Att flytta

Senast uppdaterad: 22/2-2023

Det är mycket att tänka på när du hittat ett boende. Här hittar du information om saker som är viktiga att känna till.

Säg upp tidigare hyreskontrakt

Om du flyttar från en hyreslägenhet behöver du säga upp ditt kontrakt. Uppsägningstiden kan variera mellan olika hyresvärdar. En rekommendation är att hyreskontrakt ska sägas upp skriftligen.

Folkbokföring, adressändring och eftersändning

Folkbokföring betyder att du är registrerad hos Skatteverket som boende i en kommun i Sverige. Många rättigheter och skyldigheter som du har är beroende av att du är folkbokförd. Du behöver till exempel vara folkbokförd för att ha rätt till vissa bidrag och kunna rösta i politiska val.

När du flyttar ska du göra en flyttanmälan hos Skatteverket. En flyttanmälan gör du för att din folkbokföring ska stämma och för att din post ska komma till din nya adress. Du kan även beställa eftersändning av din post, vilket betyder att post som skickats till din gamla adress eftersänds till din nya. Eftersändning han beställas hos Svensk Adressändring.

Abonnemang och avtal

Det kan finnas flera abonnemang och avtal som du behöver flytta eller säga upp. Tänk på att många avtal har uppsägningstid eller bindningstid så det är bra att säga upp dem i god tid innan du ska flytta. Exempel på abonnemang och avtal som kan behöva flyttas eller sägas upp:

  • Telefonabonnemang för fast telefon (ej mobilabonnemang)
  • Internetabonnemang
  • Betal-TV-kanaler
  • El-avtal
  • Parkering
  • Larm
  • Försäkringar

Hemförsäkring

Det är viktigt att ha en försäkring som skyddar dig och dina saker. Nästan alla hushåll i Sverige har en hemförsäkring. En hemförsäkring är ett grundläggande skydd som kan ge dig ersättning för dina saker om de blir stulna eller skadas i en brand eller vid vattenskada. Hemförsäkringen ger också skydd för alla personer som står med på försäkringsbrevet och bor i samma bostad. Dessutom innehåller hemförsäkringar bland annat ett reseskydd.

Flyttstädning och besiktning

I de flesta fall ansvarar du för flyttstädning när du lämnar en bostad oavsett om du bor i en villa, en bostadsrätt eller en hyresrätt. En flyttstädning är betydligt mer omfattande än en vanlig veckostädning och tar mycket tid. Du kan antingen flyttstäda själv eller anlita ett företag. Om flyttstädningen inte är tillräckligt bra kan man bli skyldig att betala ersättning.

Vanligtvis besiktas en lägenhet när en hyresgäst flyttar och ett protokoll upprättas där eventuella skador antecknas. En hyresgäst kan bli skyldig att ersätta skador som uppkommit på en bostad.

Nya bostaden

Det är viktigt att du får alla nycklar till din nya bostad. Om du flyttar in i en hyreslägenhet är det bra att jämföra besiktningsprotokoll med din lägenhet så det inte finns skador på lägenheten som inte är kända.