Älmhult

Välkommen till Älmhult! I Älmhults kommun bor och arbetar människor från fler än 50 olika länder och det gör att vi har en internationell atmosfär med många olika kulturer. Att Älmhult är hjärtat av IKEA bidrar också till det internationella. Här finns en internationell skola där all undervisning bedrivs på engelska. I Älmhult är det enkelt att leva och nära till allt - arbete, skola, fritidsaktiviteter, vacker natur, handelsplats, storstäder och shopping i centrum.

Presentation

Torg i Älmhult

​Boende​

I Älmhult vill vi att invånarna ska bo och leva i en trivsam, hälsosam och trygg miljö. För dig som letar efter bostad i Älmhult finns flera alternativ – i Älmhult är boendet och boendemiljön varierad. Vill du ha nära till skog och sjö, har du möjlighet till det utan att pendlingen tar för stor del av vardagen. Vill du istället bo mer centralt, kan du göra det till en rimlig kostnad. I Älmhult har du möjlighet att välja!

Hyra eller köpa bostad​

Utbudet av hyreslägenheter är varierat. I Älmhult finns det ett antal bostadsbolag och hyresvärdar som kan erbjuda lägenheter runt om i kommunen. Bland andra finns Älmhultsbostäder AB som är ett helägt kommunalt bostadsföretag. Här hittar du en lista på hyresvärdar som hyr ut lägenheter i Älmhults kommun. Tänk på att de flesta hyresvärdar har ett kösystem till sina lägenheter.

Om du är intresserad av att köpa en bostad kan du prata med en m​äklare. 

Bygga ny bostad​

Är du intresserad av att bygga en ny bostad? Kommunen har både småhustomter och industrimark till försäljning. om du vill köpa en hustomt kan du ställa dig i vår tomtkö. Läs mer om kommunens lediga tomter och tomtkö.

 

Vilka språkgrupper finns på orten

I Älmhults kommun bor och arbetar människor från ett stort antal länder. Kommuninvånarna talar därför många olika språk. Förutom svenska och engelska är de stora språkgrupperna arabiska, somaliska och tigrinska. En del av invånarna talar även ryska, kurmanji och hindi.​

 

Föreningar och organisationer​

Älmhults kulturliv präglas av mångfald, engagemang och glädje. Här kan man både ta del av och vara en del av kulturlivet.

I Älmhults kommun finns möjligheten till ett brett kulturliv och en aktiv fritid som ger invånare och besökare ett rikare och friskare liv. I kommunen finns ett mångsidigt föreningsliv bestående av cirka 200 föreningar och 140 anläggningar. Här finns allt från intresse- och idrottsföreningar till kulturella föreningar. En överblick över föreningarna hittar du i föreningsregistret. ​

Vad finns i närområdet​

Service​

I Älmhults närområde finns det mesta du kan tänkas behöva. Här finns arbetsförmedling, pensionsmyndighet, försäkringskassa och skattekontor samlade på samma ställe på Gotthards gata. Det finns även ett antal bankkontor runt om i centrala Älmhult.

Socialförvaltningen/flyktingmottagningen finns i kommunhuset mitt emot tågstationen. De kan hjälpa dig som är ny i Sverige att hitta rätt i början. 

Handel​

I Älmhult hittar du butiker av olika slag – apotek, kläder, matvaror, elektronik och sportartiklar. Vissa affärer i Älmhult säljer halalkött.

För dig som vill köpa möbler och annat till hemmet finns ett IKEA-varuhus på handelsområdet. Det finns även andra butiker som säljer heminredning. Är du intresserad av att handla second hand finns bland annat Kompaniets second handPingstkyrkan second hand och Röda korset second hand. ​​

Bibliotek

Biblioteken i Älmhult är en mötesplats för alla. Älmhults biblioteksverksamhet har ett huvudbibliotek i centrala Älmhult och ett antal mindre bibliotek runt om i kommunens orter. Biblioteken erbjuder ett stort utbud av böcker på flera olika språk. Här finns också litteratur och media, upplevelser för alla åldrar samt möjligheter till lärande. Läs mer på  bibliotekets egen hemsida eller besök dem för att få hjälp av en bibliotekarie​.

 

Barnomsorg​

Runt om i Älmhults kommun finns det 18 kommunala förskolor och ett antal familjedaghem. Förskoleverksamheten vänder sig till barn som är ett till fem år och bedrivs i form av förskola, familjedaghem och öppen förskola. Om du vill att ditt barn ska få barnomsorg eller om du vill ha mer information, kontakta utbildningsförvaltningen i Älmhults kommun.

Den öppna förskolan "Kotten" är gratis och är till för föräldrar och barn mellan 0-6 år. På öppna förskolan finns möjligheten att träffa andra föräldrar och barnen kan bland annat leka, måla och sjunga. 

Flicka läser en barnbok

Grund- och gymnasieskolor​

Det görs stora satsningar på skolan i Älmhult – också i samverkan med näringslivet. Visionen för Älmhults skolor är att vara "Sveriges bästa skola - för eleven". Älmhults kommun erbjuder grundskola och gymnasieskola.

I Älmhult finns det både kommunala alternativ och friskolor.  

Grundskola

I kommunen finns elva grundskolor, varav nio är kommunala och två är friskolor. En av de kommunala grundskolorna är en internationell skola med klasser från förskola till årskurs nio. Den internationella skolan är en International Baccalaureate-certifierad skola och all undervisning sker på engelska. På kommunens hemsida hittar du mer information om kommunens olika grundskolor.

