Eksjö

Senast uppdaterad: 26/8-2021

Eksjö kommun, på det småländska höglandet, sträcker sig från Eksjö stad i väster till Mariannelund i öster, på gränsen mot Vimmerby. Däremellan hittar du ett antal mindre tätorter, och en vacker och levande landsbygd.

Kommunfakta

Folkmängd

17 762

Storlek till ytan

874 km²

Avstånd till större orter

  • Jönköping 60 km
  • Linköping 120 km
  • Stockholm 315 km
Gatuvy från gamla stan. Gatan kantas av blå och gula trähus. Utefter gatan ligger små butiker.

I den småländska naturen erbjuder Eksjö kommun sina invånare och besökare en hög livskvalitet och ett innehållsrikt fritids- och kulturliv.

Boende

I Eksjö kommun finns både en levande landsbygd och flera tätorter. Eksjöbostäder, som är ett kommunalt bostadsbolag, är den största förvaltaren och förmedlaren av hyreslägenheter. I Eksjö kommun finns även ett antal privata fastighetsägare som hyr ut lägenheter. På Eksjö kommuns hemsida finns mer information om olika boendealternativ.

Flerfamiljshus i gult tegel med röda balkonger. Gräsmatta med gungställning i förgrunden.

Vilka språkgrupper finns på orten?

I Eksjö kommun finns många olika språkgrupper representerade. En del av dessa är engelska, arabiska, dari, persiska, ryska och tjetjenska.

Föreningar och organisationer

Eksjö har ett rikt och aktivt föreningsliv med närmare 300 föreningar inom olika områden, bland annat inom idrott, kultur, natur, politik och studieförbund. Det finns även ett antal kyrkor och religiösa samfund, bland annat Svenska kyrkan, Pingstkyrkan, Missionskyrkan och Jehovas vittnen. Samtliga föreningar hittar du i Eksjö kommuns föreningsregister.​

Vad finns i närområdet

I Eksjö finns många små butiker som bland annat säljer kläder, husgeråd och leksaker, samt ett antal affärer för livsmedel. I Eksjö finns Retro, en secondhand-butik som säljer begagnade möbler, husgeråd, gardiner, böcker m.m. I Eksjö finns även ett bibliotek och museum, samt arbetsförmedling. I kommunens mindre tätorter finns också ett antal små butiker och affärer för livsmedel. Närmaste servicekontor för Försäkringskassan och Skatteverket finns i Nässjö.

Människor i ett ljust och rymligt bibliotek med bokhyllor, bokbord och sittgrupper.

Barnomsorg

När det är dags för dig att börja studera eller arbeta erbjuder Eksjö kommun barnomsorg för alla barn mellan 1 och 5 år.

Barn leker på en lekplats med klätterställningar och rutschbanor utanför en förskola en kylig höstdag.

I Eksjö finns även en öppen förskola som är en mötesplats för föräldrar med barn i åldern 0-6 år. Det är en plats för lek och lärande tillsammans med andra barn och vuxna.

Grundskolor och gymnasieskolor

Eksjö kommuns grundskolor finns i Eksjö tätort, Hult och Höreda, samt i Mariannelund och Ingatorp. I Eksjö kommun finns två gymnasieskolor, Eksjö Gymnasium och Nifsarpsskolan.

Läs mer om gymnasieskolan i kommunen.

Utbildningsmöjligheter

EksjöVux​ erbjuder svenskundervisning för invandrare, sfi, grundläggande vuxenutbildning och gymnasial vuxenutbildning. EksjöVux erbjuder även extra stöd i form av språkstöd, yrkessvenska, enskild handledning, kurator, specialpedagog och tekniska hjälpmedel.

Campus i12 erbjuder högskoleutbildning, yrkeshögskoleutbildning och fristående kurser i samarbete med olika högskolor och universitet.

Hälso- och sjukvård

I Eksjö finns Höglandssjukhuset som är ett välutrustat akutsjukhus. I både Eksjö och Mariannelund finns vårdcentral och folktandvård.

På familjecentralen i Eksjö​ finns ungdomsmottagning, kvinnohälsovård och barnhälsovård.

Tolkhjälp

Möjlighet att få tolk finns vid alla kontakter med myndigheter.

Kommunikationer

Till Eksjö tar du dig från Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn på mindre än 3 timmar. Genom Eksjö kommun löper riksväg 40 från öst till väst. Närmaste flygplats finns i Jönköping. Jönköpings Länstrafik har hand om buss- och tågförbindelserna till olika delar av kommuner, och till närliggande kommuner, till exempel Nässjö, Vimmerby och Jönköping.

Arbete och företagande

Eksjö kommun har ett starkt offentligt näringsliv där Eksjö kommun, Region Jönköping, Försvarsmakten, Polisen och Tingsrätten är stora arbetsgivare. Det privata näringslivet i Eksjö kommun består i huvudsak av små och medelstora företag. Dessa arbetar bland annat med tillverkning av trähus, träförädling, privat vård och verkstadsindustri.