Säter

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Säters kommun, med ca 11 000 invånare, är en av Dalarnas vackraste och mest nära städer, präglad av både småstad och landsbygd.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

11116

Storlek till ytan

625 km²

Att bo i Säters kommun är att bo vackert och lugnt, men ändå ha aktiviteter, storstadsliv, utbildning, arbete och kommunikationer inom räckhåll. I Säter hittar du lugnet i tillvaron, samtidigt som du har nära till allt du önskar för dig och din familj. Nära till jobbet. Nära till skolan. En rikare fritid. En tryggare uppväxt för din familj.

Boende

Trästaden Säter erbjuder boende i genuin småstadsmiljö med närhet till butiker, caféer och restauranger. I våra övriga kommundelar finns unika landsbygdsmiljöer med röda dalagårdar, åkrar och skogar som ibland delas där Dalälven flyter fram.

I Säter finns ett antal fastighetsägare som hyr ut bostäder. Du hittar kontaktuppgifter till alla på kommunens hemsida.

När det gäller nyanlända flyktingar hjälper integrationsavdelningen till med att hitta en lägenhet.

Vilka språkgrupper finns på orten?

Språkgrupper varierar på grund av in- och utflyttning. Bland annat finns somaliska, thai, kurundi, swahili, persiska, dari, ryska, filippinska, arabiska och tigrinska representerade.

Föreningar och organisationer

Säters kommun har ett rikt föreningsliv. Idrottsföreningar utgör den största gruppen med ca 40 föreningar. Även de som söker andra fritidssysselsättningar har mycket att välja på, t ex fiske, skytte, scouting, folkdans, körer, verksamhet i pensionärs- och handikapporganisationer mm.

I kommunen finns elljusspår, tennisbanor, mountainbikeleder, skoterleder och skidspår samt många mil vandrings- och motionsleder. I tätorten Säter finns ishall, sporthall och simhall.

Du hittar alla aktiva föreningar i kommunens föreningsregister.

För ungdomar finns även Ungdomens Hus för ungdomar mellan 13-19 år. Här kan man vara med kompisar och mysa i vårt café, spela biljard, pingis, airhockey, tv-spel, sällskapsspel, gitarr eller pyssla.

Vad finns i närområdet

I Säters stad finns tre mataffärer ICA, Konsum och Willys. Det finns även flera småbutiker, klädesaffärer och en möbelaffär, Lidéns. Röda korset finns också i Säter och de driver second hand affären Kupan mitt i centrum. Vidare finns apotek, vårdcentral och socialkontor.

Barnomsorg

Vi erbjuder barnomsorg i form av förskola, pedagogisk omsorg (familjedaghem) och fritidshem. Öppettiderna är 06:30 - 18:00, måndag till fredag.

Är du arbetslös eller föräldraledig erbjuds verksamhet enligt följande:

  • Förskoleverksamhet: 15 timmar per vecka
  • Fritidshem 10 timmar per vecka

Allmän förskola erbjuds alla 3 - 5 åringar (gäller från höstterminen då barnet fyller tre år) och omfattar minst 525 tim/år. Den allmänna förskolan är avgiftsfri. Verksamhetsåret sträcker sig från september till maj månad. Vid uppsägning av plats är uppsägningstiden 2 månader.

Grund- och gymnasieskolor

Grundskola

I Säters tätort finns grundskolorna Kungsgårdsskolan årskurs 1-6, Prästgärdsskolan årskurs 1-2 och Klockarskolan årskurs 7-9, i Stora Skedvi finns Stora Skedvi skola årskurs 1-6 och i Gustafs finns Enbacka skola årskurs 1-6. Läs mer om alla grundskolor på kommunens hemsida.​

Gymnasieskola

Säters kommun erbjuder gymnasieutbildning vid Dahlander kunskapscentrum som är förlagt till det vackra Skönviksområdet vid sjön Ljustern i Säter. Skolan erbjuder fem nationella program: Samhällsvetenskapsprogrammet, Naturvetenskapsprogrammet, Ekonomiprogrammet, Teknikprogrammet, och Vård- och omsorgsprogrammet. Skolan har även introduktionsprogram.

Utbildningsmöjligheter

Inom vuxenutbildningen erbjuder vi dig att hitta rätt utbildning oavsett nivå.

Vi erbjuder:

  • Utbildning på grundskolenivå
  • Gymnasial utbildning
  • Särvux
  • SFI Svenska för invandrare
  • Uppdragsutbildning

Hälso- och sjukvård

Alla asylsökande och flyktingar erbjuds efter ankomst till Sverige ett hälsosamtal. Samtalet ger en introduktion till hur den svenska sjukvården fungerar.

Vid samtalet träffar du en sjuksköterska och vid behov är en auktoriserad tolk med. Vi samtalar om eventuellt tidigare sjukdomar och hälsoproblem och går igenom ditt behov av kontroll, behandling, provtagning, vaccinationer och smittskydd.

Samtalet är frivilligt och gratis.

På Säters vårdcentral finns sjukvårdsupplysning, läkarmottagning, sjuksköterskemottagning, samtalsmottagning, barnmorska och mödrahälsovård, rehabilitering, flyktinghälsa m.m.

Tolkhjälp

Den som inte behärskar svenska språket har rätt till tolk i sin kontakt med alla myndigheter. Säters kommun har avtal med tolkförmedlingen i Borlänge.​

Kommunikationer

Säter ligger nära. Flygplats finns 15 min från Säter. Både järnväg och riksväg passerar staden. Det finns även bussförbindelser med olika delar av länet och andra delar av Sverige.

Arbete och företagande

Säters kommun och Region Dalarna är de största arbetsgivarna.

Ett samarbete har påbörjats mellan Säters kommun och Arbetsförmedlingen med att försöka skapa nystarts- och instegsjobb för nyanlända och personer med invandrarbakgrund.