مهاجرت به سویدن

امروز در سویدن تقریباً ۱۰ میلیون نفر زندگی میکند. حدود ۳,۵ میلیون نفر در سه شهر بزرگ کشور استاکهلم، یوتبوری، مالمو و اطراف آنها سکونت دارند. تقریباً ۱۶ فیصد از نفوس سویدن را آنهایکه درخارج از کشور متولد شده اند تشکیل میدهند.

در جریان قرن بیستم بسیاری از مردم به سویدن مهاجرت کردند. به استثنای موارد محدود سویدن از جنگ جهانی دوم تاکنون مقصد مهاجران شده است به سخن دیگر شمار مهاجران به این کشور بیش از کسانی است که از این کشور خارج شده اند.

در دهۀ ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰، سویدن به نیروی کار ضرورت داشت. مردم از کشور های همسایه بخاطر کار به اینجا آمدند. همچنان بسیاری از آنها از ایتالیا، یونان، یوگوسلاویا و ترکیه آمدند.

در دهۀ ۱۹۸۰، مردم از امریکای جنوبی، ایران، عراق، لبنان، سوریه، ترکیه و اریتریا در سویدن پناهنده شدند. بعد ها، تعدادی از سومالیا و اروپای شرقی نیز آمدند.

در سال ۱۹۹۹، شورای اروپا تصمیم گرفت که اتحادیۀ اروپا (EU) یک سیاست مشترک پناهندگی و مهاجرت را در پیش بگیرد. که آن را همکاری شنگن می نامند. در سال ۲۰۰۱، سویدن به همکاری شنگن ملحق شد. بدین معنی که تمام افراد که بطور قانونی در ساحۀ شنگن سکونت دارند میتوانند بدون نشان دادن پاسپورت حین عبور از سرحدات بصورت آزادانه سفر کنند. همکاری شنگن به تقاضای پناهندگی افراد زیادی در آغاز قرن ۲۱ انجامید.

در سویدن، قانون اتباع خارجی بر امور مهاجرت نافذ است که قوانین پناهندگی، اجازۀ اقامت و دوباره ملحق شدن فامیل را دربر دارد.

عکس: Colourbox  

در سال ۲۰۱۶ نزدیک به ۱۶۳۰۰۰ نفر به سویدن مهاجرت کردند. از این تعداد ۵۶ فیصد مرد و ۴۴ فیصد زن بودند. همچنین در همین سال نزدیک به ۱۵۰۰۰ نفر از اتباع سویدن به کشور خود بازگشتند. اما بیشترین سهم مهاجران از آن پناهندگان کشور سوریه بوده است. برای اطلاع بیشتر به سایت اینترنتی www.scb.se مراجعه شود.

حدود ۱٫۷ میلیون نفر از اتباع سویدن در سال ۲۰۱۶ خارج از این کشور به دنیا آمدند. تابلوی زیر از دفتر آمار مرکزی (SCB) گرفته شده که در آن بیشترین مهاجران وارد شده در سال ۲۰۱۶ را نشان داده است.

منبع: ادارۀ آمار سویدن   

تقاضای پناهندگی

کنوانسیون مهاجرت ملل متحد یک قانون بین المللی راجع به چگونگی برخورد کشورها با مهاجرین است. چنانچه در کنوانسیون تعریف گردیده است، مهاجر کسی است که میترسد که به علت نژاد، ملیت، گرایش جنسی، دین یا عقیدۀ سیاسی مورد آزار قرار گیرد. قانون این است که باید به شخص مهاجر بدون در نظر داشت مملکت که در آن شخص مذکور تقاضای پناهندگی میدهد پناه داده شود.

حتی به آنهایکه بر اساس کنوانسیون مهاجرت سازمان ملل متحد مهاجر هم نیستند ممکن است مستحق اقامت باشند در صورتیکه نیازمند حمایت باشند. بر اساس قانون اتباع بیگانگان سویدن ممکن است اجازۀ اقامت برای افرادی که نیازمند حفاظت گزینه یی (مطابق قوانین مشترک اتحادیۀ اروپا) اند اعطا شود.

