Ockelbo

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Ockelbo är en liten kommun, både till antalet invånare och till ytan. Många känner varandra, vilket gör oss mer personliga när det gäller service i samhället.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

5928

Storlek till ytan

1129 km²

Vi värnar om naturen och miljön, vi tycker om att samarbeta och att tillsammans skapa ett tryggt samhälle. Vi trivs här, men om vi vill lämna Ockelbo för en stund är det enkelt att ta sig med buss, tåg eller bil till andra städer.

Ockelbo har ett avtal med Migrationsverket om att ta emot flyktingar med uppehållstillstånd. Integrationsenhetens uppgift är att ge råd, stöd och information vid ankomsten. Vi hjälper nyanlända att komma tillrätta på olika sätt. Vår ambition är att vara både professionella och personliga. Vi vill ge varje enskild person goda förutsättningar att kunna leva, arbeta och studera på egen hand.

Vår mötesplats för både flyktingar och andra Ockelbobor heter Gläntan. Här finns bland annat kafé och biljardbord, och personal som gärna tar emot goda idéer om aktiviteter.

Vi vill ge våra nya invånare ett bra välkomnande och en god start i Ockelbo. Vi förväntar oss att de som vill flytta hit deltar helhjärtat i sin introduktion i samhället, och arbetar aktivt mot målet att kunna arbeta och försörja sig själv. En flytt till kommunen förutsätter att det finns lediga lägenheter och lediga platser i introduktionsprogrammet.

Boende

Bostadsbolaget som hyr ut lägenheter i Ockelbo heter Ockelbogårdar. Det finns även många hus till salu via mäklarbyråerna.

Vilka språkgrupper finns på orten?

Trots att Ockelbo är litet bor här människor från många hörn av världen; från Finland, Australien, Thailand, Holland, Eritrea, Afghanistan, Irak, Iran, Somalia med flera. På integrationsenheten kan vi erbjuda tolk i språken arabiska, dari, persiska, tigrinska, afar och kurdiska.

Föreningar och organisationer

Här finns ett rikt föreningsliv med föreningar för kultur, naturvård, trädgård, idrott, teater och mycket, mycket annat.

I Ockelbo är Svenska kyrkan representerad genom Ockelbo församling. Här finns också Ockelbo Missionskyrka och Tempelkällans mission.

Vad finns i närområdet

I kommunen finns all service man behöver. Det finns flera kaféer, restauranger och butiker för mat, kläder, skor, blommor, parfym, verktyg, färg, byggvaror, secondhand och mycket annat. Vi har också flera frisörer, en optiker, banker, bilverkstäder och många företag som erbjuder hantverkshjälp och andra tjänster. Möbelvaruhuset Ikea ligger cirka 45 minuters tåg- och bussresa från Ockelbo och på orten finns Missionskyrkans secondhand-butik med husgeråd och möbler i sitt utbud.

Här ägnar sig många åt både kultur och idrott på fritiden. De största idrotterna är fotboll, basket, innebandy, skidåkning och orientering. Här finns också en simhall med inomhusbassäng. Vi har en biograf som visar flera filmer i veckan och ett bibliotek med något för alla åldrar. Där kan man läsa tidningar eller låna en dator gratis.

Ungdomsgården heter Underground och i samma hus finns en kulturskola för barn som vill lära sig spela något instrument. Kulturskolan har kommit högt på listan över de bästa i Sverige.

Många som bor här älskar jakt och fiske. Det finns gott om skogar och sjöar. På vintrarna faller mycket snö och människor åker gärna skidor eller kör skoter.

För turister finns bland annat en besökspark som heter Wij trädgårdar, en skogspark med älgar, en museijärnväg med ångtåg och många andra fina utflyktsmål. Två gånger om året arrangeras Ockelbo marknad som drar väldigt många besökare.

Barnomsorg

Det är lätt att få barnomsorg i Ockelbo. Inskolningen tar cirka två veckor och en tolk deltar alltid. Förskolorna tar emot barn i åldern 1-6 år och är i första hand till för barn till föräldrar som arbetar eller studerar. Barn till arbetslösa har rätt att få vara på förskolan 15 timmar i veckan.

Ockelbo har små förskolor i lugna och trygga omgivningar i centrala Ockelbo samt i byarna Jädraås, Åmot och Lingbo. Det finns även dagbarnvårdare som tar emot barn i åldrarna 1-6 år i sitt eget hem under dagtid.

Vi har också en öppen förskola på familjecentralen, en träffpunkt för barn som inte går i förskola och deras föräldrar.

Grundskolor och gymnasieskolor

I Ockelbo finns två skolor för barn i åldrarna 6-12, och en skola för elever mellan 13 och 16 år. Just nu håller vi på att bygga en helt ny och modern högstadieskola som ska vara klar till hösten 2015.

Ockelbos närmaste gymnasieskolor ligger i Gävle och Sandviken. Studie- och yrkesvägledare i Ockelbo kommun kan ge information om gymnasieskolornas olika utbildningar.

Utbildningsmöjligheter

Varje nyanländ flykting får möjlighet att berätta om sin kompetens och sina önskemål på vägen till ett arbete. Därefter skriver vi en plan för introduktion till det svenska samhället. Vuxenutbildningen svenska för invandrare (sfi) är en viktig del i introduktionen.

Hälso- och sjukvård

I Ockelbo finns en hälsocentral att vända sig till när man blir sjuk. Här finns även tandläkare, ambulans och räddningstjänst. I Gävle finns ett större sjukhus, med akutvård, specialistvård och förlossningsavdelning.

I kommunen finns ett nybyggt boende med sjöutsikt, Bysjöstrand, för äldre som inte längre klarar sig själva hemma.

Tolkhjälp

Vid alla kontakter med myndigheter, kommun och sjukvård har du rätt till tolkhjälp om du inte talar eller förstår svenska. Detta bokas i förväg av den aktuella samhällsinstansen.

Kommunikationer

Det är enkelt att åka både tåg och buss från Ockelbo till olika orter och städer. Till Gävle tar tåget 25 minuter och till Bollnäs 35 minuter. Sandviken når man med buss på 40 minuter.

Uppsala och Arlanda flygplats ligger cirka 1,5 timmar bort och Stockholm 2 timmar.

På cirka en timmes avstånd med tåg och buss, mellan Gävle och Sandviken, ligger den stora shoppinggallerian Valbo köpcenter där det också finns ett Ikea-varuhus.

Den lokala busstrafiken mellan byarna i Ockelbo är gratis och turerna är anpassade till vidare pendling med tåg och bussar. Avstånden inom centrala Ockelbo är korta och man tar sig lätt runt till fots eller med cykel.

Arbete och företagande

Integrationsenheten i Ockelbo har ett nära och framgångsrikt samarbete med Arbetsförmedlingen. Genom vårt projekt "Walk on" slussar vi, så snart det går, ut flyktingar till arbetspraktik på företagen. De största arbetsgivarna på orten är Ockelbo kommun, Opass AB, Atlas Copco, Berendsen och Atlings. Det finns även mängder av småföretag i Ockelbo. Många pendlar till arbeten i Gävle och Sandviken.