Tranås

Senast uppdaterad: 1/10-2021

Välkommen till Tranås - Du behövs! Småländska Tranås är en av få svenska småstäder som faktiskt växer och planerar att fortsätta göra det. Vårt mål är att vara 20 000 invånare år 2025.

Kommunfakta

Folkmängd

19 019

Storlek till ytan

438 km²

Avstånd till större orter

  • Linköping 74 km
  • Jönköping 75 km
  • Norrköping 112 km
Vy över Tranås med industribyggnader i förgrunden, bostadsområden lite längre bort och sjön Sommen i bakgrunden.

Vi ligger i ett av Sveriges mest spännande och expansiva områden nära Linköping och Jönköping. Här erbjuds hög livskvalitet, starkt näringsliv och sjönära natur i en klassisk handelsstad. Närheten mellan jobb, barnomsorg, utbildning, fritidsintressen och nöje i Tranås gör att det blir mer tid över för det som är viktigt för dig.

Sjön Sommen en sommardag med fullt i människor på badplatsen och hopptornet. Fritidsbåtar syns på sjön.

Boende

Hyra, köpa eller bygga – i Tranås finns det många bostadsalternativ. Vi har flera fastighetsägare med hyreslägenheter och bostadsrätter.

Vilka språkgrupper finns på orten?

Arabiska och dari är stora språkgrupper men här talas även somaliska, holländska, rumänska med flera.

Föreningar och organisationer

I Tranås finns ett mycket stort utbud när det gäller föreningar. I kommunens föreningsregister hittar du en förteckning med information om föreningar och kontaktpersoner.

Skateparken kvällstid, några ungdomar utnyttjar parkens hinder.

Några av föreningarna är:

  • Libanesisk/Syrianska Kulturföreningen
  • Afganska föreningen
  • Afrikanska föreningen i Tranås
  • Somaliska föreningen
  • Bosniska föreningen

Vad finns i närområdet

Turistbyrån och servicekontoret Tranås Direkt finns i samma lokal mitt i centrum på Storgatan 22. Här får alla kommunens besökare och invånare professionell service och hjälp i olika frågor. I Tranås finns en medborgarcoach som kan hjälpa dig som nyinflyttad. Medborgarcoachen kontaktas genom Tranås Direkt.

Storgatan vintertid med träd i vacker rimfrost och gatan som lyses upp av lampor och trafik.

Storgatan i Tranås har en väldigt uppskattad shopping tack vare blandningen av lokala butiker, stora kedjor, mysiga caféer och restauranger. På Storgatan finns även vårt stadsbibliotek.

Parad på Storgatan med musikkåren. Många människor är där och tittar och lyssnar.

Barnomsorg

Öppna förskolan är en mötesplats för vuxna med barn i åldern 0-6 år dit alla är välkomna. Aktuella öppettider samt säsongens program finns på kommunens hemsida. I Tranås kommun finns flera förskolor.

Grundskolor och gymnasieskolor

I Tranås kommun finns flera grundskolor. På kommunens hemsida hittar du information om skolorna och kontaktuppgifter till varje skola. Holavedsgymnasiet är Tranås gymnasieskola. Besök gärna deras hemsida för mer information om skolan och dess utbildningar.

Utbildningsmöjligheter

Till Lärcentrum Västra Vux är alla över 20 år välkomna för att studera eller söka studievägledning hos den kommunala vuxenutbildningen. Du är välkommen att kontakta Västra Vux studievägledning för information om dina studiemöjligheter. Sommenbygdens folkhögskola ligger centralt i Tranås med ca 10 minuters gångväg från Tranås resecentrum.

TUC Sweden är ett privat bolag som erbjuder yrkeshögskoleutbildningar och företagsanpassade kurser i en vacker lärmiljö med tillgång till konferens och café. TUC Yrkeshögskola är en av de största anordnarna av YH-utbildningar i vår region. Skolan ligger centralt i Tranås och du tar dig dit enkelt till fots, med cykel, buss, tåg eller bil. På pendlingsavstånd från Tranås finns Linköpings Universitet och Högskolan i Jönköping.

Hälso- och sjukvård

Tranås vårdcentral består av distriktsläkarmottagning, distriktssköterskemottagning, rehabiliteringsenhet samt laboratorium och röntgenenhet i anslutning till mottagningarna. Vårdcentralen har ett välutvecklat samarbete med Höglandssjukhuset i Eksjö och Tranås kommun.

Läkarhuset i Tranås AB är en fullt utrustad vårdcentral i Tranås. Förutom en bred allmänmedicinsk vård kan du även få hjälp med intyg, hälsokontroller och vaccinationer.

Tranås familjecentral är en mötesplats för barn, unga och vuxna. Här samverkar kommun och region i syfte att främja hälsa och utveckling. På Familjecentralen finns Barnhälsovård, Kvinnohälsovård, Ungdomsmottagning, Familjeverksamheten, Elevhälsan Smedjan, Öppen förskola och Familjerådgivning.

Tolkhjälp

Vid kontakt med myndigheter finns möjlighet att få tolkhjälp.

Kommunikationer

Från Tranås tar du dig enkelt till Jönköping och Nässjö med Jönköpings länstrafik. Med Östgötatrafiken tar du dig till Mjölby, Linköping och mellanliggande stationer. Närmaste flygplats är Linköping City Airport.

Arbete och företagande

Stora arbetsgivare i Tranås är Tranås kommun, Montico, Bosch Thermoteknik, Pastejköket, EGF, Materia, Euroform, Carpenter med flera.