اتحادیۀ اروپا قوانین مشترک دارد که بر چگونگی تعیین اینکه آیا یک شخص شرایط مهاجر بودن را دارد، نظارت میکند. در پروسۀ تقاضای پناهندگی، ممالک باید عوامل مختلف از قبیل سابقۀ یک شخص و وضعیت زندگی وی، چه را میتوان آزار حساب کرد، وضعیت شخص در مملکت خودش وغیره را در نظر بگیرند.

اگر شما قصد دارید در سویدن تقاضای پناهندگی بدهید، باید با ادارۀ مهاجرت سویدن تماس بگیرید. ادارۀ مهاجرت سویدن نهاد دولتی است که درخواست اشخاصی را که میخواهند از سویدن بازدید کنند، در سویدن زندگی کنند، تقاضای پناهندگی بدهند یا تابعیت آنرا حاصل کنند، بررسی میکند.

طبق قوانین دبلین، درخواست پناهندگی شما باید توسط اولین کشور اروپایی که شما به آنجا رسیده اید بررسی گردد. ادارۀ مهاجرت سویدن جهت اطمینان از اینکه سویدن اولین کشور پناهندگی است یا خیر اثر انگشت تمامی پناهجویان را که بالای سن ۱۴ هستند میگیرد.

تغییرات در قوانین پناهندگی

پارلمان سویدن قانون موقتی را به تصویب رساند که امکان گرفتن پناهندگی با هدف دستیابی به کارت اقامت در سویدن را محدود کرده است. این قانون از ۲۰ جولاى 2016 به مدت سه سال به اجرا گذاشته است. این احتمال وجود دارد که این قانون افرادی را که پیش از این تاریخ درخواست پناهندگی داده اند را شامل شود. برای اطلاع بیشتر از تغییرات در قوانین به سایت اینترنتی اداره ی مهاجرت نگاه شود .www.migrationsverket.se

اجازۀ اقامت موقت

این قانون جدید به پناهجويان امکان گرفتن اجازۀ اقامت موقت در سویدن را می دهد. فرد پناهنده نیز مدرک اقامت موقت برای سه سال را دریافت می کند. اما اشخاصی که نیاز به حمایت جایگزین دارند اقامت سیزده ماهه داده می شود.

اگر فردی در پایان تاریخ انقضای اقامت نیاز به حمایت داشته باشد، امکان تمدید اقامت در سویدن را دارد و در صورتی که فرد بتواند هزینه های خود را تامین کند، در این صورت می تواند اقامت دائم سویدن را بگیرد.

اجازۀ اقامت برای نسبت فامیلی

در صورتی که تمایل به زندگی با افراد فامیل خود هستید سرپرست فامیل باید دارای اقامت سویدن باشد. چنین فردی می تواند در صورت داشتن موارد زیر نسبت به گرفتن اقامت برای همسر و دیگر اعضا فامیل و اطفال زیر ۱۸ سال در سویدن اقدام نماید:

  •  شما دارای تابعیت سویدنی، اجازه اقامت دائم و یا اجازه اقامت موقت پناهندگی در سویدن هستید.
  •  شما از بست عهده مخارج خود و اعضای فامیلی که تقاضای اقامت می کنند بر می آیید.
  •  شما مسکنی مناسب از نظر اندازه و استاندارد برای زندگی در آن را دارید.
  •  شما و شریک زندگیتان باید حداقل ۱۸ سال داشته باشید.

همه شامل شرط تامین مخارج نمیشوند، مثلا اطفال زیر ۱۸ سال. برای اطلاعات بیشتر میتوانید به سایت اینترنتی www.migrationsverket.se مراجعه کنید.

در صورتی که شما شهروند سویدنی و یا دارای اقامت دائم باشید می توانید برای کسی که خواهان ازدواج و یا زندگی با او را دارید (Sambo) اقامت در سویدن را بگیرید.

برای درخواست اجازه اقامت در سویدن، باید با سفارت یا کنسولگری سویدن در کشور خود یا کشوری که در آن زندگی می کنید، تماس بگیرید. فرد متقاضی باید درخواست خود را شخصا تحویل دهد.


