Bräcke

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Bräcke kommun ligger mitt i Sverige, i Jämtlands län. Kommunen är känd för fina fiskevatten, prisbelönt mathantverk och Sveriges längsta skidtunnel. Kommunen har levande landsbygder med många föreningar och företag.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

6387

Storlek till ytan

3784 km²

Boende

Det finns flera olika typer av lägenheter att hyra inom Bräcke kommun. Allt från lägenheter med ett rum och kök till större lägenheter med fyra rum och kök. Lägenheterna finns i centralorterna Bräcke, Gällö, Pilgrimstad och Kälarne. Om du vill hyra eller köpa bostad i Bräcke kommun är priserna betydligt lägre än i storstäderna.

Vilka språkgrupper finns på orten?

De främsta språken förutom svenska är engelska, arabiska, tigrinska och somaliska.

Föreningar och organisationer

I kommunen finns ett stort antal föreningar med olika inriktning. Exempelvis idrottsföreningar, kulturföreningar, kyrkor och olika samfund. Om du vill ha hjälp med att komma i kontakt med en förening kan du kontakta kommunen.

Vad finns i närområdet

I Bräcke finns hälsocentral, barnavårdscentral och tandläkare. Sjukhuset ligger i Östersund. I Bräcke tätort hittar du ett enkelt men brett utbud av butiker. Där finns bland annat mataffärer, hotell, restauranger, glassbar, apotek, systembolag, sport- och fritidsbutiker och järn- och färghandel. I Bräcke finns också Röda korset med secondhand-butik, Rädda Barnen, ABF, och olika religiösa föreningar. Svenska kyrkor finns i de flesta byar. Baptistförsamling och Elim-kapellet finns i Bräcke. I Östersund, cirka en timmes bilfärd från Bräcke, finns också en moské. I Östersund finns även större butikskedjor.

I byarna runt om i kommunen finns en hel del företagare som erbjuder boende och mat.

Övriga större orter är Kälarne och Gällö, här finns mataffärer m.m. I Gällö finns även Sveriges längsta skidtunnel som erbjuder skidåkning året om inne i ett berg, kanoter, äventyrspark, lunchrestaurang, boende m.m.

Barnomsorg

Barnomsorgen i Bräcke kommun är väl utbyggd för barn mellan 1 och 5 år i form av förskola och föräldrakooperativ. Inom kommunen finns fyra förskolor i kommunal regi samt två föräldrakooperativ i enskild regi. De kommunala förskolorna finns i Gällö, Pilgrimstad, Bräcke och Kälarne. Föräldrakooperativen finns i Rissna och Kälarne.

Grundskolor och gymnasieskolor

Grundskolan är obligatorisk och för elever i åldrarna 7-16 år. Våra skolor värnar om att skapa goda förutsättningar för elevernas kunskapsmässiga och sociala utveckling. I Bräcke kommun finns tre grundskolor, i Bräcke, Gällö och Kälarne. Jämtlands Gymnasium i Bräcke ingår i Jämtlands Gymnasieförbund och erbjuder utbildning inom bygg- och anläggningsprogrammet och introduktionsprogrammet.

Utbildningsmöjligheter

Du som är mellan 20 och 64 år kan komplettera och läsa in grundskolan eller gymnasiet via den kommunala vuxenutbildningen i Bräcke. Du kan också gå en yrkesutbildning. På Lärcentrum i Bräcke kommun finns ett brett utbud av kurser och utbildningar. Du kan läsa på heltid eller deltid och även kombinera studierna med arbete. Vänd dig till Lärcentrums studievägledare för rådgivning och frågor om studiestöd. I Östersund, som ligger cirka 7 mil från Bräcke, finns Mittuniversitetet som är det närmaste universitetet.

Hälso- och sjukvård

Kommunen ansvarar för hälso- och sjukvård där insatser ges i hemmet till personer som inte kan uppsöka hälsocentral och som pågår i minst tre månader. Hälsocentral, barnavårdscentral och tandläkare finns inom kommungränsen. Det finns två hälsocentraler, i Bräcke och i Kälarne. På varje hälsocentral samarbetar personalen i olika vårdteam. I teamen ingår bland annat läkare, sköterskor, barnmorskor, BVC, sjukgymnast och psykosociala resurser.

Tolkhjälp

Vid alla kontakter med myndigheter, kommun och sjukvård har du rätt till tolkhjälp om du inte talar eller förstår svenska. Detta bokas i förväg av den aktuella samhällsinstansen.

Kommunikationer

I kommunen finns buss och tåg. Information om tidtabeller och priser hittar du hos Länstrafiken Jämtland, SJ och Norrtåg.

Läs mer om kollektivtrafiken i kommunen.

Arbete och företagande

I Bräcke finns ett stort antal små och medelstora företag. De största branscherna är trä- och metallarbete. Många människor i kommunen får sin försörjning av skogsbruket, genom röjning, sågverk och vidareförädling av träprodukter. Kommunen är också känd för att ha duktiga mathantverkare. Under de närmaste åren kommer det att finnas stor efterfrågan på servitörer, kockar, läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, förskolelärare, plåtslagare och elektriker i Bräcke och närliggande kommuner. Det finns bra möjligheter att hitta jobb inom vård och omsorg, skogsbruk, svets och verkstad samt transport.

Arbetsförmedlingen kan erbjuda dig ett flertal utbildningar och arbetsförberedande insatser inom pendlingsavstånd. Detta kan öka dina möjligheter att få ett jobb. Det handlar exempelvis om utbildningar inom vård och omsorg, svets- och plåtbearbetning, yrkesförare, lagerarbete, verkstadsteknik, restaurangarbete, försäljning och kundservice. Mer information finns hos Arbetsförmedlingen.