Jämtlands län

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Jämtlands län ligger mitt i Sverige och är ett av de största länen i landet. Här domineras landskapet av skogar, vattendrag och fjäll. I länet finns 8 kommuner – varav Östersunds kommun är den största.

Map of Sweden Created with Highcharts 10.2.1

Kommuner i Jämtlands län

Välj den kommun i Jämtlands län som du vill läsa mer om nedan.

Turismen är en av de absolut viktigaste branscherna i länet. Befolkningen och aktiviteterna är utspridda över hela länet och i den lilla staden Östersund finns Mittuniversitetet, butiker, flygplats och en stadskärna.

Vintern är kall och snörik och sommaren är varm och ljus. Länet präglas av stor inflyttning och i Jämtland hittar du människor från hela landet och hela världen. Turismen, den uppskattade livsstilen och de härliga människorna, lockar tusentals personer att flytta hit årligen.

Turistaktiviteter, evenemang som musikfestivaler och världsmästerskap, lockar många att besöka och flytta hit. För den som söker stora ytor och trevliga människor är Jämtland ett bra alternativ.

Bostadssituation

I länet kan man bo både centralt i den lilla staden Östersund eller på en gård på landet. Generellt sett är det lättare att hitta bostäder i Jämtlands län än i storstadsregionerna i södra Sverige. I Åre och Östersund ligger prisnivåerna högt men i övriga länet är bostadspriserna låga.

Näringsliv och arbetsgivare

Turismen är en mycket stor arbetsgivare i länet och anställer mycket folk i framför allt fjällkedjan och Östersund. Andra stora arbetsgivare är de offentliga – som statliga myndigheter, regionen och kommunerna. I länet finns ett mycket stort antal små företag.

Skolor och utbildning

I länet finns allt från privata förskolor till ett universitet. Grund- och gymnasieskolor finns spridda i länet och de drivs både privat och offentligt. På Mittuniversitetet finns många olika typer av utbildningar. Universitetet har en inriktning mot bland annat vinteridrott, krishantering och psykologi.

Sjukvård

I Östersund finns ett stort länssjukhus som erbjuder avancerad vård. Dit skickas patienter från länets vårdcentraler. Vårdcentralerna finns i alla kommuner. Vården håller hög kvalitet och vid behov skickas patienter till regionsjukhuset i Umeå.

Kultur och fritid

Fritidsutbudet i länet är stort, speciellt för den frilufts- och träningsintresserade. Snö, vinter, skidspår, motionsleder, fotbollsplaner och ett utvecklat föreningsliv erbjuder en mängd aktiviteter året runt. Jakt och fiske ingår i livsstilen. I Östersund finns ett spännande nöjesutbud och varje år arrangeras musikfestivalen Storsjöyran.