Falun

Senast uppdaterad: 9/1-2023

Falun är den största staden i Dalarna med mer än 56 000 invånare och staden ligger endast 19 km från Borlänge, en stad som är nästan lika stor. Till huvudstaden Stockholm är det 223 km.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

59057

Storlek till ytan

2275 km²

I Falun hittar du en trygg och bra bostadsort nära vacker natur och många sjöar. Unikt för Falun är att kommunen arbetar med många olika små insatser tillsammans med föreningar och företag, vilka tillsammans gör skillnad för att du som nyanländ i Sverige ska få nära kontakter och nätverk med infödda svenskar.

Boende

I Falun finns alla typer av bostäder, hus eller lägenhet finns att antingen hyra eller köpa. Det finns även studentbostäder. Kopparstaden är kommunens eget bostadsbolag och de erbjuder bra boende. Kopparstaden arbetar nära sina boende och föreningar för att skapa mötesplatser mellan svenskfödda och utrikesfödda i bostadsområdena. Vill du på sikt skaffa hus är det heller inte lika dyrt som i storstäderna.

Vilka språkgrupper finns på orten?

Bland de 10 procent utrikesfödda invånarna i Falun finns ett stort antal nationaliteter. Den största gruppen kommer från Norden och Europa. Men även Asien och Afrika finns representerade. Därutöver finns arabiska, somaliska och kurdiska dialekter som sorani och kurmanji samt thailändska.

Föreningar och organisationer

I Falun finns en mängd föreningar, de flesta inom idrott men även till exempel religiösa föreningar, nykterhetsföreningar och musikföreningar. Somaliska föreningar finns i Borlänge, en stad som ligger 20 km från Falun. I Borlänge finns även moské och ett buddhistkloster (i byn Ulvshyttan). Katolsk kyrka och kloster finns i Falun.

Vad finns i närområdet

Falun är länsstad och har ett fint centrum med gallerior och små butiker längs en affärsgata samt ett stort butiksområde strax utanför. Här finns också kulturaktiviteter av många slag; Dalateatern, symfoniorkester, länsmuseum, bibliotek.

Vad finns i närområdet

Falu kommun erbjuder samhällsinformation till nyanlända och övrig praktisk information får du av flyktinghandläggarna på Arbetsmarknads- och integrationskontoret. Kommunen driver tillsammans med en frikyrka (Lugnetkyrkan) projekt som handlar om att få fram familjer som fungerar som flyktingguider åt nyanlända.

IKEA ligger 20 km från Falun, i Borlänge. I Falun finns också en rad loppisar, kommunens återvinningsbutik "Ta till vara" och secondhand-butik, där man kan hitta allt från prydnadssaker till möbler, gardiner, husgeråd med mera.

Barnomsorg

För nyanlända med små barn finns en öppen förskola vid Elsborgs Vårdcentral, nära kvarteret Järnet, nära centrum. Här kan du träffa både svenskfödda och utrikesfödda mammor och pappor och här kan du få lära dig svenska även om du inte har hunnit börja på sfi. Det finns också gott om förskolor och familjedaghem för dig som behöver daglig omsorg för barnen.

Grundskolor och gymnasieskolor

I Falun finns det 27 kommunala grundskolor och 3 skolor för barn med särskilda behov. Det finns också 4 fristående grundskolor. Det finns 2 kommunala gymnasieskolor och 6 fristående gymnasieskolor.

Falun har också en musikskola dit man kan anmäla sitt intresse om man har barn som tycker om att sjunga eller spela instrument.

Utbildningsmöjligheter

Information om kommunens vuxenutbildningar hittar du på vår hemsida. Vill du läsa på högskola, så finns Högskolan Dalarna.

Hälso- och sjukvård

I Falu kommun finns fyra vårdcentraler. Falu lasarett är Dalarnas största sjukhus med verksamhet inom i stort sett alla medicinska specialiteter. Här finns även akutmottagning. Vid Elsborgs familjecentral finns all mödra- och barnavård.

Tolkhjälp

Då vi har ett ömsesidigt behov av att förstå varandra anlitar vi tolk när det behövs. Det kan gälla kontakt med arbetsliv, skola, besök på myndigheter och i sjukvården.

Kommunikationer

Tåg går från centrala Falun via Gävle och via Borlänge mot Stockholm. Från Dala Airport i Borlänge kan du flyga direkt till Stockholm, Göteborg eller Malmö. Det finns gott om bussar inom kommunen och även till grannkommunerna, Dalatrafik ansvarar för busstrafiken.

Arbete och företagande

I Falun och Dalarna kommer många att pensioneras de närmaste åren. Undersköterskor, sjuksköterskor, läkare, IT-tekniker och ingenjörer har störst chans att få jobb. Men även inom hantverksyrken kommer Falun och andra orter i Dalarna att ha behov av att anställa.

I Falun finns också en högskola med omfattande språkundervisning och en mångkulturell lärarkår. Vill du starta företag kan du vända dig till kommunens näringslivskontor.