Sandviken

Senast uppdaterad: 13/12-2022

I Sandviken väntar ett rikt frilufts- och kulturliv i kombination med låga boende- och levnadskostnader. Allt i en internationell atmosfär kring den högteknologiska verkstadskoncernen Sandvik AB.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

39262

Storlek till ytan

1297 km²

Boende

Den största aktören inom bostadsmarknaden i Sandviken är det kommunala bostadsbolaget Sandvikenhus. Vill du ställa dig i bostadskö eller få information om lediga lägenheter via Sandvikenhus kan du göra det via deras webbplats.

Här finns även privata hyresvärdar och mäklare.

Vilka språkgrupper finns på orten?

De största språkgrupperna just nu i Sandvikens kommun är arabiska, somaliska, tigrinska, kurmanji, dari och farsi.

Föreningar och organisationer

I Sandviken finns det ett rikt föreningsliv med över 400 föreningar.

Vad finns i närområdet

I Sandvikens centrum finns Arbetsförmedlingen där även Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket har kundtjänstservice i samma lokaler. Här finns olika typer av butiker samt banker, apotek, biograf, bibliotek och ett populärt badhus m.m. De största livsmedelsbutikerna finns inom gångavstånd från centrum.

I Sandviken finns två secondhand-butiker med möbler och husgeråd. Ungefär 15 minuter från Sandviken ligger Valbo Köpcentrum där det finns ett stort utbud av butiker som exempelvis IKEA.

På Integrationsenheten i Sandviken kan utrikesfödda få information och allmän service. Besöksadressen är Björksätra mitt. Telefonnummer till vår reception: 026-241715, 026-241760. På Integrationsenheten finns dessutom personal som kan tala arabiska, tigrinska och somaliska.

Barnomsorg

De barn som finns i kommunens förskoleverksamhet är fördelade på 26 enheter. Dessutom finns två familjecentraler med öppna förskolor och 3 enheter med pedagogisk omsorg. Verksamheten präglas av trygghet och goda rutiner där grunden läggs för ett framtida lärande.

Grundskolor och gymnasieskolor

I Sandviken finns 8 grundskolor: Vallhovsskolan, Jernvallsskolan, Murgårdsskolan, Montessoriskolan, Sätraskolan, Söderskolan, Björksätraskolan.

Sandvikens två gymnasieskolor heter Bessemerskolan och Göranssonska skolan.

Utbildningsmöjligheter

För dig som är vuxen och vill studera finns det många olika möjligheter beroende av vad du är intresserad av och vilken nivå du vill studera på. Här finns till exempel vuxenutbildningen, särvux, sfi, högskola med mera.

Hälso- och sjukvård

Vid behov av hälso- och sjukvård finns det tre hälsocentraler i Sandviken.

Närmaste akutmottagning finns i Gävle som ligger ca 2,5 mil från Sandviken.

I Sandviken finns också familjecentral/mödravårdscentral.

Vid behov av tandvård finns Folktandvården samt ett antal privata tandkliniker i Sandvikens kommun.

Tolkhjälp

Om du inte talar eller förstår svenska har du rätt till tolkhjälp på ditt språk vid samtal med myndigheter. På Integrationsenheten i Sandviken finns det personal som kan prata arabiska, somaliska och tigrinja eftersom en stor del av de som är nyanlända i kommunen talar dessa språk.

Kommunikationer

Bra förbindelser finns med både buss och tåg (X-trafik, SGS-bussen, Tåg i Bergslagen samt SJ) till större städer som t ex Gävle (20 min) och Stockholm (2 timmar). Bussar och tåg utgår från Sandvikens resecentrum.

Arbete och företagande

I Sandviken finns det högteknologiska industriföretaget Sandvik AB. I teknikparken Sandbacka Park finns drygt 50 olika företag inom framför allt teknik- och data/IT-området med tillsammans 900 anställda. Varje dag pendlar nästan 9 000 personer till och från arbeten och skolor i Sandviken. Fler personer pendlar in till Sandviken, 4 996, än ut, 3 963 (siffror från 2011).

I Sandvikens kommun är vi över 3 100 anställda.