Strömsund

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Strömsunds kommun med cirka 12 000 invånare är platsen för dig som gillar en aktiv livsstil, men ändå vill ha närhet till väl utbyggd kommunal service, god äldrevård och bra utbildningsmöjligheter.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

11706

Storlek till ytan

11781 km²

Här är uppväxtvillkoren trygga och bra för barnen, tätorterna är små, gemytliga och erbjuder det mesta som behövs. Välkommen att bli en av oss.

Boende

Strömsunds Hyresbostäder har hyreslägenheter på sex orter i kommunen. HSB och Riksbyggen ​kan erbjuda bostadsrätter i Strömsund och Hoting. Det finns även flera privata hyresvärdar, både i och utanför tätorten Strömsund.

Läs mer om boende i kommunen.

I vår kommun finns möjlighet att hitta boende på landsbygden till bra pris, villor av hög klass finns att köpa för ett par hundratusen kronor. Här kan även den med inte så hög inkomst skaffa en egen fastighet och ändå ha pengar över till annat. Detta samtidigt som ni kan ta del av den mindre ortens trygghet i form av nätverk, föreningsliv och sociala kontakter.

Vilka språkgrupper finns på orten?

De största grupperna är dari/farsi, uzbekiska, ryska, tigrinska, arabiska, burmesiska, somaliska, oromo men här finns också thai, tyska, nederländska, engelska, spanska och franska.

Föreningar och organisationer

Vill du delta i kommunens rika föreningsliv finns ett stort antal aktiva föreningar inom olika områden. Det kan vara ett bra sätt att komma in i det svenska samhället, skapa nya kontakter och lära sig språket. Kanske har du en kompetens du kan dela med dig av i någon förening?

Vad finns i närområdet

Kommunen har fem tätorter, Strömsund, Hammerdal, Backe, Hoting och Gäddede. På dessa orter finns bland annat livsmedelsbutiker, caféer, restauranger, apotek, banker, klädaffärer och några mindre detaljaffärer. Även bibliotek och loppis finns. I samhällena finns även idrottshallar, simhallar samt ishallar. 

Barnomsorg

Strömsunds kommun erbjuder ett brett utbud av förskoleverksamhet. Här finns ett antal förskolor, de flesta är kommunala men det finns även ett föräldrakooperativ i Hallviken strax söder om Strömsund och en fristående förskola i Ulriksfors, fem kilometer från Strömsund. I Strömsund finns också dagbarnvårdare.

I alla större samhällen i kommunen erbjuds barnomsorg och öppen förskola, för den som behöver finns även möjlighet till barnomsorg på kvällar, nätter och helger. Mer information om barnomsorg finns ​på kommunens hemsida.

I Strömsund finns Familjecentralen​, en öppen verksamhet som erbjuder föräldrar och barn att träffas och ha gemensamma aktiviteter. Där finns en förskollärare som planerar verksamheten. Här erbjuder Mödravårdscentralen och Barnavårdscentralen babyöppet, olika kurser samt babymassage. Familjecentralen får också besök av tandhygienist och barnbibliotekarie.

Strömsunds församling erbjuder "Kyrkis" – en öppen verksamhet för barn och föräldrar. Det erbjuds även på fler platser i kommunen, bland annat i Hoting och Kyrktåsjö.

Grundskolor och gymnasieskolor

Kommunen är stor till ytan och här finns sju rektorsområden med nio grundskolor. I Strömsund finns kommunens enda gymnasieskola med ett antal olika gymnasieprogram samt Komvux. Skolan har ett tätt samarbete med näringslivet är och certifierat Vård- och omsorgscollege samt Teknikcollege. Även diplomerade gymnasieekonomer utbildas här. I Strömsund finns också Skyttegymnasiet, en nationell idrottsutbildning.

Kommunala grundskolor finns i Hammerdal, Strömsund, Jormvattnet, Gäddede, Hoting, Kyrktåsjö och Backe.

Utbildningsmöjligheter

I Strömsunds kommun kan alla vuxna utveckla, bredda och fördjupa sin kompetens genom att komplettera tidigare utbildning eller läsa en helt ny utbildning. Tillsammans med studievägledare kan den studerande få hjälp med att göra en individuell studieplan. Vi erbjuder:

  • Svenska för invandrare, SFI
  • Särvux
  • Grundläggande vuxenutbildning
  • Gymnasial vuxenutbildning
  • Vindkraft - Yrkeshögskoleutbildning
  • Uppdragsutbildningar
  • Yrkesvuxutbildningar

Hälso- och sjukvård

Vårdcentraler i regionens regi finns i Strömsund, Gäddede och Backe, där erbjuds läkarvård, mödravård (MVC) och barnavård (BVC). Akutmottagning finns i Strömsund.

I Strömsund finns Familjecentralen, en mötesplats för föräldrar och barn. Här kan vuxna få stöd i rollen som förälder. Här erbjuds MVC och BVC liksom babyöppet, babymassage och minikurser i olika ämnen.

Nya Närvården är en privat vårdgivare som finns i Strömsund, Hoting och Hammerdal. Förutom läkare finns sjukgymnast, kurator och barnmorska att tillgå.

Tandläkare finns i Hammerdal, Strömsund, Hoting och Gäddede, i Strömsund finns också flera privata tandläkare.

Tolkhjälp

Vid alla kontakter med myndigheter, kommun och sjukvård har du rätt till tolkhjälp om du inte talar eller förstår svenska. Detta bokas i förväg av den aktuella samhällsinstansen.

Kommunikationer

Bil

Till Strömsund åker man enkelt med egen bil. Strömsund ligger efter E 45, 100 kilometer norr om Östersund. Bilresan tar ungefär en och en halv timme.

Från Stockholm tar den cirka åtta timmar att köra den 600 kilometer långa sträckan till Strömsund.

Flyg

Flygplatsen Åre/Östersund Airport, ligger en och en halv timmes bilväg från Strömsund. De har dagliga avgångar till och från Stockholm och flygresan tar en timme.

Flygplatserna i Östersund och norska Röros används för även charterflyg. Dessutom finns flygplatser i Kramfors och Vilhelmina som ligger cirka 150 kilometer från Strömsund.

Tåg

Tågstationen ligger i Östersund med anslutningsbussar till Strömsund. Sommartid går det även att åka Inlandsbanan.

Buss

Det är väl utbyggda bussförbindelser mellan tätorten Strömsund och Östersund och Umeå.

Vill du åka till Stockholm erbjuder Ybuss dagliga avgångar från Östersund.

Arbete och företagande

Har du ett företag eller drömmer du om att starta eget? I Strömsunds kommun finns cirka 1 100 företag och det finns plats för fler företag och flera entreprenörer. Om du inte har en egen affärsidé, kanske du är intresserad av att köpa ett befintligt företag som du kan driva vidare och utveckla?

Det lokala näringslivet kännetecknas av ett starkt lokalt engagemang och många duktiga entreprenörer. Det finns en stor branschbredd, men tyngdpunkten är främst inom betong, mekanik, trä och turism. Många av företagen är enmansföretag, men det finns även större företag som är marknadsledande inom sina branscher.

Fördelen med att driva företag i Strömsunds kommun är att här finns goda rekryteringsmöjligheter, låga kostnader och möjlighet till stressfri miljö.​

Största arbetsgivaren är kommunen med 1200 anställda, sen kommer regionen. Bland de privata företagen är teknikföretaget engcon, SCF Betongelement och Ageris Strömsunds stora arbetsgivare.