Borlänge

Senast uppdaterad: 11/1-2023

I Borlänge bor strax över 50 000 trevliga invånare. Här finns IKEA och det stora köpcentrumet Kupolen. Borlänge är en mångkulturell stad med ett stort musikarv.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

52336

Storlek till ytan

636 km²

Det är nära till naturen och det finns gott om möjligheter till träning och friskvård. På helgerna lever centrum upp och lockar ung som gammal till restauranger och krogar med livemusik.

Boende

I Borlänge finns det ett kommunalt bostadbolag som hyr ut lägenheter, Tunabyggen. Det finns även flera privata bostadsbolag som du hittar på kommunens hemsida.

Vilka språkgrupper finns på orten?

Språkgrupper kan variera i en kommun på grund av in- och utflyttning. För närvarande är de större språkgrupperna i Borlänge somaliska, thailändska, arabiska och kurmanji. På uppgång är persiska, turkiska, albanska och tigrinska.

Föreningar och organisationer

Det finns en mängd föreningar med olika inriktning i Borlänge. I kommunens föreningsregister kan du själv söka efter en förening som passar dina intressen.

Vad finns i närområdet

I Borlänge centrum finns Borlänge bibliotek, Arbetsförmedlingen, Skatteverket, Försäkringskassan, Vägledningscentrum och undervisning i sfi, svenska för invandrare. Socialförvaltningen ligger i stadshuset, Röda vägen 50. Information till nyinflyttade hittar du på vår hemsida.

Vad finns i närområdet

IKEA är Borlänges största och nyaste möbelvaruhus och ligger i Norra Backa, bredvid Kupolens köpcentrum. Ta till vara i Åselby säljer begagnade möbler.

Barnomsorg

Kommunen erbjuder förskoleverksamhet för dig som är hemma med barn. Kommunen har pedagogisk verksamhet som förskola och familjedaghem för de som är mellan 1-5 år. Se kommunens hemsida för mer information.

Läs mer om barnomsorg och förskolor i kommunen.

Grundskolor och gymnasieskolor

Kommunen erbjuder grundskola för elever upp till årskurs 9. På kommunens hemsida hittar du mer information om grundskolan och även möjligheter för gymnasieutbildning.

På Gysams hemsida finns också enkel information om hur man väljer till gymnasiet, samt vilka inriktningar och skolor som eleverna kan erbjudas.

Grundskolor och gymnasieskolor

Utbildningsmöjligheter

Kommunen erbjuder olika typer av vuxenutbildning och svenska för invandrare, sfi. På kommunens hemsida kan du läsa mer om de möjligheter som finns.

Läs mer om vuxenutbildning i kommunen.

Hälso- och sjukvård

Sjukvårdsrådgivning kan du få via 1177 - Vårdguiden, mer information på Region Dalarnas hemsida. Vid akuta ärenden: Ring SOS Alarm på telefonnummer 112.

Läs mer om sjukvård

Tolkhjälp

Vid alla kontakter med myndigheter, kommun och sjukvård har du rätt till tolkhjälp om du inte talar eller förstår svenska. Detta bokas i förväg av den aktuella samhällsinstansen.

Kommunikationer

I Borlänge kommun åker du med Dalatrafiks bussar som har hållplatser runtom i kommunen.

Arbete och företagande

I Borlänge finns stora arbetsgivare – Borlänge kommun, SSAB och Trafikverket är tre av dem där många Borlängebor arbetar. Vill du starta eget företag finns mer information på näringslivskontoret i kommunen.