Avesta

Senast uppdaterad: 9/1-2023

Avesta ligger utmed Dalälven i södra Dalarna och det är nära till både natur och större städer. Satsningarna på barn och ungdom är stora.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

23295

Storlek till ytan

669 km²

I Avesta finns Verket/Avesta Art, som bland annat är Dalarnas barnbildcentrum. Sportparken är en ny spontanidrottsplats i anslutning till det härliga familjebadhuset Metropoolen Avesta, och ute i kommundelarna finns mindre multisportanläggningar för spontanidrott.

Boende

I Avesta kommun finns en mångfald av bostäder. Du kan hitta hyreslägenheter, bostadsrätter, villor, och gårdar. På kommunens hemsida hittar du mer information om olika boendeformer och kontaktuppgifter till hyresvärdar och fastighetsmäklare.

Vilka språkgrupper finns på orten?

De största språkgrupperna i kommunen är arabiska, tigrinja och persiska/dari. Även franska, kurdiska, uiguriska, ryska, thailändska och somaliska talas av många i kommunen.

Föreningar och organisationer

Kommunen har ett rikt utbud av föreningar. Du hittar dem i kommunens föreningsregister. De flesta evenemang i kommunen annonseras i Evenemangskalendern.

Vad finns i närområdet

I kommunen finns ett stort utbud av affärer, bibliotek med flera filialer och integrationsenheten har sina lokaler i Avesta bibliotek. Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Skatteverket har ett gemensamt kontor. Det finns särskilda mottagningsverksamheter för nyinflyttade.

Barnomsorg

Avesta kommun har en väl utbyggd barnomsorg, och kan som en av få kommuner även erbjuda barnomsorg kväll och nattetid. Förutom förskolor, finns även familjedaghem som barnomsorgsform.

Grundskolor och gymnasieskolor

Alla kommunens grundskolor hittar du på kommunens hemsida. Det finns även en friskola i kommunen. Karlfeldtgymnasiet är kommunens gymnasium. Karlfeldtgymnasiet erbjuder en bredd av utbildningar, flera är certifierade collegeutbildningar.

Utbildningsmöjligheter

I och i närheten av Avesta finns goda möjligheter till utbildning.

Hälso- och sjukvård

I Avesta kommun finns ett närsjukhus med akutmottagning, öppet dygnet runt. Det finns både vårdcentraler som drivs av regionen och privata vårdcentraler för primärvård. Du väljer själv var du vill vara patient. På vårdcentralerna finns tillgång till bland annat mödravård, barnavård, rehabilitering och sjukgymnastik.

Regionen erbjuder tandvård, liksom privata vårdgivare. Det finns även en ungdomsmottagning.

Tolkhjälp

Vid kontakter med myndigheter finns möjlighet till tolkhjälp på plats eller via telefon.

Kommunikationer

I Avesta är det gratis att åka med lokalbussarna. Det är lätt att ta sig till och från Avesta med olika färdmedel. Från Stockholm tar det en och en halv timme att åka till Avesta med tåg. Från Arlanda tar det cirka en timme.

Arbete och företagande

I Avesta finns stort stöd för den som är intresserad av att bli företagare. Det finns till exempel nyföretagarcentrum, entreprenörsutbildningar, en näringslivsenhet och en handläggargrupp på kommunen som hjälper till att smidigt hantera de tillstånd som kan behövas. Det finns också flera organisationer för företagare.

Stora arbetsgivare i kommunen är till exempel Outokumpu, Stora Enso Fors, Avesta kommun och Region Dalarna, men det finns också en rik mångfald av små- och medelstora företag inom många olika verksamhetsområden. Inom flera arbetsområden, till exempel vård- och omsorg, går många i pension de närmaste åren. Det innebär behov av ny personal.