Annie Lööf (C), Jan Björklund (FP) och Göran Hägglund (KD). Ekots direktrapport: Läs hela debatten här nedan

Alliansen: Tyngd på skola och jobb i vårt valmanifest

Mon, 01 Sep 2014 14:46:00 GMT

Fler karriärtjänster för lärare, kortare väntetider i cancervården, en supermiljöbilspremie och skärpta straff för grova våldsbrott. Det är några av löftena i den borgerliga alliansens valmanifest, som presenterades tidigare i dag.

Grafik: Ebolavirus

Mon, 01 Sep 2014 14:45:00 GMT

Hittills har 3 069 insjuknat och 1 552 personer har dött i Ebolaepidemin på Afrikas västkust.

Kopparstöld stoppar tågtrafik ett dygn

Mon, 01 Sep 2014 14:36:00 GMT

Tågtrafiken står stilla mellan Bålsta och Enköping, till följd av en kopparstöld av elledningar på sträckan. Tidigast på tisdag eftermiddag kan ett spår på sträckan öppnas.

Ukrainas armé tvingas retirera från Luhansk

Mon, 01 Sep 2014 13:48:00 GMT

Ukrainas armé har förlorat kontrollen över flygplatsen i Luhansk i östra Ukraina till de ryskstödda separatisterna. Hårda strider utkämpas fortfarande i området.

Självkörande bilar på vägarna - bara några år borta

Mon, 01 Sep 2014 12:53:00 GMT

Framöver kan det bli möjligt för personer som i dag tvingas sluta köra bil på grund av olika sjukdomar att få fortsätta köra trots sjukdom. Ny teknik som gör det möjligt för bilen att själv agera innebär att synen på vilka som ska få köra bil måste ändras, menar Staffan Widlert, generaldirektör på Transportstyrelsen.

SMHI vill utvidga system för varningar

Mon, 01 Sep 2014 12:22:00 GMT

Efter sommarens oväder och kritik mot SMHI:s sena varningar gör myndigheten nu om sitt system för vädervarningar. Nästan 3 000 utan ström | Nära att drunkna i hissen

Polisen raderade bild på gatstenar

Mon, 01 Sep 2014 12:05:00 GMT

I samband med att Svenskarnas parti höll möte i Stockholm i helgen publicerade en polis en bild i sociala medier på gatstenar som slängts mot poliser av motdemonstranter. Men fotot raderades av polisens kommunikationsavdelning, som hävdar att några gatstenar aldrig slängdes.

Tv-huset i Islamabad stormat

Mon, 01 Sep 2014 10:50:00 GMT

I Pakistan stormade demonstranter tv-huset i Islamabad i protest mot sittande premiärministern Nawaz Sharif. Säkerhetsstyrkor återtog senare kontrollen över det men läget i Pakistan är fortfarande allvarligt.

Allt fler barn riskerar få högt blodtryck

Mon, 01 Sep 2014 10:30:00 GMT

Europeiska hjärtforskare oroas nu över den ökande barnfetman. En ny studie visar att överviktiga barn och unga löper kraftigt ökad risk att utveckla högt blodtryck, och det är dags att bryta trenden med alltmer stillasittande bland barn. Det säger professor Pedro Marques-Vidal som talade vid hjärtkongressen i Barcelona.

Här är Alliansens löften inför valet

Mon, 01 Sep 2014 09:55:00 GMT

Under förmiddagen avslutade Alliansens partiledare presentationen av sitt valmanifest, som fått namnet "Vi bygger Sverige". Statsministern och moderatledaren Fredrik Reinfeldt säger att det är ett unikt tillfälle i svensk politik.

​Klicka på en nyhetsrubrik i listan för att läsa nyheten på Sveriges Radios webbplats. Länken öppnas i ett nytt fönster.

​Nyheter på lätt svenska

Klartext

​Svenska nyheter på engelska

The ​L​ocal​​​​

​Nyheter på teckenspråk

Nyhetstecken

informationsverige.se är länsstyrelsernas gemensamma portal för samhällsinformation till nyanlända
© Copyright 2014 Länsstyrelsen Västra Götaland