Borlänge

Senast uppdaterad: 26/8-2021

I Borlänge bor strax över 50 000 trevliga invånare. Här finns IKEA och det stora köpcentrumet Kupolen. Borlänge är en mångkulturell stad med ett stort musikarv.

Kommunfakta

Folkmängd

52 336

Storlek till ytan

636 km²

Avstånd till större orter

  • Falun 21 km
  • Gävle 111 km
  • Västerås 132 km
  • Stockholm 216 km

Det är nära till naturen och det finns gott om möjligheter till träning och friskvård. På helgerna lever centrum upp och lockar ung som gammal till restauranger och krogar med livemusik.

Boende

I Borlänge finns det ett kommunalt bostadbolag som hyr ut lägenheter, Tunabyggen. Det finns även flera privata bostadsbolag som du hittar på kommunens hemsida.

Vilka språkgrupper finns på orten?

Språkgrupper kan variera i en kommun på grund av in- och utflyttning. För närvarande är de större språkgrupperna i Borlänge somaliska, thailändska, arabiska och kurmanji. På uppgång är persiska, turkiska, albanska och tigrinska.

Föreningar och organisationer

Det finns en mängd föreningar med olika inriktning i Borlänge. I kommunens föreningsregister kan du själv söka efter en förening som passar dina intressen.

Vad finns i närområdet

I Borlänge centrum finns Borlänge bibliotek, Arbetsförmedlingen, Skatteverket, Försäkringskassan, Vägledningscentrum och undervisning i sfi, svenska för invandrare. Socialförvaltningen ligger i stadshuset, Röda vägen 50. Information till nyinflyttade hittar du på vår hemsida.

Tre ungdomar på väg in i Biblioteket.

IKEA är Borlänges största och nyaste möbelvaruhus och ligger i Norra Backa, bredvid Kupolens köpcentrum. Ta till vara i Åselby säljer begagnade möbler.

Skidåkare på väg ner i skidbacken.

Barnomsorg

Kommunen erbjuder förskoleverksamhet för dig som är hemma med barn. Kommunen har pedagogisk verksamhet som förskola och familjedaghem för de som är mellan 1-5 år. Se kommunens hemsida för mer information.

Grundskolor och gymnasieskolor

Kommunen erbjuder grundskola för elever upp till årskurs 9. På kommunens hemsida hittar du mer information om grundskolan och även möjligheter för gymnasieutbildning.

På Gysams hemsida finns också enkel information om hur man väljer till gymnasiet, samt vilka inriktningar och skolor som eleverna kan erbjudas.

Utbildningsmöjligheter

Kommunen erbjuder olika typer av vuxenutbildning och svenska för invandrare, sfi. På kommunens hemsida kan du läsa mer om de möjligheter som finns.

Hälso- och sjukvård

Sjukvårdsrådgivning kan du få via 1177 - Vårdguiden, mer information på Region Dalarnas hemsida. Vid akuta ärenden: Ring SOS Alarm på telefonnummer 112.

Tolkhjälp

Vid alla kontakter med myndigheter, kommun och sjukvård har du rätt till tolkhjälp om du inte talar eller förstår svenska. Detta bokas i förväg av den aktuella samhällsinstansen.

Kommunikationer

I Borlänge kommun åker du med Dalatrafiks bussar som har hållplatser runtom i kommunen.

Arbete och företagande

I Borlänge finns stora arbetsgivare – Borlänge kommun, SSAB och Trafikverket är tre av dem där många Borlängebor arbetar. Vill du starta eget företag finns mer information på näringslivskontoret i kommunen.