Blekinge län

Senast uppdaterad: 13/12-2022

I Blekinge är det nära till naturen, havet och skärgården. Länet har fyra kustkommuner Karlskrona, Ronneby, Karlshamn och Sölvesborg samt en inlandskommun Olofström. Blekinge har 153 000 invånare. Blekinge ligger nära Danmark, Tyskland, Baltikum och Östeuropa.

Map of Sweden Created with Highcharts 10.2.1

Kommuner i Blekinge län

Välj den kommun i Blekinge län som du vill läsa mer om nedan.

Bostadssituation

Blekinges städer ligger vid havet. Gemensamt karaktärsdrag är att de har nära till allt.

Städerna har attraktiva bostadsområden och goda förbindelser med omvärlden. Här finns även boendemiljöer i form av skärgårdssamhällen med båtförbindelse till stadens kommersiella och kulturella centrum såväl som boendemiljöer med djupa skogar, insjöar och ett liv på landet.

Städerna i Blekinge attraherar och välkomnar nya människor.

Näringsliv och arbetsgivare

Blekinge har en lång industritradition, men det finns också flera växande och spännande företag i nya branscher. De största arbetsgivarna är regionen och kommunerna. I Blekinge finns företag med välkända varumärken som Volvo, Ericsson, ABB, Tarkett, Dynapac, Roxtec, Auralight, AArhusKarlshamn, Telenor och SAAB. Militären har en stark ställning i länet med landets marinbas i Karlskrona och flygflottiljen F 17 i Ronneby. Avstånden i Blekinge är korta så det är lätt att arbetspendla mellan kommunerna.​

Skolor och utbildning

Blekinge Tekniska Högskola, BTH, är en av landets tydligast profilerade högskolor, där tillämpad IT och innovation för hållbar tillväxt står i fokus.

BTH har visionen att bedriva utbildning och forskning där teknik och IT även integreras med andra ämnen såsom ekonomi, design, hälsa och vård samt humaniora.

BTH är bland de bästa i världen inom programvaruteknik och hållbar utveckling. Forskning utgör en tredjedel av verksamheten.

Sjukvård

Sjukhuset i Blekinge heter Blekingesjukhuset. Verksamheten bedrivs både i Karlskrona och Karlshamn. På 1177 Vårdguidens webbplats, 1177.se, hittar du information om Blekingesjukhusets mottagningar och avdelningar. Här finns även kontaktuppgifter till vårdcentraler tillsammans med fakta och råd kring sjukdomar och behandlingar.

Länkar till andra webbplatser

Kultur och fritid

I Blekinge är det nära till naturen och fritidsaktiviteter. Länet har många spännande kultursevärdheter och Örlogsstaden Karlskrona finns med på Unescos världsarvslista. Ronneby Brunnspark räknas till en av Sveriges vackraste parker. Det finns ett varierat utbud av konst, musik och teater. Bland muséer kan nämnas Marinmuseum och Blekinge museum.