Gnosjö

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Gnosjö kommun ligger i västra delen av Småland. Kommunen är navet i Gnosjöregionen som är ett av Sveriges starkaste industridistrikt.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

9794

Storlek till ytan

450 km²

Gnosjö är kommunens centralort med cirka 4 500 invånare. Utöver centralorten finns sex mindre tätorter. Cirka 2 000 av kommunens invånare bor på landsbygden. Landskapet är kuperat och kännetecknas av skogar och sjöar. I sydöstra delen av kommunen ligger nationalparken Store Mosse med fågelrika sjöar, kärr och en av Sydsveriges största högmossar.

Boende

Den största förvaltaren och förmedlaren av hyreslägenheter är det kommunala bolaget Järnbäraren Fastighets AB. Vill du ställa dig i Järnbärarens bostadskö, hitta mer information om deras fastighetsbestånd och se lägenheter som är lediga just nu kan du göra det på Järnbärarens hemsida.

I Gnosjö kommun finns även ett antal privata fastighetsägare som hyr ut lägenheter.

Vilka språkgrupper finns på orten?

Det finns många olika språkgrupper i Gnosjö kommun. Kommunen har under lång tid haft en stor invandring av människor från olika delar av världen. Några av de största språken är: vietnamesiska, kinesiska, serbokroatiska, bosniska, finska, chilenska, polska, rumänska, danska, somaliska och arabiska.

Föreningar och organisationer

I Gnosjö kommun finns en omfattande föreningsverksamhet. Idrottsföreningar och religiösa föreningar dominerar, men här finns även ett flertal intresseföreningar inom vitt skilda områden.

Vad finns i närområdet

I Gnosjö finns ett komplett serviceutbud med vårdcentral, arbetsförmedling, tandläkarmottagning, systembolag, matbutiker, apotek, klädaffärer, smyckes- och presentaffärer, secondhand-butik, banker, bibliotek, biograf, fritidsgård, bensinmack, konditori och restauranger.

Här finns också en sim- och sporthall med ett intilliggande fritidsområde, Töllstorps fritidsområde, med motionsslingor och elljusspår. I kommunen finns flera badplatser vid sjöar. Store mosse nationalpark och High Chaparrals temapark är stora turistmål.

Barnomsorg

I de olika kommundelarna finns sammanlagt 16 förskolor med barn i åldern 1-5 år. Tre av dem är enskilda förskolor och drivs av annan huvudman. För barn mellan 6 och 12 år som behöver tillsyn före och efter skolan när föräldrarna arbetar finns fritidshem.

Grundskolor och gymnasieskolor

Det finns sex grundskolor och en gymnasieskola (16-18 år) i kommunen. Elever som talar ett annat språk än svenska hemma kan få undervisning i sitt eget språk, modersmålsundervisning. Undervisningen hjälper eleven att utveckla sitt språk och lära sig mer om sin egen kultur.

Utbildningsmöjligheter

På Gnosjöandans kunskapscentrum finns vuxenutbildning i form av grundläggande vuxenutbildning, gymnasial vuxenutbildning och svenska för invandrare.

Vi erbjuder alla utlandsfödda kommuninvånare som behöver utbildning i grundläggande svenska möjlighet att delta i vår integrerade och yrkesinriktade sfi-utbildning. Redan efter kort tid inom sfi ges möjlighet att kombinera svenska med studier inom t ex data, matematik, samhällskunskap, samt en rad orienteringskurser inom grundläggande vuxenutbildning, som till exempel förberedande körkortsutbildning, yrken och arbetskultur och samhällsorientering. Den mesta utbildningen äger rum dagtid, men vi erbjuder också utbildning i svenska för invandrare på kvällstid.

Närmaste städer med högskola är Jönköping och Borås.

Hälso- och sjukvård

I Gnosjö finns vårdcentral, mödravårdscentral och barnavårdscentral. Det närmaste sjukhuset finns i Värnamo (30 km). När det gäller tandvård finns både landstingets "Folktandvården" och privata alternativ.

Tolkhjälp

Gnosjö kommun erbjuder tolkning på ett 50-tal olika språk.

Kommunikationer

Man tar sig lätt till och från kommunen med buss och tåg. Tågen på Kust till kustbanan går mellan Göteborg och Kalmar/Karlskrona. Dessa tåg stannar i Gnosjö. På stambanan i Alvesta har vi kopplingar mot Stockholm och Malmö/Köpenhamn. Länstrafikens bussar trafikerar kommunen. Den viktigaste busslinjen är Krösabusslinje 201 som går sträckan Gislaved- Gnosjö- Hillerstorp- Värnamo.

JLT
SJ

Arbete och företagande

Gnosjö kommun är en företagstät kommun. Flertalet av företagen är mindre familjeföretag, men här finns även några större arbetsplatser. Den största arbetsgivaren är Gnosjö kommun med ca 900 anställda. Övriga större företag är t ex Brännehylte Handels AB, Thule Sweden AB, Garo AB, Troax AB och Hillerstorps Trä AB.