Aneby

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Varmt välkommen till Aneby kommun – den lilla kommunen med det rika innehållet! Med Smålands bästa skola, ett bra företagsklimat och närheten till varandra finns här fantastiska förutsättningar för att du ska trivas.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

6776

Storlek till ytan

554 km²

Boende

Den största förvaltaren av hyreslägenheter i Aneby är Stiftelsen Aneby bostäder.​ Det finns också flera privata fastighetsägare som hyr ut lägenheter.

Vilka språkgrupper finns på orten?

I Aneby finns många språk representerade. En del av dessa är arabiska, tigrinska, dari/persiska, bosniska, ryska och tyska.

Föreningar och organisationer

I Aneby finns Svenska kyrkan​ ​samt ett antal frikyrkor. Här finns ett rikt föreningsliv med cirka 80 aktiva föreningar​ runt om i kommunen. I Aneby finns ett stort intresse och engagemang för integration och kommunen arbetar tätt tillsammans med föreningarna i Aneby för att hitta naturliga mötesplatser för alla.

Vad finns i närområdet

I Aneby är det gångavstånd till nästan allt. Centrum är beläget runt Fredstorget. Här finns mataffärer, apotek, bank, restauranger och butiker. I Aneby finns också flera secondhand-butiker som säljer bland annat begagnade kläder, skor och möbler.

Även kommunhuset ligger intill Fredstorget. Här arbetar människor inom Aneby kommuns olika verksamheter som till exempel omsorg och skola. Det är också till kommunen du vänder dig​ om du har frågor kring mottagning av nyanlända.

Aneby bibliotek ligger ett par hundra meter bort från kommunhuset. Här kan du låna böcker, tidningar och filmer på olika språk. Det finns även möjlighet att använda bibliotekets datorer. Biblioteket i Aneby är "Meröppet". Det innebär att du kan besöka biblioteket även under tider då det är obemannat.

Det meröppna biblioteket är tillgängligt alla dagar kl. 07.00-22.00. Det som krävs är ett lånekort, en PIN-kod och att du finns registrerad hos biblioteket som meröppet-användare. Detta kan bibliotekspersonalen hjälpa dig med.

Barnomsorg

Om du går i skolan eller arbetar har ditt barn rätt att vara på förskolan. För att ditt barn ska få gå i förskolan måste du ansöka om en förskoleplats​, det gör du genom att fylla i blanketten "Ansökan om placering av barn i förskola eller fritidshem".

Grundskolor och gymnasieskolor

I Aneby kan barnen växa upp i en trygg miljö och med en bra skola. Här finns förskolor, fritidshem, grundskolor och särskola. Överallt är målet detsamma; det ska vara roligt att lära! Grundskolan i Aneby består av fem skolenheter. I centralorten finns Furulidskolan, Parkskolan och Svartåskolan. På landsbygden finns skolor i Vireda och Sunhult.

I Aneby finns ingen gymnasieskola. Därför får de flesta av Aneby kommuns ungdomar sin gymnasieutbildning i andra kommuner. Det är först och främst grannkommunerna Eksjö, Tranås, Nässjö och Jönköping som blir studieort vid gymnasiestarten.

Utbildningsmöjligheter

Det finns flera möjligheter till vuxenutbildning i kommunen. ​​​I Aneby kan du läsa sfi ​​(svenska för invandrare). Undervisningen sker i grupp 15 timmar i veckan måndag-onsdag eller onsdag-fredag. För att få delta i studierna måste du vara folkbokförd i kommunen och sakna grundläggande kunskaper i svenska (slutbetyg från kurs D).

Sfi-studier kan ske på heltid eller deltid och kan ibland även kompletteras med andra kurser. Sfi anpassas till ditt behov och dina individuella mål. Efter genomförd utbildning ges betygen E-A. Våra lärare har ett annat modersmål än svenska (ryska, arabiska och persiska) vilket underlättar studiehjälp på ditt hemspråk.

Vill du också läsa andra ämnen än svenska kan du göra detta hos någon av grannkommunerna t.ex. Eksjö, Tranås, Jönköping. Samhällsorientering på arabiska ges i Aneby medan vi samarbetar med övriga kommuner när det gäller andra språk.

Genom Högskolan Höglandet (HH) kan du läsa eftergymnasiala utbildningar i Aneby. HH är ett samarbetsorgan inom Höglandets kommunalförbund som kommunerna Aneby, Eksjö, Nässjö, Sävsjö och Vetlanda står bakom. Genom Komvux i Aneby kan du boka studieplats med datorer och bredband eller grupparbetsrum. I vissa fall kan du också göra prov för kursen i Aneby. Närmaste högskola/universitet finns i Jönköping ​och Linköping . Om du bor i Aneby kan du få din resa betald till din högskola/universitet.

Läs mer om vuxenutbildning på:

Hälso- och sjukvård

I Aneby kommun finns en vårdcentral, folktandvård och även privat tandvård. Närmaste akutmottagning finns på Höglandssjukhuset i Eksjö​ och på sjukhuset Ryhov i Jönköping​​. I Aneby finns även en familjecentral där öppna förskolan, kvinnohälsovården och barnhälsovården har mottagning.

Tolkhjälp

Möjlighet att få tolk finns vid alla kontakter med myndigheter.

Kommunikationer

Aneby har mycket goda pendlingsmöjligheter. Via tågtrafik med Östgötapendeln finns direktförbindelse till Nässjö-Jönköping och Tranås-Linköping-Norrköping med täta avgångar. Pendlingstiden till Jönköping är mindre än en timma med både tåg och buss. Även Linköping nås med tåg på under en timmas restid. Tidtabeller och prisinformation med mera hittar du hos JLT eller SJ​.

JLT
SJ

Arbete och företagande

Det är en stor variation på företagen i kommunen​, där tyngdpunkten ligger på tillverkande industri. En av tre anebybor arbetar inom tillverkningsindustrin.