Rättvik

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Nästan 11 000 personer bor här i Rättviks kommun. De flesta utmed Rättviken, men många i det pärlband av byar som följer Siljansringen norröver till Ore och Furudal.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

10944

Storlek till ytan

2139 km²

De största orterna är Rättvik, Vikarbyn, Boda Kyrkby och Furudal. Vi tycker att vi har en bra livsmiljö och vi delar gärna med oss!

Boende

I vår kommun bor de flesta i egen villa. I centralorten Rättvik samt i Vikarbyn och Furudal har vårt kommunala bostadsbolag, Rättviks Fastigheter AB, hyreslägenheter. En lista över fler hyresvärdar finns på vår webbsida.

Vilka språkgrupper finns på orten?

Det främsta språket är svenska och därefter engelska. Vi har även invånare vars modersmål är nederländska, spanska, norska, tigrinska, somaliska, dari, arabiska, polska, gaeliska, tyska, ryska, slovenska, serbiska, italienska, thai (flera olika dialekter) och albanska.

Föreningar och organisationer

I vår kommun finns det många föreningar inom en mängd intresseområden.

Vad finns i närområdet

I centralorten finns bibliotek, kulturhus, badstrand, slalombacke, golfbana, bandyarena, idrottsplats, restauranger, caféer, hotell, camping, travbana och mycket annat. Varje vår och höst har vi en stor marknad med mer än 100 000 besökare och 1 000 marknadsstånd. På marknadsplatsen arrangeras antik- och bakluckeloppis under sommaren. 3 stora mataffärer, banker, sko-, kläd-, sport- och fritidsbutiker, skomakeri, leksaker, blommor, hälsokost, inredning, antik, second hand, hushållsmaskiner, färg, optiker, hantverk, bensin, kiosk med mera finns också i centralorten. Tillsammans har vi ungefär 50 butiker i centralorten och många fler i kringliggande områden. Även i Vikarbyn, Boda kyrkby, Bingsjö och Furudal finns livsmedelsaffärer.

Arbetsförmedlingen har ett servicekontor i Rättvik och försäkringskassan finns i Mora. Socialkontor och Polisen finns i Rättvik och skattekontoret i Falun.

Barnomsorg

Vi har en väl utbyggd barnomsorg med förskolor i Rättvik, Vikarbyn, Ingels, Boda kyrkby och Furudal. Det finns även familjedaghem.

Grundskolor och gymnasieskolor

Det finns grundskolor (årskurs 1–5) i Rättvik, Vikarbyn, Sätra, Söderås, Ingels, Boda kyrkby och Furudal. Årskurs 6–9 finns i Rättvik och Furudal. Särskola finns i Rättvik liksom gymnasium och särgymnasium. I Rättvik har vi även en musikskola.

Utbildningsmöjligheter

Vuxenutbildningen Leksand-Rättvik erbjuder undervisning i svenska för invandrare (sfi). Det finns även vård- och omsorgsutbildning, lärlingsutbildning, gymnasiekurser på distans, grundläggande vuxenutbildning, gymnasiala kurser och särskild utbildning för vuxna. Du får ​mer information och kan göra upp en studieplan med studie- och yrkesvägledaren.

Hälso- och sjukvård

I centrala Rättvik finns apotek, vårdcentral med läkarmottagning, barnmorska, mödrahälsovård, barnavårdscentral, tandvård, rehabilitering, ungdomsmottagning, friskvårdsanläggningar med mera. Det finns även en privat läkarmottagning där till exempel hälsokontroller, läkarbesök och vaccinationer utförs. Vårdcentralen erbjuder alla asylsökande och flyktingar ett hälsosamtal. Samtalet ger en introduktion till hur den svenska sjukvården fungerar. Samtalet är gratis. Akutmottagning finns i Mora och Falun.

Tolkhjälp

När du bokar tid på till exempel vårdcentralen eller hos socialtjänsten kan du ha rätt till tolk. Säg redan vid tidbokningen till att du behöver tolk. Ensamma flyktingbarn har en god man som vid behov beställer tolk.

Kommunikationer

I centralorten Rättvik finns ett resecenter där tåg och bussar stannar. Det finns stora möjligheter att pendla till arbete i Falun, Borlänge, Leksand och Mora. Information om tågresor hittar du på SJ och Tågkompaniet och här finns information om bussresor lokalt och inom länet (Dalatrafik).

Ungefärliga körtider med bil till Leksand är 19 minuter, till Borlänge 53 minuter, till Falun 42 minuter och till Mora 30 minuter. Att köra bil eller åka tåg till Stockholm tar drygt 3 timmar, med buss tar det cirka 3,5 timmar. Masexpressen kör mellan Mora och Stockholm. Swebus kör bland annat till Stockholm och Göteborg.

Birka Cruises har egna anslutningsbussar från Rättvik till sitt kryssningsfartyg Birka från Stockholm till Mariehamn. Viking Line har egna bussar som trafikerar Rättvik till fartygen i Stockholm (Stadsgården). Viking Line har kryssningar till Åland, Åbo och Helsingfors.

Läs mer om kollektivtrafiken i kommunen.

Arbete och företagande

Rättviks näringsliv kännetecknas av drivkraften från hundratals entreprenörer och småföretag. Människor som lever och vill verka inom kommunen har skapat sin egen arbetsplats med hjälp av sin egen kreativitet och andras. Detta har lagt grund för en tradition av entreprenörskap och genomförandekraft som lever bland ortens företag.

De större branscherna i kommunen är turism, handel, träindustri samt jord – och skogsbruk. Näringslivet utgörs även av företag som är specialister inom exempelvis teknik, konstruktion och grafisk design.

Näringslivet är på frammarsch och under utveckling, och Näringslivskontoret arbetar hårt för att upprätthålla en god service till ortens aktörer.