Söderhamn

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Söderhamn är en naturskön plats med ett rikt kulturliv och gästvänliga människor. I centrum finns många affärer, restauranger och caféer. I staden finns gott om parker och det är nära till havet, skogen och landsbygden.

Kommunfakta

Folkmängd

25706

Storlek till ytan

2285 km²

Söderhamn har goda förbindelser och ett rikt utbud av utbildningar. Välkommen till vår kommun!

Boende

I kommunen finns bostadsföretag där du kan söka efter hyresrätter, bostadsrätter och andra former av boende. På kommunens hemsida kan du läsa mer om vilka bostäder som är lediga och de företag som förmedlar dem.

Vilka språkgrupper finns på orten?

I kommunen finns flera olika språk representerade. De största förutom svenska är somaliska, tigrinska, arabiska, dari och persiska. Barn och ungdomar som har ett annat modersmål än svenska kan få modersmålsundervisning i skolan.

Föreningar och organisationer

I kommunen finns ett stort antal föreningar med olika inriktning. Exempelvis idrottsföreningar, kulturföreningar, kyrkor och olika samfund. På kommunens hemsida kan du söka i föreningsregistret efter en förening som passar dina intressen.

Vad finns i närområdet

Kommunen har det mesta du kan tänkas behöva. Här finns ett bibliotek, mataffärer och olika typer av service och butiker. Här finns även arbetsförmedling, socialkontor, försäkringskassa och skattekontor lättillgängliga.

Vad finns i närområdet

Det finns också idrottsanläggningar och ett stort utbud av olika fritids- och kulturaktiviteter.

Den som inte har egen utrustning kan låna begagnad idrottsutrustning på Sportoteket under en avgränsad tid.

Det finns även ett flertal second handbutiker där man kan handla billiga kläder, husgeråd och möbler.

På kommunens hemsida kan du läsa mer om vad som finns och de aktiviteter som sker.

Söderhamn har stor erfarenhet av att ta hand om nyanlända och kommunen har gjort en webbplats speciellt för nyanlända i Söderhamn.

Besök oss gärna på www.informationsoderhamn.se

Barnomsorg

Kommunen har pedagogisk verksamhet som förskola och familjedaghem för de som är mellan 1-5 år. I kommunen finns sammanlagt ett 20-tal förskolor som drivs både i kommunal och privat regi. Ni som inte har era barn i någon förskoleverksamhet kan gå på Öppna förskolan som är en del av familjecentralen.

Grundskolor och gymnasieskolor

Kommunen erbjuder grundskola för elever upp till årskurs 9. På kommunens hemsida hittar du mer information om grundskolan och även möjligheter för gymnasieutbildning.

Kulturskolan är en frivillig verksamhet som erbjuder undervisning i dans, drama, teater, rytmik och musik.

Utbildningsmöjligheter

Kommunen erbjuder olika typer av vuxenutbildning och svenska för invandrare, sfi. Vår vuxenutbildning innehåller allt från grundskoleämnen till högskoleprogram.

Hälso- och sjukvård

Inom kommunen kan du ta del av ett flertal olika vårdformer och vårdcentraler.

Söderhamns Familjecentral är en mötesplats för familjer med barn 0-5 år och gravida. Här finns barnmorskemottagning, barnhälsovård (BVC), kurator och öppna förskolan.

Region Gävleborg har en särskild vårdcentral i Söderhamn som heter Asyl och migranthälsan som erbjuder hälso- och sjukvård samt hälsosamtal för asylsökande.

Läs mer om sjukvård

Tolkhjälp

Vid alla kontakter med myndigheter, kommun och sjukvård har du rätt till tolkhjälp om du inte talar eller förstår svenska. Detta bokas i förväg av den aktuella samhällsinstansen.

Kommunikationer

I kommunen finns kollektiva trafikförbindelser. Söderhamns kommun vill att fler ska resa kollektivt. Därför ger vi gratis busskort till alla mellan 7-19 år som är folkbokförda i kommunen. Täta bussturer och tågtrafik utgår från Resecentrum som ligger centralt.

X-trafiks lokala och regionala busstrafik är väl utbyggd till kommunens alla delar. Vid Resecentrum stannar även Y-buss veckosluts- och långfärdsbussar.

Arbete och företagande

I kommunen, eller på pendlingsavstånd, finns både större och mindre arbetsgivare. De jobb som finns att söka i området hittar du i inledningen av presentationen under fliken Lediga jobb. Vår nyföretagarutbildning förser dig med de nödvändiga kunskaper du behöver om du vill starta eget företag.