عکس: Colourbox

برپایۀ قانون موقت جدید اقارب پناهندگانی که موفق به گرفتن اقامت سه ساله می شوند، می توانند اجازۀ سفر به سویدن را بگیرند. منظــور از اقارب یا بستگان شامل، همسر، شـریـک زنـدگی و همزی و اطفال زیـر ۱۸ سال می شود. همچنان اقارب افرادی که اقامت شان برای ۱۳ ماه اعتبار دارد و درخواست اقامت خود را تا ۲۴ نوامبر ۲۰۱۵ تسلیم نموده اند میتوانند اقامت دریافت کنند.

همچنان اقارب افرادی که اقامت شان برای ۱۳ ماه اعتبار دارد و درخواست اقامت خود را تا ۲۴ نوامبر ۲۰۱۵ تسلیم نموده اند میتوانند تنها  در شرایط استثنایی اقامت در سویدن را دریافت کنند.

در برخی موارد بستگان اطفال که به تنهایی به سویدن آمده اند و حمایت جایگزین دریافت کرده اند نیز می توانند اجازه اقامت سویدن را دریافت نمایند حتی اگر طفل بعد از ۲۴ نوامبر ۲۰۱۵ تقاضای پناهندگی کرده باشد.

تابعیت سویدن

اگر میخواهید تابعیت سویدن را حاصل کنید، باید به ادارۀ مهاجرت سویدن یک درخواست نامه تسلیم کنید. آنهایکه میخواهند تابعیت سویدن را حاصل کنند باید سن شان ۱۸ سال یا بلندتر از آن باشد، اجازۀ اقامت دایمی داشته باشند و باید به مدت پنج سال در سویدن زندگی کرده باشند. اطفال زیر سن ۱۸ میتوانند با والدین خارجی تابعیت سویدن را بدست بیاورند. زمان انتظار برای دریافت جواب درخواست نامۀ تابعیت متفاوت میباشد. برای معلومات جدید ویب سایت ادارۀ مهاجرت را نگاه کنید. www.migrationsverket.se.

تابعیت اتحادیۀ اروپا

اگر شما تبعۀ سویتزرلند یا یکی از کشور های اتحادیۀ اروپا/منطقۀ اقتصادی اروپا هستید، میتوانید در محدودۀ اتحادیۀ اروپا (EU) بطور آزادانه سفر کنید. امروزه، از ۲۸ کشور عضو اتحادیۀ اروپا ۲۶ آن با قرارداد شنگن موافقت دارند. مفهوم این قرارداد این است که اتباع اتحادیۀ اروپا میتوانند در سرتاسر سرحدات این کشورها بطور آزادانه سفر کنند. اگر شما تبعۀ کشور غیر از اتحادیۀ اروپا، به اصطلاح معروف کشور سوم، هستید، شما نیز میتوانید در بین کشورهای که از قرارداد شنگن پیروی میکنند بطور آزادانه سفر کنید اما حداکثر برای سه ماه میتوانید سفر کنید. 

اجازۀ کار

تصمیم صدور اجازۀ کار را ادارۀ مهاجرت سویدن که به اتباع خارجی حق کار را اعطا میکند بعهده دارد. قاعده اصلی این است که شما باید برای اجازۀ کار درخواست کنید و جواز کار را قبل از اینکه به سویدن سفر میکنید دریافت کنید. اتباع کشورهای اسکاندیناوی، اتحادیۀ اروپا/منطقۀ اقتصادی اروپا، سویس و اعضای فامیل آنها به اجازۀ کار ضرورت ندارند. اشخاصیکه برای پنج سال یا بیشتر از آن در یک کشور دیگر اتحادیۀ اروپا سکونت داشته اند نیز ضرورت به درخواست اجازۀ کار ندارند.

اشخاصیکه شغل آزاد دارند به اجازۀ کار ضرورت ندارند اما باید اجازۀ اقامت داشته باشند.

 

به صفحه بعدی >

بازگشت به فهرست مطالب

وبسایت informationsverige.se پورتال عمومی اداره کاونتی در باره معلومات اجتماعی برای تازه واردان است
© حق چاپ 2016 اداره هیئت کاونتی Västra Götaland

در وبسایت informationsverige.se با استفاده از کوکی ما به شما یک تجربه بهتر میدهیم. در گشت و گذار کوکی را بپذیرید.

در باره کوکی بیشتر مطالعه کنید