Träna svenska med andra

Senast uppdaterad: 6/5-2020

​Ett bra sätt att lära sig svenska är att prata med människor som redan kan svenska.

Tänk på att vara försiktig om du ska träffa någon som du har haft kontakt med på internet. Berätta gärna för någon vart du ska och bestäm träff med din nätkompis på en allmän plats.

Flyktingguide eller språkvän

Många kommuner och frivilligorganisationer arbetar med att hjälpa nyanlända flyktingar och invandrare att få kontakt med svenskar. Namnet på aktiviteten kan variera, det kan kallas språkvän, flyktingguide, fadder, mentor eller kompis.

Genom din flyktingguide eller språkvän kan du lära dig svenska snabbare och knyta nya kontakter som kan underlätta din vardag. Du anmäler till din kommun att du är intresserad av att hitta en språkvän eller flyktingguide.​​

För att hitta aktiviteter där du bor, sök på din kommuns webbplats eller i aktivitetskalendern.

Aktivitetskalendern - Aktiviteter i Sverige

"Aktiviteter i Sverige" är en kalender där du kan söka efter aktiviteter som passar dig. Du kan till exempel hitta föreningar nära där du bor som har aktiviteter som passar dina intressen.

Du kan skriva in sökord, eller välja en särskild dag eller aktiviteter inom ett särskilt område. Till exempel Idrott, Svenska språket eller Kultur och underhållning.

Träna med film

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​I filmerna lär du dig vanliga ord och fraser. Du kan pausa och spola tillbaka i filmerna om du vill. Du kan få filmen textad om du klickar på undertexter i en ruta nere till höger i filmen.

Bibliotek

Bibliotek – en mötesplats

På café

Fika – ordlista

Vägbeskrivning

Fritid