Dalarnas län

Dalarna är till ytan lika stort som Belgien, men med den skillnaden att här samsas knappt 300 000 invånare, medan de är 10,5 miljoner invånare på samma yta i Belgien. Dalarnas största sjö, Siljan, bildades av ett meteoritnedslag för ungefär 360 miljoner år sedan. I dag är Siljansområdet ett stort turistmål och sjön bildar en fantastisk vy med de blå höga bergen som omfamnar den i norr.

Presentation

​​Bostadssituationen

Funderar du på att flytta hit? Hur vill du bo? Och var vill du bo? Möjligheterna i Dalarna är många. Dalarna består av 15 kommuner, som alla ser olika ut. Vad är du ute efter? Vill du bo i en modern lägenhet i stan, eller ett hus på landet, med kor i en hage utanför fönstret? Eller kanske något däremellan?

Ett liv i Dalarna kan vara väldigt varierande. Vi har nära till fjällen, nära till vatten och nära till landet – men också nära till staden. Vi erbjuder många möjligheter. När du väl bestämt dig för att flytta hit rekommenderar vi att du tar kontakt med inflyttarkontakten i den aktuella kommunen. De har ett nätverk av kontakter i kommunen med information om bland annat barnomsorg, bostad och skolor/utbildningar. Kontaktuppgifter finns samlade här.

Mer information om hur det är att leva och bo i Dalarna och inspirerande reportage om länet finns på Leva i Dalarna.

Näringsliv och arbetsgivare

Dalarnas näringsliv har det mesta. Från stora internationella företag som ståljätten SSAB och kraftföretaget ABB till mellanstora och små företag. Vi har bland annat tusentals entreprenörer inom exempelvis närproducerad mat och ett stort antal turistföretag, små och stora, som finns utspridda över hela länet. Från råvaror och högteknologi till service och vård. Inom tio år går en tredjedel av Landstinget Dalarnas personal i pension så behovet av nyanställningar ökar de närmaste åren. I Dalarna har du möjlighet att krydda din karriär med livskvalitet.

Via dalarna.se finns flera länkar till bland annat kommunernas näringslivskontor, information om företags- och investeringsstöd, näringslivsorganisationer med mera.

Med webbplatsen Framtid Dalarna vill Region Dalarna ge länets ungdomar en bild av var jobben i Dalarna finns. Webbplatsen är uppdelad i tre delar; Så får du jobbet, Vilka jobb finns i Dalarna och Folk med jobb berättar. Här finns också information om vilka utbildningar som finns i länet, arbetssökartips från företagen. Läs mer på Framtid Dalarnas webbplats.

Skolor och utbildning

Högskolan Dalarna bildades 1977 och har sedan dess växt snabbt. De två campusområdena i Falun och Borlänge erbjuder ett drygt 60-tal program och ca 1 100 kurser, utbildningar som är anpassade till arbetsmarknaden. Högskolan har ca 16 000 studenter och ungefär 800 anställda. Det finns också ett stort utbud av gymnasier och grundskolor. Mer om dem samt information om barnomsorg hittar du på kommunernas hemsidor.

Sjukvård

Landstinget Dalarna erbjuder hälso- och sjukvård till länets invånare och besökare, inklusive tand- och munhälsa. När du eller någon närstående blir sjuk och behöver råd under dagtid på vardagar, ring din vårdcentral. Vårdcentralerna hittar du här. Distriktsläkaren eller vårdpersonal tar hand om de vanligaste hälsoproblemen, hänvisar och remitterar vid behov vidare till annan specialistvård. När du behöver akut läkarvård ring din vårdcentral eller 1177 Vårdguiden innan du åker till Akutmottagningen. Om det är nödsituation och du eller någon närstående behöver omedelbar hjälp, ring 112.

Kultur och fritid

Kultur får människor att utvecklas. Självkänslan och uttrycksförmågan, fantasin och kreativiteten stärks när vi upplever, skapar och lär oss nytt. Där människor växer, där utvecklas också demokratin. Målet med Landstinget Dalarnas verksamhet är att den ska vara bred och av hög kvalitet, spridd över hela länet. Stödet till kultur, folkbildning, föreningsliv och skolor ökar möjligheterna för alla som bor här att påverka utvecklingen i samhället. Aktörerna inom kultur- och bildningsområdet ska vara många. Kreativa miljöer bidrar till sociala nätverk, regional utveckling och tillväxt.

Visit Dalarna finns mycket information kring olika fritidsaktiviteter och evenemang runtom i länet.

Civila organisationers arbete för integration

Föreningslivet är starkt och varierat. Organisationer som Svenska Röda Korset och Rädda barnen har precis som kyrkor och religiösa samfund en framträdande roll i länet, och i flera kommuner finns det aktiviteter och träffar för att bosatta och nyinflyttade ska kunna träffa andra kommuninvånare. Många kommuner har egna föreningsregister som du kan hitta på respektive kommuns hemsida.

Lediga jobb

Här visas just nu lediga jobb i länet och i vissa fall andra närliggande län.

