Tema:

Övrigt

Mer om materialet och metoden

Metodmaterialet Vägar vidare – efter flykten är till för dig som vill leda samtalscirklar om psykisk hälsa eller föräldraskap. Materialet utgår från filmer och övningar som stimulerar samtal mellan deltagarna. Till din hjälp har du handledningar som hjälper dig att anpassa upplägget till gruppens behov.

Samtalscirklar om psykisk hälsa och föräldraskap

Vägar vidare – efter flykten är ett material för att leda samtalscirklar för deltagare som har erfarenhet av att vara nyanländ i Sverige och har ett behov av stöd för stärkt psykisk hälsa eller i sitt föräldraskap. Deltagarna kan ha befunnit sig i Sverige en kortare eller längre tid. Samtalscirklarna hjälper deltagarna att hitta förhållningssätt och metoder som fungerar för dem. De får också ökad kunskap om det stöd som finns att få i det svenska samhället. Utvärderingar visar att samtalscirklarna minskar deltagarnas stress, stärker hälsan och upplevelsen av tillit och trygghet.

Materialet vänder sig till dig som är samhälls- och hälsokommunikatör, är samtalsledare inom föreningslivet eller har andra motsvarande förutsättningar att vara samtalsledare. Samtalscirklarna kan genomföras kopplat till samhällsorienteringen eller fristående.

Filmer och övningar som stimulerar samtal

Metodmaterialet Vägar vidare – efter flykten utgår från korta filmer om psykisk hälsa respektive föräldraskap. Filmernas innehåll är uppbyggt kring olika teman och presenteras av personer med erfarenhet av att vara nyanländ i Sverige och av experter på de teman som tas upp i filmerna. Deras reflektioner vävs samman med en fiktiv historia som bidrar till fördjupning och nyansering.

Till filmerna finns övningar som stimulerar deltagarna att samtala och reflektera tillsammans kring vanliga situationer och dilemman för personer som kommer till Sverige från andra länder – dilemman som ofta inte har några enkla lösningar. Många som deltar i samtalscirkeln upplever successivt minskad stress och ett stärkt välbefinnande när de får chans att samtala tillsammans i en stödjande miljö.

Handledningar för att leda samtalscirkeln

I materialet ingår två handledningar för dig som ska leda samtalscirkeln: en handledning till filmerna om psykisk hälsa och en till filmerna om föräldraskap. I handledningarna beskrivs samtalscirkelns upplägg, hur du leder övningar och samtal utifrån filmerna samt vad du behöver tänka på när du planerar och leder samtalscirkeln. Handledningarna innehåller både upplägg och metoder som är enkla att följa och anpassa till gruppens specifika behov.

Vad krävs av dig som samtalsledare?

För att kunna leda samtalscirkeln på ett bra sätt behöver du som samtalsledare ha följande förutsättningar:

  • Du behöver ha kunskap om det lokala samhället och tillgång till ett samarbete med lokala aktörer som kan vara ett stöd till deltagarna.
  • Du behöver veta vart du ska vända dig om det uppstår ett akut vårdbehov eller vart du kan hänvisa deltagare om de behöver avbryta deltagandet.
  • Du behöver kunna få stöd från din organisation i form av till exempel handledning eller hjälp med att etablera samarbete med externa organisationer.
  • Du behöver vara kunnig inom samhällsorienteringens olika kunskapsområden och uppdaterad inom relaterade regelverk, eftersom frågor kring deltagarnas generella livssituation ofta kommer upp i grupperna.
  • Du behöver vara trygg och säker i din roll att leda samtal om svåra frågor. Du behöver därför ha bearbetat dina egna upplevelser och känslor som kan väckas inom dig innan du leder en grupp.

Det är viktigt att du som samtalsledare ger alla deltagare information om samtalscirkeln i god tid före start. Deltagarna behöver också få avsatt tid att reflektera och återhämta sig efter träffarna.

Mer om Vägar vidare

Metodmaterialet Vägar vidare togs fram 2017–2023 av Länsstyrelsen Skåne, på uppdrag av Socialdepartementet. Filmerna i materialet togs fram av Ordlek AB på uppdrag av Länsstyrelsen Skåne, i samarbete med länsstyrelserna i Kronoberg, Örebro och Stockholm. Handledningarna togs fram av Länsstyrelsen Skåne/MILSA i samarbete med SENSUS studieförbund och Försoningsgruppen. Redaktörer var SENSUS studieförbund (handledningen om psykisk hälsa) och Länsstyrelsen Skåne (handledningen om föräldraskap).

Vägar vidare är kopplat till projektet MILSA utbildningsplattform för samhälls- och hälsokommunikation. I handboken för samhälls- och hälsokommunikation (MILSA) hittar du mer information och metoder som du kan ha nytta av som samtalsledare.

Läs mer eller välj en samtalscirkel att arbeta med: