Älvdalen

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Älvdalens kommun är till ytan en av Sveriges största kommuner. Kommunen består av flertalet mindre byar samt de tre större orterna Idre i norr med ca 1000 invånare, Särna med ca 1000 invånare och Älvdalen i söder med ca 5000 invånare.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

7068

Storlek till ytan

7143 km²

Här finns fantastisk natur som uppmuntrar till friluftsliv, sport, jakt och fiske. Vi har fyra årstider med snörika vintrar och härliga somrar vilket gör oss till en attraktiv turistdestination året runt. Vi har även ett gott kulturutbud och rikt musikliv med återkommande event.

Boende

I Älvdalens kommun finns ett kommunalt fastighetsbolag och flera privata bolag som hyr ut lägenheter. Norra Dalarnas Fastighetsbolag är ett kommunalt fastighetsbolag som har lägenheter i hela kommundelen. Fler fastighetsbolag kan du hitta via Älvdalens kommuns hemsida. Inom kommunen finns även byggbara tomter att köpa.

Vilka språkgrupper finns på orten?

Det finns många nationaliteter i Älvdalens kommun. Förutom svenska och engelska är det många som behärskar tyska. Övriga språk som talas är bl.a. tigrinska, persiska, burmesiska och thailändska. I Älvdalens kommun finns även urbefolkningen samer som talar sydsamiska. Älvdalen är också känd för den lokala dialekten Älvdalska.

Föreningar och organisationer

Älvdalens baptistförsamling bedriver stor social verksamhet i Älvdalen och Åsen. Röda Korset har också en aktiv verksamhet inom kommunen. Även Älvdalens församling och Idre-Särna församling har gemensamhetsaktiviteter. I Idre, Särna och Älvdalen finns fritidsgårdar och mötesplatser för alla ungdomar.

I Älvdalens kommun finns ett stort antal föreningar inom kultur, musik och idrott. Många arbetar aktivt med barn- och ungdomsverksamhet vilket bidrar till en stor gemenskap. Du hittar alla aktiva föreningar i kommunens föreningsregister.

Vad finns i närområdet

I centralorterna finns affärer såsom livsmedel, detaljhandel, apotek, byggvaruhus samt secondhand-butiker med möbler, kläder och inredning. Kommunen har även socialkontor och flyktingguide.

Kommunen arbetar med läsfrämjande projekt och har bibliotek på flera orter.

I kommunen finns sporthall, ishall och simhall med 50 meters bassäng. I Älvdalens ishall ryms en fullstor ishockeyplan och läktare med plats för ca 700 åskådare. Med hockeyverksamhet och tider för allmänhetens åkning är det full fart i ishallen. Men här finns plats för ännu fler.

Här finns stora valmöjligheter till ett aktivt liv med cykel- och vandringsleder i skog- och fjällmiljö, långa skidspår och välpreparerade skoterleder med natursnö samt Sveriges bästa utförsåkning för barnfamiljer.

Barnomsorg

I Älvdalens kommun finns förskolor, familjedaghem och öppen förskola med välplanerade lekgårdar i vackert belägna miljöer.

Grundskolor och gymnasieskolor

Älvdalens kommun har grundskola Åk F-9 samt gymnasium på Älvdalens utbildningscentrum. Vi har också gymnasiesamverkan med Mora kommun med gymnasiet Sankt Mikaelsskolan.

Utbildningsmöjligheter

Älvdalens kommun erbjuder sfi, Samhällsorientering för nyanlända och komvux. Älvdalens utbildningscenter har YH-utbildningar och uppdragsutbildningar.

Hälso- och sjukvård

Vårdcentral Idre, Särna och Älvdalen erbjuder hälsovård för hela familjen. Här finns bland annat läkarmottagning, barnavårdscentral, mödravårdscentral, ungdomsmottagning och flyktinghälsa. Folktandvården finns i Idre, Särna och Älvdalen.

Tolkhjälp

Telefontolk finns att tillgå via kommunens integrationsenhet.

Kommunikationer

Dalatrafik ansvarar för den allmänna kollektivtrafiken inom vårt område.

Arbete och företagande

I Älvdalens kommun finns goda möjligheter till arbete. Många personer inom kommunal verksamhet och bland företagen är i pensionsåldern, vilket innebär att det kommer finnas fler och fler tjänster inom kommunen att söka. Stora arbetsgivare finns inom turism, tillverkningsindustrin, trävaruindustrin, tjänstesektorn och byggsektorn. De största arbetsgivarna är, förutom Älvdalens kommun, Idre Fjäll, Pressmaster, Rindi, Byggmäster, Blybergssågen, Caverion, Hotell Älvdalen, Älvdalens besparingsskog, Älvdalsbygg och Älvdalens utbildningscentrum.

När det gäller företagande finns det ett näringslivskontor som ger kostnadsfria rådgivningar till dig som vill starta företag, köpa företag eller som är företagare sedan länge.