Nordanstig

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Nordanstigs kommun ligger i norra Hälsingland nära Sveriges mittpunkt och mellan Hudiksvall och Sundsvall.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

9480

Storlek till ytan

2527 km²

Kommunen sträcker sig från kusten, med sandstränder, fiskelägen och natursköna öar, till inlandets stora skogar med känsla av vildmark och möjlighet till både fiske och alpin skidåkning. Välkommen till Nordanstig.

Boende

I Nordanstigs kommun finns flera företag som erbjuder bostäder. Den största hyresvärden är Nordanstigs Bostäder AB som har lägenheter i de flesta tätorter i kommunen. Det finns också några privata hyresvärdar och mäklare som säljer hus.

Vilka språkgrupper finns på orten?

I Nordanstigs kommun bor människor med olika nationaliteter. De största språkgrupperna förutom svenska och engelska är somaliska, arabiska, tigrinja, och persiska.

Föreningar och organisationer

I Nordanstigs kommun finns idrottsföreningar, kulturföreningar och intresseföreningar, kyrkor och olika samfund. I Nordanstig finns också föreningarnas paraplyorganisation Nordanstigs Föreningsråd.

Vad finns i närområdet

I Nordanstigs kommun finns nödvändig service som tandläkare, hälsocentral och arbetsförmedling. Här finns flera mataffärer och även affärer som säljer tyg, arbetskläder, trädgårdsmaskiner, cyklar och presenter. Utbud av aktiviteter och evenemang i kommunen finns på turistbyråns hemsida Upplev Nordanstig.

Visst utbud av secondhand finns i kommunen och i Hudiksvall finns flera secondhandbutiker som säljer kläder, husgeråd och möbler. Närmaste IKEA ligger i Sundsvall. Det finns en biograf i Bergsjö och bibliotek i Bergsjö, Hassela, Gnarp och Harmånger.

Flyktingenheten där utrikesfödda kan få information och allmän service finns på Stationsvägen 2 i Bergsjö och där finns personal som talar arabiska och somaliska.

Barnomsorg

I Nordanstigs kommun finns förskolor i orterna Bergsjö, Gnarp, Harmånger, Hassela, Ilsbo och Jättendal.

Grundskolor och gymnasieskolor

Kommunen erbjuder grundskola för elever upp till årskurs 9. På kommunens hemsida hittar du mer information om grundskolan och även möjligheter för gymnasieutbildning.

Utbildningsmöjligheter

Vuxenutbildningen som finns i Bergsjö i Nordanstigs kommun har utbildning för Introduktionsprogrammet, Grundläggande vuxenutbildning, Gymnasial vuxenutbildning, Svenska för invandrare och Särvux. Vuxenutbildningen har nyligen startat en utbildning på högskolenivå: Kvalificerad Yrkeshögskoleexamen Drifttekniker – process, 400 Yh-poäng.

Hälso- och sjukvård

Inom kommunen kan du ta del av ett flertal olika vårdformer. Här finns bland annat en vårdcentral för allmänna ärenden och tillgång till barnavård, mödravård och tandvård. På kommunens hemsida hittar du mer information om vart du kan vända dig med olika vårdärenden.

Tolkhjälp

Vid alla kontakter med myndigheter, kommun och sjukvård har du rätt till tolkhjälp om du inte talar eller förstår svenska. Detta bokas i förväg av den aktuella samhällsinstansen.

Kommunikationer

Nordanstigs kommun ligger mellan städerna Sundsvall och Hudiksvall dit det går att åka regionaltåg, till och från Gnarp. Det finns också bra bussförbindelser till och från Hudiksvall från/till de flesta orter i kommunen. X-trafik är företaget som sköter bussförbindelser och regionaltåg.

Arbete och företagande

Nordanstigs kommun har många småföretagare och vill du starta företag i Nordanstig kan du kontakta kommunens näringslivsenhet som arbetar med att ge stöd och hjälp till nystartade och befintliga företag.

I företagsregistret finns drygt 450 företag registrerade i Nordanstigs kommun.