Hudiksvall

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Hudiksvall ligger vid E4 cirka 80 km söder om Sundsvall och cirka 130 km norr om Gävle. Här träffar du människor med en öppen attityd, dessutom finns ett levande kulturarv där gamla traditioner möter dagens nya impulser.

Kommunfakta

Folkmängd

37572

Storlek till ytan

4524 km²

Hudiksvall är centralorten i Hudiksvalls kommun men det finns flera tätorter bl a Iggesund, Delsbo Forsa mfl. På tätorterna finns bl a affärer, banker, vårdcentraler, tandläkare etcetera. Hudiksvall är en vacker kuststad som grundades år 1582. Stadens huvudnäringar bestod då av fiske, sjöfart, hantverk och handel. Fiskenäringen var en viktig inkomstkälla under flera hundra år. I Fiskarstan och vid sjöbodarna vid Möljen kan du se rester från denna epok.

Boende

Inom kommunen finns det kommunala bostadsbolaget och en del privata hyresvärdar. Vill du ställa dig i bostadskö eller få information om lediga lägenheter via H-Bostäder kan du göra det via deras webbplats.

Eller besök Blocket, hemsidan för mer lediga bostäder inom kommunen.
I kommunen finns en kö för lediga tomter. I tomtkön kan alla som fyllt 18 år stå och som har för avsikt att uppföra ett permanent bostadshus. Endast en ansökan per hushåll får lämnas in. Läs mer på kommunens hemsida - Tomtkön eller under sidan bygga.

Vilka språkgrupper finns på orten?

I Hudiksvall kan du se en rik mångfald av kulturella och språkliga aspekter. De största språkgrupperna just nu är arabiska, tigrinja, dari och farsi. Swahili, tamil och spanska är några andra.

Föreningar och organisationer

Hudiksvalls kommun har ett rikt föreningsliv inom många områden. Föreningarna erbjuder möjlighet till en rik fritid och gemenskap. Vill du ha tips om vad du kan göra på fritiden? Praktik? Sommarjobb? Behöver du hjälp och stöd? Välkommen till hudiksvall.se/ung!

Vad finns i närområdet

Centrum är där alla butikerna ligger. Det finns olika typer av butiker samt banker, apotek, biograf, bibliotek och affärer inom dagligvaruhandel. Det finns några butiker som säljer mat och kryddor från mellanöstern och Asien.

Det finns en bönelokal som ligger i den västra stadsdelen.

Tusentals böcker, ljudböcker, tidningar, tidskrifter och annan media har du helt gratis tillgång till via våra åtta bibliotek eller bokbussen.

I Hudiksvall centrum finns Arbetsförmedlingen där även Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket har kundtjänstservice i samma lokaler.

Affärer hittar du i centrum, i köpcentra Guldsmeden eller galleria Fyren. Besök Centrumhandel för information om affärer i Hudiksvall. Ni som gillar antikt, besök Butik 66.

Det finns också många Second handbutiker med möbler och husgeråd, kläder, utrustning och så vidare. Erikshjälpen, Röda korset finns i Hudiksvall och Forsa. Resursen, Café 7:an, Biståndscenter vid Håstaholmen; Dakapo i Forsa samt Säcken i Delsbo. Du kan shoppa Second hand online också på Blocket.

Kontakta Hudiksvalls turistbyrå eller besök Hälsinglands museums, Hälsinglands och Glysisvallen AB:s webbsidor för information om mer att göra.

Vad finns i närområdet

Barnomsorg

I Hudiksvall kommun kan vi erbjuda ca 30 förskolor, fördelat i tre områden; syd, nord och väst. Barn som av fysiska-psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling kan ges det stöd som deras speciella behov kräver.

Grundskolor och gymnasieskolor

I Hudiksvalls kommun finns 17 grundskolor med totalt 3 500 elever, fördelade i tre lär-enhetsområden: Nord, Syd och Väst.

I skolorna är det en kreativ miljö som kännetecknas av öppenhet och mångfald med ett varierat utbud och inriktningar.

Bromangymnasiet erbjuder 14 nationella gymnasieprogram varav 9 är yrkesprogram och 6 är högskoleförberedande. Nationella yrkesprogram inom Gymnasiesärskolan finns här.

I kommunen finns också Glada Hudik-gymnasiet och grundskola som är en friskola.

Utbildningsmöjligheter

Vuxenutbildningen i Hudiksvall kommun erbjuder utbildning på lärvux, Centrum för utveckling och lärande - Cul, yrkeshögskolan och sfi (Svenska för invandrare).

I Hudiksvall finns Högskola på hemmaplan. På Cul kan du studera de flesta utbildningar som högskolor och universitet lägger ut på distans. Att läsa på högskolenivå på Cul innebär att du är inskriven på ett universitet eller högskola, t ex Högskolan i Gävle, men att du bedriver studierna på Cul.

Regionen driver en folkhögskola i kommunen, Forsa folkhögskola i Forsa.

Läs mer om vuxenutbildning på:

Hälso- och sjukvård

Flera vårdcentraler finns i kommunens olika tätorter Hudiksvall, Iggesund och Delsbo. De drivs av regionen men även privata vårdgivare. På orten finns ett av länets två akutsjukhus som bland annat rymmer en av Sveriges modernaste röntgenavdelningar.

Folktandvård inom regionen och privata tandläkare finns på flera platser i kommunen.

På Region Gävleborgs webbsida får du mer information om Vårdcentraler, Sjukhus, Tandläkare och Apotek.

BRIS Barnens rätt i samhället, till telefonnummer 116 111 kan du som är under 18 år ringa och prata med en kurator om det du funderar mycket på eller behöver hjälp med (helt gratis).

Du som är vuxen och behöver prata om barn, kan ringa 0771505050 och prata med en kurator om det du funderar mycket på eller behöver hjälp med (helt gratis).

Våld mot kvinnor - föreningen Kvinnojouren Vändpunkten: Dina problem och erfarenheter är inte små eller oviktiga.

Våld i nära relationer. Kommunens socialtjänst har stödjande verksamhet för kvinnor. Kom till oss!

Kvinnofridslinjen är en stödtelefon för dig som upplevt hot, våld eller sexuella övergrepp.

Läs mer om sjukvård

Här kan du läsa mer om:

Tolkhjälp

Om du inte talar eller förstår svenska har du rätt till tolkhjälp på ditt språk vid samtal med myndigheter.

Kommunikationer

De kommunikativa förbindelserna är goda, både med tåg och dagliga långfärdsbussar (Xtrafik, SJ, Y-buss samt Härjedalingen).

Biljetter är billigare för studenter.

SJ

Arbete och företagande

Behöver du tillstånd eller bygglov för att starta ett företag? Läs på kommunens webbsida eller besök HNA. Tillväxtverket ger dig information om vilka tillstånd som krävs för olika verksamheter. Du kan hitta information på Business Sweden eller på Work in Sweden:s webbplats.

Arbete och företagande