Gymnasieskola​

I centrala Älmhult finns den kommunala gymnasieskolan och gymnasiesärskolan Haganässkolan som har flera nationella program med olika inriktningar samt International Baccalaurate Programme.

Läs mer om Haganässkolan på Älmhults webbplats.

 

Utbildningsmöjligheter

Haganässkolan rymmer utöver gymnasieutbildning ett lärcenter med vuxenutbildning, särvux och svenska för invandrare (SFI). SFI erbjuder gratis svenskundervisning för dig som är ny i Sverige. Lärcentret erbjuder även yrkesvuxenutbildning med inriktning restaurang och livsmedel samt vård och omsorg.

Läs mer om lärcentrets olika utbildningar på Haganässkolans webbplats.

Utbildningsmöjligheter kan även finnas via den lokala arbetsförmedlingen.

Hitta Arbetsförmedlingen i Älmhult på Arbetsförmedlingens webbplats.


 

Hälso- och sjukvård​

I centrala Älmhult finns två vårdcentraler, Helsa och Achima Care Älmhults vårdcentral. Här hittar du också två tandvårdskliniker​: Tandhälsan och Tandvårdshuset. Du kan själv välja vilken vårdcentral och vilken tandläkare du vill gå till.

I Älmhult finns en familjecentral där det finns barnmorskemottagning, ungdomsmottagning och barnhälsovård.

Närmaste sjukhus/lasarett med akutmottagning ligger i Ljungby alternativt i Växjö.

Om du är i behov av sjukvårdsrådgivning eller information om hälsa och sjukvård kan du besöka 1177 vårdguidens hemsida.

 

Tolkhjälp

Du som är i behov av tolkhjälp vid besök hos Älmhults kommun eller myndigheter i kommunen kan boka det i förväg. Du kontaktar respektive myndighet för att göra det. 

För att få tolkhjälp. ​ vid ett besök hos Älmhults kommun kontaktar du socialförvaltningen.

 

Kommunikationer​

Älmhult är lättillgängligt för resande till kommunen. Det omvända gäller också, det vill säga att älmhultsbor smidigt kan nå omvärlden. Du tar dig enkelt till och från Älmhult med tåg, bil och buss.

Älmhult ligger utmed stambanan och har cirka 75 tågstopp per dygn. De många tågstoppen gör det lätt att pendla för den som arbetar på andra orter i närheten. Med tåget når du dessutom smidigt städer så som Malmö, Göteborg och Stockholm. Köpenhamn och Kastrup flygplats ligger knappt två timmar bort med tåg och därifrån kan du ta dig vidare ut i världen. Flygresenären kan även använda Smalands Airport i Växjö, på en knapp timmes avstånd från Älmhult.

I Älmhult finns massor av fina cykelvägar och ett väl utbyggt bussnät. Det finns en gratis citybuss som tar resenärer mellan centrum och handelsplatsen och vice versa flera gånger i timmen. Du som färdas i bil har goda vägförbindelser. ​

Buss

Länstrafiken Kronoberg
Skånetrafiken
Kompletteringstrafiken

Flyg
VXO Smaland Airport - Flyg till och från Växjö

Tåg
Krösatågen
SJ - Statens Järnvägar
Öresundståg

Tågstation
 

Arbete och företagande​

I Älmhult drivs många företag. IKEA är dominerande med hela 14 bolag på orten. Utöver IKEA finns många andra framgångsrika företag inom olika branscher. Vi arbetar för att företagen i kommunen ska kunna utvecklas och för att nya företag ska kunna starta här.  

Möjligheter till arbete

I kommunen finns möjligheter till arbete av olika slag. Här finns bland annat små- och medelstora företag, industrier, butiker och turismverksamheter. IKEAs olika bolag rymmer till exempel katalogtillverkning, centrallager och produktutveckling. Sammanlagt finns cirka 500 registrerade aktiebolag och 1 500 företagare i kommunen. Lediga jobb i Älmhults kommun hittar du här.

Älmhults kommun är en stor arbetsgivare i kommunen. Vi är i ständig utveckling och ser nyttan med mångfald, respekterar olikheter och arbetar aktivt för jämställdhet. Som anställd hos oss får du ett trevligt och utvecklande arbete och en god arbetsmiljö. Du hittar lediga tjänster hos oss här. 

Starta eget företag​

​Är du intresserad av att starta eget? I Älmhult kan din dröm om ett eget företag bli sann. Om du vill ha hjälp med att starta eget företag kan du kontakta NyföretagarCentrum i Älmhult. NyföretagarCentrum ger dig gratis och personlig rådgivning om du funderar på att starta företag. Läs mer om NyföretagarCentrum här.

Lediga jobb

Här visas just nu lediga jobb i kommunen och i vissa fall andra närliggande kommuner.

Filtrera sökning via valfritt ord
Sida 1 av 7

Servicekarta

Här kan du se vilken service som finns i kommunen. Du kan också använda sökfältet i kartan för att hitta och markera en plats, t ex en bostadsadress.

Välj vad som ska visas på kartan

Kan finnas fler jobb

En del jobbannonser saknar adress till själva arbetsplatsen och visas då inte på kartan, men finns under fliken "Lediga jobb".

Älmhult

Kommunfakta

Folkmängd

17 000

Storlek till ytan

891 km2

Avstånd till större orter

Växjö 61 km

Malmö 138 km

Göteborg 238 km

Stockholm 490 km

Kommu​nens webbplats

informationsverige.se är länsstyrelsernas gemensamma portal för samhällsinformation till nyanlända
© Copyright 2016 Länsstyrelsen Västra Götaland

På informationsverige.se använder vi cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du cookies.

Läs mer om cookies