Filtrera sökning via valfritt ord
JobbrubrikYrke
Korttidsvikariat lågstadielärare Lärare i grundskolan, årskurs 1-3
Fritidspedagog Lärare i fritidshem/Fritidspedagog
Pizzabagare - grillbiträde Grillbiträde/Gatuköksbiträde
[Förskolechef i Ludvika kommun] Förskolechef
Rådgivare Företag & Privat Privatekonomisk rådgivare
Ny butik - Plantagen Ludvika söker butikschef Varuhuschef
Utredare Trafiksäkerhet Trafikplanerare, offentlig förvaltning
Vik. Chaufför C , Borlänge Distributionsförare
Vi söker en personalutvecklare Personalutvecklare
Rekryteringskonsult Rekryterare/Rekryteringskonsult
Extra Chaufför CE , Borlänge Distributionsförare
Vik. Chaufför B , Borlänge Distributionsförare
Vikarie i skola / fritidshem Lärare i fritidshem/Fritidspedagog
Enhetschef Enhetschef, offentlig förvaltning
Undersköterska hemtjänst Södra Undersköterska, hemtjänst och äldreboende
Ekonomiassistent Ekonomiassistent
Kom till Hjärtat i Hedemora! Farmaceut/Apotekare
Jobba som kundreskontraansvarig hos Ejendals Produktionsekonom
Jobba som CE - chaufför (truck driver) på PostNord i Borlänge! Distributionsförare
Arbetsterapeut inom Specialiserad akut slutenvård vik Falu lasarett Arbetsterapeut

Sida 1 av 53

Organisationer

Här hittar du information om föreningar och organisationer i länet.

ABF - Arbetarnas bildningsförbund

Arbetarnas bildningsförbund har cirkel- och kursverksamhet.

Borlänge bandy

Borlänge bandy har projektet Skridskor för alla som syftar till att påverka integration och mångfald inom klubben och kommunen.

Ett Falun för alla

Ett Falun för alla har bland annat språkcafé, bakning och korvgrillning.

Ett Mora för alla

​Arbetar för tolerans och öppenhet. Erbjuder bland annat samlingspunkter (fika, filmvisningar) och föreläsningar. Kontakt via e-post.

Ibn Rushd Mitt

​Ibn Rushd är ett Muslimskt studieförbund, verkar för att säkerställa demokrati och mänskliga rättigheter och arbetar aktivt för att stärka den svenskmuslimska identiteten. Engagerar sig i samhällsdebatten, producerar studiematerial och erbjuder ett brett utbud av seminarier, studiecirklar och kulturarrangemang.

Immigrantinstitutet

Immigrantinstitutet har samlat olika riksorganisationer och lokala föreningar. Bland annat finns lokala invandrarföreningar och ungdomsorganisationer presenterade.

Integrationsföreningen Almustafa

Integrationsföreningen Almustafa finns i Ludvika.

Internationella kvinnoförbundet

IKF (Internationella kvinnoförbundet) är ett förbund av flera föreningar över hela Sverige som arbetar för integration och mot rasism. Lokalföreningar i Falun och Borlänge.

JOKO Multikulturell förening

JOKO - en mötesplats för alla kulturer. Erbjuder dans, musik, föreläsningar, studiecirklar med mera. Finns i Falun.

Konst i Dalarna

Konst i Dalarna är en intresseorganisation och nätverk för dig som är bild- och formkonstnär i Dalarnas län. Du kan till exempel arbeta konstnärligt med måleri, skulptur, smycke, grafik, trä, keramik, foto, film, textil etc. Det har nu ett projekt som syftar att nå nyinflyttade konstnärer. Nätverket Konst i Dalarna vill bidra till att vara ett professionellt kontaktnät och ska ha utställningar på temat förflyttning och nätverksträffar.

Kvinnojourerna

Kvinnojourerna är en feministisk organisation som är religiöst och partipolitiskt obunden. Alla jourkvinnorna har en djup kunskap om våld mot kvinnor.

NBV - Dalarna

NBV är en nykterhetsrörelse. Arbetar med folkbildning, studiecirklar, kamratcirklar, kulturarrangemang. I Falun finns ett mångfaldsprojekt som heter "Man Delar". Det bygger på att genom musik, sång och dans samla människor från alla världens hörn regelbundet.

Rädda Barnen Falun

Är en barnrättsorganisation som arbetar för att barns behov, intressen och rättigheter ska tillgodoses. Organisationen driver verksamhet runt om i världen och är politiskt och religiöst obunden.

Rädda barnen har lokalföreningar i 11 av Dalarnas kommuner och bedriver olika aktiviteter för nyanlända och ensamkommande barn. Några exempel på detta är läxhjälp, språkstuga och insatser vid flyktingförläggningar.

Rättighetscentrum Dalarna

Rättighetscentrum Dalarna är en antidiskrimineringsbyrå. Rättighetscentrum ger kostnadsfri rådgivning till personer som upplever sig diskriminerade.

Röda Korset Dalarna

​Röda korset har lokalföreningar i alla Dalarnas kommuner och driver olika verksamheter, exempelvis mötesplatsen och secondhand-butiken Kupan, språkcaféer, läxhjälp, verksamhet för ensamkommande unga, och verksamhet för familjeåterförening.

Sensus Dalarna

​Sensus är ett studieförbund som lyfter globala frågor samt livs- och mångfaldsfrågor. Sensus erbjuder studiecirklar.

Tillsammansskapet

Tillsammansskapet är en antirasistisk plattform för nätverk och föreningar som arbetar med att stärka sammanhållningen i lokalsamhället.  Skapar mötesplatser. Finns i Ludvika, Smedjebacken, Mora, Falun och Borlänge.

Servicekarta

Här kan du se vilken service som finns i länet. Du kan också använda sökfältet i kartan för att hitta och markera en plats, t ex en bostadsadress.

Välj vad som ska visas på kartan

Kan finnas fler jobb

En del jobbannonser saknar adress till själva arbetsplatsen och visas då inte på kartan, men finns under fliken "Lediga jobb".

informationsverige.se är länsstyrelsernas gemensamma portal för samhällsinformation till nyanlända
© Copyright 2016 Länsstyrelsen Västra Götaland

På informationsverige.se använder vi cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du cookies.

Läs mer om cookies