Åre

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Åre kommun är för dig som gillar en aktiv livsstil, men ändå vill ha närhet till väl utbyggd kommunal service, god vård och omsorg samt bra utbildningsmöjligheter.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

9483

Storlek till ytan

7199 km²

Här är uppväxtvillkoren trygga och bra för barnen, samhällena små, gemytliga och erbjuder det mesta som behövs. Åre kommun präglas av stor inflyttning och här hittar du människor från hela landet och hela världen. Naturen, friluftsliv, den uppskattade livsstilen och de härliga människorna lockar många personer att flytta hit årligen. Välkommen att bli en av oss!

​​​​​Åre kommun ligger i Jämtlands län och har 10 300 invånare. Centralort är Järpen med ca 1550 invånare. Kommunen präglas av framåtanda och storslagen natur, en plats man gärna bor på. Det finns ett stort antal företag inom turism som anställer mycket folk. Andra stora arbetsgivare är kommunen med jobb inom vård, omsorg, skola mm.

Boende

I Åre kommun finns det många villor, hyresrätter och bostadsrätter. Det finns både privata aktörer och ett kommunalt bolag som förmedlar och erbjuder trevliga lägenheter och det är lätt att ställa sig i bostadskö. De nyanlända som väljer att godkänna en kommunanvisning till Åre kommun av Migrationsverket eller arbetsförmedlingen får hjälp av Åre kommun med bostadsanskaffning.

Vilka språkgrupper finns på orten?

Det finns många nationaliteter i Åre kommun. Förutom svenska är det många som behärskar engelska. Övriga språk som talas är arabiska, farsi, tigrinska, tigre, mandarin, thailändska, persiska, somalisk m.fl.

I Åre kommun finns även urbefolkningen samer som talar sydsamiska.

Föreningar och organisationer

Det finns ett varierande utbud av föreningar och för den kulturintresserade finns det många olika aktiviteter att delta i. I kommunen finns en kulturskola med musik, cirkus och dans, en biograf, flera bibliotek och körer.

Fritidsutbudet är stort, speciellt för den frilufts- och träningsintresserade. Vi har ett äventyrsbad och flera badhus, sporthallar, fotbollsplaner och fritidsgårdar, ridhus, ishall, slalombackar, upplysta motionsspår och rikligt med bra fiskevatten.

Många föreningar arbetar aktivt med barn och ungdomsverksamhet vilket bidrar till att man som nyinflyttad familj snabbt kan komma in i den kommunala gemenskapen.

Vad finns i närområdet

I Järpen som är centralort finns all kommunal service som hälsocentral, integrationsservice, skolor, barnomsorg, arbetsförmedling och SFI​​, samt mataffärer och restauranger.

I Åre finns ett brett utbud av både restauranger, affärer och aktiviteter som skidåkning, bad, cykling paddling m.m.

Billiga möbler hittar du på Kupan- röda korsets affär och kafé.

Integrationsservice

I centralorten Järpen finns Integrationsservice, där kan du få hjälp med följande:

  • Tydlig information och stöd på ett språk som du förstår och är trygg med.
  • Praktiskt stöd för att själv kunna sköta din lägenhet och trivas i ditt boende.
  • Minst två dagar i veckan kan du komma till integrationsservice öppna mottagning, utan att boka tid. Där kan du få stöd med att t ex betala räkningar, kontakta andra myndigheter, få brev och handlingar förklarade.
  • En kväll i veckan kan du få stöd med läxläsning och andra frågor.

Du har möjlighet att boka tider för enskilda samtal med personal på integrationsservice med stöd av tolk.

Barnomsorg

Barnomsorg finns i de flesta större byar i kommunen. När du flyttar hit hjälper vi dig att anmäla ditt barn till omsorgen.

Grundskolor och gymnasieskolor

Grundskolor finns i Kall, Mörsil, Järpen, Åre, Duved, Undersåker och Hallen. Gymnasieskolan ligger i Järpen.

Utbildningsmöjligheter

Sfi, Komvux och Grundvux finns i Järpen, vi har även en folkhögskola samt en rad yrkesutbildningar riktade mot restaurang och turism.

På pendlingsavstånd, i Östersund, finns Mittuniversitetet med många olika typer av universitetsutbildningar.

Vi har ett mycket gott lokalt samarbete med Arbetsförmedlingen, som också erbjuder utbildning riktad mot arbete.

Läs mer om vuxenutbildning på:

Hälso- och sjukvård

Hälsocentral finns i Järpen, Hallen, Åre och Mörsil. Sjukhus och BB i Östersund. Folktandvård i Åre och Järpen.

Tolkhjälp

Du har alltid möjlighet att få tolk i Åre kommun. Vi strävar efter att använda personliga tolkar och inte via telefon.

Kommunikationer

Du kan åka buss i hela kommunen samt tåg mellan Östersund, Mörsil, Undersåker, Åre och Duved.

Arbete och företagande

Under de närmaste åren kommer det att finnas gott om jobb som läkare, förskollärare, servitörer, kockar, plåtslagare och elektriker i Åre kommun. Det kommer också att finnas goda möjligheter till jobb inom vård och omsorg, svets och verkstad, transport samt skogsbruk.