Mora
Senast uppdaterad: 9/1-2023
Mora är regionalt centrum i norra Dalarna. Kommunen ligger inbäddad i vacker natur med gröna skogar och blåa berg vid Siljans norra strand.

Kommunfakta
Folkmängd
20461
Storlek till ytan
3111 km²
Här finns ett rikt kultur- och idrottsliv, en levande företagaranda och ett omfattande handelsutbud. Här finns dessutom goda kommunikationer till både storstäder, närliggande orter och fjällvärlden. Till Mora kommer turister året om för att uppleva den vackra omgivningen, delta i världens längsta skidlopp – Vasaloppet, och besöka Zornmuseet som är uppkallat efter den internationellt uppmärksammade konstnären Anders Zorn. I Mora finns tradition, gemenskap och framåtanda. Visionen för Mora kommun är att vara en expansiv regionstad som erbjuder en modern livsstil i en genuin miljö, dit människor flyttar för att kombinera en yrkeskarriär med ett aktivt, hälsosamt och innehållsrikt liv.
Boende
I Mora kan man bo i ett eget hus, i bostadsrätt eller i hyresrätt. I Mora tätort bor cirka 12 000 personer. 8000 invånare bor i de mindre byarna, som erbjuder attraktiva boenden på landsbygden.
Det kommunala bostadsbolaget heter Morastrand AB. På deras hemsida kan man hitta information om deras bostadsområden och söka lediga bostäder. Det finns även några privata bostadsbolag som hyr ut lägenheter: Diös AB, Bo bra och Nils Skoglund AB.
Vilka språkgrupper finns på orten?
I Mora kommun finns flera språkgrupper från olika delar av världen, till exempel arabiska, somaliska, tigrinska, persiska, thailändska och turkiska.
Föreningar och organisationer
I Mora kommun finns ett rikt föreningsliv. Idrottsföreningar, studieförbund, ideella organisationer och kulturella aktörer erbjuder en mångfald av aktiviteter, engagemang och mötesplatser. Föreningarna går att hitta via Mora kommuns föreningsregister.
Ett omfattande och inkluderande föreningsliv är en viktig faktor för att utveckla och göra Mora till ett bra ställe för människor att bo och leva på. Därför stöttar Mora kommun föreningslivet på flera olika sätt, bland annat genom olika former av ekonomiska bidrag och subventionerade hyrestaxor.
Vad finns i närområdet
Service och affärer
I centrala Mora finns Arbetsförmedlingen, servicekontor med Försäkringskassan, banker, polisstation, socialkontor samt en gågata med caféer och butiker, bland annat Lidl, ICA supermarket och Röda korsets secondhand-butik Kupan.
Vid östra infarten till Mora ligger Norets köpcentrum med Willys och ICA Maxi, samt Dollar Store, Ö&B, Biltema, El-Giganten, Intersport, Jula, Mio möbler med flera. Vid norra utfarten mot Älvdalen ligger Tuvan, där finns bland annat möbelbutikerna Jysk och Europamöbler, samt secondhand-butiken Återbruket.
Kultur, fritid och nöje
I centrala Mora finns ett bibliotek, ett kulturhus och en biograf. Här finns också Vasaloppsmuseet och Zornmuseet. I byn Nusnäs utanför Mora lever hantverkstraditionen och där tillverkas dalahästen, som blivit en symbol för Dalarna och Sverige. Det finns många idrottsanläggningar Mora kommun och även ett badhus. Här finns också ett stort utbud av vandringsleder och andra uteaktiviteter.
Barnomsorg
I Mora kommun finns 17 kommunala och 11 fristående förskolor samt 6 familjedaghem (varav ett fristående) för barn i åldrarna 1-5 år. Det finns även 13 fritidshem med skolbarnsomsorg för barn 6-13 år (till och med vårterminen det år då eleven fyller 13 år). Mer information och kontaktuppgifter till respektive skola finns på kommunens hemsida.
Grundskolor och gymnasieskolor
Grundskolan är organiserad i 13 skolenheter väl fördelade inom de olika kommundelarna. Merparten av skolorna är byskolor med ett elevantal från cirka 20-200 elever. På den största skolan som ligger i centralorten uppgår elevantalet till cirka 600.
Grundskolan i Mora uppvisar goda resultat beträffande elevernas måluppfyllelse och under de senaste åren har i genomsnitt 93% av eleverna varit behöriga till studier på gymnasieskolans nationella program. På Mora kommuns hemsida kan du läsa mer om alla skolorna i kommunen.
I Mora finns en gymnasieskola, Mora gymnasium, som erbjuder en bredd av de vanligaste yrkesförberedande och högskoleförberedande utbildningarna, men som också har flera idrottsinriktningar som lockar studenter från hela Sverige.
Utbildningsmöjligheter
Vuxna som kommer till Mora kan på Mora gymnasium läsa på Komvux, SFI och särvux. Vi har också samhällsorientering för nyanlända i samarbete med DalaWux. Ett alternativ till den kommunala vuxenutbildningen är Mora folkhögskola, Skeriol. De har baskurs i svenska för nyanlända och andra kurser och utbildningar.
I Falun/Borlänge finns Högskolan Dalarna med särskilda kurser för nyanlända akademiker och ett stort utbud av program och övriga kurser. Genom Mora Högskolecentrum finns det också möjlighet att bo i Mora och utbilda sig på distans. Mora Högskolecentrum samverkar med många högskolor och universitet och kan därmed erbjuda en mängd programutbildningar och kurser.
Läs mer om vuxenutbildning på:
Hälso- och sjukvård
Mora lasarett är ett av länets två akutsjukhus. Här finns olika typer av specialistvård, akutmottagning, vårdcentral, barnavårdscentral, mödravårdscentral, Folktandvården och apotek. I Mora centrum finns ännu en Folktandvård, apotek samt privata tandläkarmottagningar.
Tolkhjälp
Då vi har ett ömsesidigt behov av att förstå varandra är det viktigt att tolk anlitas när det behövs. Det kan gälla i kontakter med skola, sjukvården, arbetsförmedlingen eller andra myndigheter och kommunala aktörer. De flesta tolkkontakter sker via telefon, och det är varje myndighet och organisation som ansvarar för att ordna tolk.
Kommunikationer
Mora är knytpunkt i norra Dalarna och har bra kommunikationer för bil, buss, tåg och flyg med övriga delar av landet. Dalatrafik är det bolag som ansvarar för den lokala och regionala buss- och tågtrafiken. På hemsidan hittar du tidtabeller för alla landsbygdslinjer och tätorter.
Tågresor utanför länet trafikeras av SJ och Tåg i Bergslagen. Flera bussbolag, t.ex. Swebus och Masexpressen kör bussturer från Mora till Stockholm och andra större städer. I Mora finns också Mora/Siljan flygplats, därifrån flyger du bland annat till Arlanda på 50 min.
Arbete och företagande
De största arbetsgivarna i Mora är Mora kommun (cirka 1800 anställda) och Region Dalarna. Tillverkningsindustri, besöksnäring och handel är de tre stora privata näringarna. Läs mer om Moras näringsliv på kommunens hemsida. För dig som vill starta eget företag finns möjlighet att få stöd och hjälp via kommunen.
Mora är också en ort där många invånare pendlar och arbetar på annan ort. Bra kommunikationer gör att man kan bo i Mora och arbeta i till exempel Rättvik, Orsa, Älvdalen, Leksand, Borlänge, Falun, Malung, Sälen och Vansbro.