Karlskrona

Senast uppdaterad: 9/1-2023

Karlskrona ligger vid havet i sydöstra Sverige. Staden är byggd på öar och det är nära till både skärgården och landsbygden. Det finns flera tätorter i kommunen med en väl utbyggd service.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

66709

Storlek till ytan

3345 km²

Staden är utnämnd till världsarv av UNESCO, men Karlskrona är samtidigt en modern kommun med ett växande näringsliv och flera myndigheter som stora arbetsgivare.

Boende

Det kommunala bolaget Karlskronahem är det största bostadsbolaget. På flera håll i kommunen byggs nya bostäder. En helt ny stadsdel, Pottholmen, kommer att börja byggas under 2015, där planeras för 440 nya bostäder alldeles vid havet.

Vilka språkgrupper finns på orten?

Det finns över 130 nationaliteter i Karlskrona. Arabiska, somaliska, albanska, serbokroatiska är de största språkgrupperna.

Föreningar och organisationer

Karlskrona har ett rikt föreningsliv med över 300 föreningar. Allt från idrottsföreningar, samhällsföreningar, kulturföreningar och religiösa föreningar.

Vad finns i närområdet

Samhällsservice som kommuninformation, arbetsförmedling, socialtjänst, försäkringskassa, bibliotek och skattekontor finns i Karlskrona. I centrum finns ett stort utbud av affärer, gallerior och restauranger. Utanför staden finns flera köpcentra. Det finns även ett flertal secondhand-butiker där man kan handla billiga kläder, husgeråd och möbler.

Barnomsorg

Karlskrona kommun har en väl utbyggd förskoleverksamhet för barn i åldrarna 1-5 år. Det finns både kommunala och fristående förskolor. Det finns även olika familjedaghem.

Grundskolor och gymnasieskolor

I Karlskrona kommun finns 38 grundskolor med cirka 7000 elever. Åtta av skolorna är fristående. Det finns flera olika pedagogiska inriktningar. Det finns också både kommunala och fristående gymnasieskolor.

Utbildningsmöjligheter

Komvux och sfi finns på Vuxenutbildningen i Karlskrona där man även ger utbildning utifrån dina behov genom flexibelt lärande via distansutbildning eller som samlad utbildning i klassrum, dag- eller kvällstid.

Folkhögskolan Litorina har Östersjöprofil, vilket innebär att du som studerar där även får kunskap om länderna och människorna kring Östersjön.

Blekinge Tekniska Högskola, BTH, är en av Sveriges mest profilerade högskolor, där tillämpad IT och innovation för hållbar tillväxt står i fokus.

Läs mer om vuxenutbildning på:

Hälso- och sjukvård

Det finns ett flertal vårdcentraler i centralorten, likaså barnavårds- och mödravårdscentraler samt Blekingesjukhuset. Det är regionen i Blekinge som sköter sjukvården. Hos 1177 Vårdguiden kan du ställa frågor och få råd samt hitta samlad information om hälso- och sjukvården i Karlskrona. Du kan antingen besöka 1177s webbplats eller ringa telefonnumret 1177.

Läs mer om sjukvård

Tolkhjälp

Du har rätt till tolkhjälp vid kontakt med alla myndigheter.

Kommunikationer

Om du reser till och från Karlskrona kan du ta tåget mot Malmö/Köpenhamn eller norrut mot Stockholm eller Göteborg. Tre mil från Karlskrona ligger Ronneby flygplats som har flygtrafik till både Bromma och Arlanda flygplats i Stockholm.

I Karlskrona reser du med Blekingetrafiken. Trafiken är väl utbyggd och med hjälp av webbsidor och appar är det lätt att hitta både tidtabeller och rätt busslinjer.

Arbete och företagande

I Karlskrona finns en varierad arbetsmarknad med allt från sjukhus till internationellt framgångsrika företag. Bland de stora arbetsgivarna finns till exempel ABB High Voltage Cables, Dynapac, Roxtec, Karlskrona kommun, Ericsson, Saab Kockums, Auralight och Region Blekinge. De statliga myndigheterna Kustbevakningen, Försvarsmakten Boverket är också stora arbetsgivare.

För den som vill starta eget finns Nyföretagarcentrum, läs mer på Nyföretagarcentrum Karlskronas hemsida.