Hedemora

Senast uppdaterad: 9/1-2023

Hedemora är Dalarnas äldsta stad och centralort i kommunen. 15 085 personer är bosatta i kommunen.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

15456

Storlek till ytan

929 km²

Kommunen har sju tätorter, utöver Hedemora är övriga tätorter Långshyttan, Garpenberg, Vikmanshyttan, Stjärnsund, Dala-Husby och Västerby.

Hedemora kommun ligger centralt i en befolkningstät region i södra Dalarna. Kommunikationerna är goda. Riksväg 70 passerar Hedemora och är en pulsåder för trafiken mellan Mälardalen och Dalarna. Med tåg kan man flera gånger per dag transportera sig till eller från Uppsala och Stockholm, samt norrut.

Hedemora kommun har en närhet till både naturen och till större städer. Hedemora kan erbjuda dig bra utvecklingsmöjligheter med många förskolor och skolor. I Hedemora finns kulturkvarter och en stadskärna med en bra blandning av service och handel.

Boende

I Hedemora kommun finns det ett kommunägt bostadsbolag, AB Hedemorabostäder. Det finns även ett flertal privatägda bostadsbolag, en lista på dem hittar du på kommunens hemsida.

Vilka språkgrupper finns på orten?

Några av de språk som finns i kommunen förutom svenska är: somaliska, tigrinska, dari, engelska, kurdiska, persiska och ryska.

Föreningar och organisationer

I Hedemora kommun finns goda möjligheter till såväl idrottsaktiviteter som kulturutbud och friluftsliv. För närvarande finns cirka 200 olika föreningar och du kan söka efter dem i föreningsregistret på kommunens hemsida.

Flertalet av evenemangen i kommunen annonseras i Evenemangskalendern.

Vad finns i närområdet

I Hedemora centrum finns Arbetsförmedling, bibliotek,och kommunens reception. I centrum finner du även ett flertal butiker och caféer. Lite mer avsides, men ändå på gångavstånd, så finns det tre livsmedelsbutiker (Hemköp, Ica och Lidl).

I Långshyttan finns bland annat en ICA-butik. I Dala-Husby, Stjärnsund och Vikmanshyttan finns lanthandel.

Barnomsorg

Det finns ett flertal förskolor i kommunen och på kommunens hemsida kan du läsa om var i kommunen de ligger.

Det finns också en Familjecentral där andra barn och vuxna kan träffas och det finns möjlighet att träffa personal från bland annat barnavårdcentralen där. Språkstugan ingår i Familjecentralen och där erbjuds du som har barn under fem år att lära dig praktisk svenska med barnen i fokus.

Snödroppen är en privat förskola och det finns en kristen förskola, Noas Ark.

Grundskolor och gymnasieskolor

Det finns många förskolor och grundskolor utspridda i Hedemora kommun. Det finns även ett högstadium, Vasaskolan, och ett gymnasium, Martin Koch-gymnasiet, dessa ligger i Hedemora centralort.

Dessutom finns två friskolor, Olympicaskolan och Annaskolan, som båda har förskola till årskurs 9.

Utbildningsmöjligheter

Hedemora kommun kan även erbjuda lite fler utbildningsmöjligheter. Det finns bland annat Vuxenutbildningen som erbjuder komvux, sfi och särvux. Vidare så finns Utbildningscentrum Gruvorten som har fokus på att utbilda bergarbetare, bland annat via en YH-utbildning och en gymnasieutbildning.

Hälso- och sjukvård

I kommunen så finns det två vårdcentraler, en i Hedemora och en i Långshyttan (cirka 30 minuter från Hedemora med bil, det går även bussar dit). Tandläkare finner du i Hedemora. För akut hjälp finns Avesta lasarett cirka 20 minuter söderut med bil. Vid olycksfall eller hot om livet ring 112.

Tolkhjälp

Hedemora kommun har ingen intern tolkhjälp, den hjälpen får vi externt från andra typer av organisationer eller språklärare. Hjälp finns att få tag på vid behov.

Kommunikationer

En av Hedemora kommuns styrkor är att det är nära till större städer. Det tar till exempel mindre än två timmar att färdas med tåg till Stockholm, Uppsala och Mälardalsregionen. Till länscentrat Falun/Borlänge tar det 40 minuter med bil och det finns goda möjligheter till kollektivt resande. 35 kilometer från Hedemora ligger Dala-Airport, som är en flygplats i Borlänge.

För mer information om buss, tåg och andra förbindelser, se Dalatrafik och SJ.

SJ

Arbete och företagande

Hedemoras näringsliv kännetecknas av många entreprenörer och småföretag. Många som bor och verkar inom kommunen har skapat sin egen arbetsplats med hjälp av sin egen kreativitet och andras. Hedemora Näringsliv AB har kostnadsfri rådgivning om man vill starta, utveckla eller etablera företag.

De större branscherna i kommunen är inom vård, gruvindustrin, industri samt jord och skog. Näringslivet utgörs även av företag som är specialister inom exempelvis teknik, konstruktion och mathantverk.