Mullsjö

Senast uppdaterad: 26/8-2021

Läget på kommunen är perfekt för den som vill bo i en lite lugnare miljö men ändå ha närheten till storstaden. Du behöver inte lämna kommunen eftersom ett rikt utbud av service och fritidsaktiviteter finns att tillgå.

Kommunfakta

Folkmängd

7 339

Storlek till ytan

211 km²

Avstånd till större orter

  • Jönköping 27 km
  • Borås 80 km
  • Alingsås 99 km

Boende

I tätorterna Mullsjö och Sandhem bor var och varannan i villa med trädgård, dessutom med en fantastisk utsikt. Men det är inte bara tätorterna som är attraktiva, på vår levande landsbygd bor en stor del av kommunens invånare. Kommunens bostadsbolag, Mullsjö Bostäder har hyreslägenheter i både Mullsjö tätort och i Sandhem. I kommunen finns det också ett antal andra mindre hyresvärdar som hyr ut lägenheter.

Mullsjö från vattensidan med olika typer av bostadshus.

Vilka språkgrupper finns på orten?

De stora språkgrupperna som finns i kommunen nu är persiska/dari och arabiska. Språkgrupper varierar på grund av in- och utflyttning. Kontakta gärna kommunens samordnare för aktuell information om stora språkgrupper i kommunen.

Föreningar och organisationer

I vår kommun finns ca 100 olika föreningar och organisationer. Det är till exempel bildningsorganisationer, idrottsföreningar och olika kyrkors organisationer.

Vad finns i närområdet

Mullsjö har ett litet centrum med två livsmedelsbutiker, några mindre detaljaffärer, bibliotek, arbetsförmedling, apotek och socialkontor. Det finns secondhandbutiker. För ett större utbud väljer många av kommuninvånarna att åka till Jönköping, vår storstad.

En person på cykel på en cykelbana med en pressbyrå i bakgrunden.

Barnomsorg

Mullsjö kommun vill erbjuda en barnomsorg och skola som kännetecknas av trygghet, kreativitet, lärande och utveckling för att skapa en bra grund för det livslånga lärandet.

Det finns sex kommunala förskolor och tre fristående. På kommunens hemsida kan du läsa mer om varje förskola.

Mullsjö kommun driver ingen egen öppen förskola, men Svenska kyrkan och Pingstkyrkan har öppna förskolor i kommunen.

Grundskolor och gymnasieskolor

I kommunen finns det fyra grundskolor för elever i åldrarna 6-15 år. De är uppdelade på två skolområden.

För elever som är 16 år eller äldre finns det gymnasieskolor i Jönköping eller andra närliggande städer runt Mullsjö.

Utbildningsmöjligheter

Vuxenundervisningen, såsom sfi och samhällsorientering sker i första hand i Jönköping. I kommunen finns en folkhögskola.

Närmaste stad med högskola är Jönköping.

Hälso- och sjukvård

I Mullsjö finns det vårdcentraler. Här finns det också kvinnohälsovård och barnhälsovård samt tandvård. Närmaste sjukhus och akutmottagning finns i Jönköping.

Kommunhuset, ett stort rött tegelhus. Skyltar på utsidan talar om att det är kommunhus, vårdcentral och folktandvård i byggnaden.

Tolkhjälp

Mullsjö kommun anlitar Jönköpings tolk- och översättarservice för alla samtal med tolk.

Kommunikationer

Det finns goda kommunikationer mellan Mullsjö och övriga orter i Sverige genom både buss- och tågtrafik. Exempel på tid för resor till Jönköping:

  • Från Mullsjö centrum med tåg, 21 min eller 35 min med buss.
  • Från Sandhem med tåg, 32 min.

Med tåg från Mullsjö centrum tar det 1h och 40 min till Göteborg, till Malmö tar det 3 h och 10 min och till Stockholm 3 h och 20 min.

Arbete och företagande

I Mullsjö har näringslivet en fast förankring. Företagandet är och har under det senaste århundradet varit stort och vi pratar gärna om Mullsjöandan. I kommunen finns ett flertal industrier.

Många Mullsjöbor pendlar till arbetsplatser i större städer runt kommunen, som t.ex. Jönköping.