Ragunda

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Ragunda kommun är belägen i den östra delen av Jämtland. Vi är inte fler än att alla känner alla i stor utsträckning. Det skapar en känsla av trygghet och närhet. Vi bryr oss om varandra. Avståndet till beslutsfattare och samhällsservice är kort och köer vet vi knappt vad det är.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

5355

Storlek till ytan

2633 km²

Boende

I Ragunda finns lägenheter i våra tätorter Bispgården, Stugun och Hammarstrand. Ragunda Bostad är ett kommunalt bostadsbolag som förmedlar lägenheter men det finns också privata fastighetsägare t.ex. Sundsvalls bostäder och ​KA Driftteknik AB i Bispgården.

Det finns också möjligheter att hyra/köpa bostadshus i och utanför tätorterna. Ofta förmedlas dessa via privata annonssajter som t.ex. Blocket och Hemnet.

Läs mer om boende i kommunen.

Vilka språkgrupper finns på orten?

I Ragunda finns ett 30-tal olika språkgrupper representerade i kommunen, bl.a. somaliska, tigrinska, arabiska, burmesiska, spanska, persiska/dari, tjeckiska, slovakiska och nederländska.

Föreningar och organisationer

I natursköna Ragunda finns gott om fritidsaktiviteter. Konstgräsplan, olika sportanläggningar, rid- och travanläggning, motionsspår, slalombackar, fina skoterleder, skidspår m.m. Vill du lära dig mer om friluftsliv finns bl.a. fiskeföreningar och scouter.

Kulturutbudet är brett och vi har många aktiva föreningar för alla åldrar som bidrar till en levande landsbygd. Vår Kulturskola är en av Sveriges främsta!

Vad finns i närområdet

Matbutiker, restauranger, caféer och bibliotek finns i våra tre tätorter, Bispgården, Hammarstrand och Stugun. I Hammarstrand finns kommunkontor, arbetsförmedling, bio, apotek, polisstation och flera butiker, även secondhand. Kommunens integrationsservice har servicekontor i Bispgården och Hammarstrand.

Barnomsorg

Alla förskolor i Ragunda kommun finns samlade på Ragunda kommuns hemsida. Kommunen har också Familjecentral i Hammarstrand och Öppen Förskola i Bispgården dit föräldrar kan gå tillsammans med sina barn.

Grundskolor och gymnasieskolor

Det finns fyra grundskolor i Ragunda kommun, Hansåkerskolan F-9 i Stugun, Järåskolan F-6 i Bispgården och Kullstaskolan F-5 och Anders-Olof skolan 6-9 i Hammarstrand.

Jämtlands gymnasium Bispgården (JGY) erbjuder el- och energiprogrammet, Industritekniska programmet samt introduktionsprogram bl.a. IM-språk.

Utbildningsmöjligheter

I Bispgården finns vuxenutbildning på grundskole- och gymnasienivå samt yrkesutbildning. Dessutom finns yrkesutbildning till bl.a. svetsare och undersköterska. Sfi-undervisningen är förlagd till Hammarstrand.

Hälso- och sjukvård

Hälsocentral och tandläkare finns i Hammarstrand och Stugun. Bispgården har distriktssköterskemottagning.

Tolkhjälp

Om du har behov av tolk i kontakt med olika myndigheter, kommunen och regionen så får du det.

Kommunikationer

Ragunda kommun ligger mellan Sundsvall och Östersund, mitt i mellan fjäll och hav, utmed den vackra Indalsleden. Från vår centralort Hammarstrand är det 11 mil till Sundsvall och 10 mil till Östersund och 7 mil till Sollefteå. För att ta sig till Ragunda kan man ta tåg eller flyg till Östersund eller Sundsvall och därifrån fortsätta med bil eller buss. På Länstrafiken Jämtland hittar du aktuella busstidtabeller.

Arbete och företagande

I Ragunda kommun vilar det lokala näringslivet på en stabil bas av omkring 450 företag och organisationer. De flesta företagen är små och privatägda. Genom att kommunen är småskalig är våra beslutsvägar och handläggningstider korta. Några av våra större företag är: Fors industrier, SCA Timber och Moderna försäkringar. Ragunda kommun som organisation är en stor arbetsgivare inom kommunen, särskilt inom skola och omsorg.

Företag i kommunen