Gislaved

Senast uppdaterad: 13/12-2022

I Gislaveds kommun brukar vi säga att vi har nära till allt. Nära till naturen, tystnaden och stillheten. Men också nära till kulturen, idrotten och ett rikt fritidsliv.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

30008

Storlek till ytan

1221 km²

Gislaveds kommun är en del av Gnosjöregionen i Småland, en region som är känd för sin entreprenörsanda. Kommunen är familjevänlig med en framstående äldreomsorg och barnomsorg.

Boende

Den allmännyttiga bostadsföreningen i Gislaveds kommun har ca 2 600 lägenheter utspridda i 8 tätorter inom kommunen.

Vilka språkgrupper finns på orten?

Somaliska, arabiska, SKB, (Serbiska, kroatiska, bosniska) finska, albanska, spanska och grekiska tillhör de största språkgrupperna i kommunen. Många pratar även Persiska, Dari, Farsi samt Swahili.

Föreningar och organisationer

I kommunen finns ett stort antal föreningar med olika inriktning. Exempelvis idrottsföreningar, kulturföreningar, kyrkor och olika samfund. På kommunens hemsida kan du söka i föreningsregistret efter en förening som passar dina intressen.

Vad finns i närområdet

Kommunen har det mesta du kan tänkas behöva. Här finns ett bibliotek, mataffärer och olika typer av service och butiker. Här finns även idrottsanläggningar och ett stort utbud av olika fritids- och kulturaktiviteter. På kommunens hemsida kan du läsa mer om vad som finns och de aktiviteter som sker.

Barnomsorg

Det finns flera alternativ till kommunala förskolor. I Gislaveds kommun har man också möjlighet till barnomsorg både kvällar, nätter samt helger.

Det finns också tillgång till en Familjecentral. Detta är en verksamhet som vänder sig till alla föräldrar och blivande föräldrar. Familjecentralen är en mötesplats där man som förälder/ blivande förälder har möjlighet att knyta kontakter, få råd, kunskap likaså stöd i föräldrarollen.

Grundskolor och gymnasieskolor

Det finns 17 grundskolor i tätorterna Gislaved, Anderstorp, Smålandsstenar och Reftele. Majoriteten av skolorna har även förskoleklass.

I Gislaveds kommun har man en gymnasieskola. I Gislaveds gymnasium har man många möjligheter och det finns någonting intressant för alla. Det erbjuds många olika inriktningar.

Utbildningsmöjligheter

Som nyanländ har du alltid möjlighet till att läsa svenska. I kommunen erbjuder man sfi och samhällsorientering. Sfi-utbildningen sker under hela året.

Trots att orterna inom kommunen är mindre, har man alltid möjlighet till att studera vidare. Gislaveds kommun erbjuder högskola på hemmaplan. Önskar man att studera på Folkhögskola, är den närmaste Folkhögskolan baserad i Värnamo, som är ca 40 km från Gislaved.

Önskar man att studera på högskola, är Jönköpings högskola, Borås högskola och högskolan i Halmstad väldigt attraktiva. Det finns god buss- och tågförbindelse till ovanstående städer.

Hälso- och sjukvård

I Gislaveds kommun finns det fyra vårdcentraler placerade i orterna Gislaved, Anderstorp, Smålandsstenar och Reftele. I Gislaved finns också en Ungdomsmottagning. Kvinnohälsovård finns på tre olika orter inom kommunen.

Folktandvården finns i Gislaved, Anderstorp och Smålandsstenar.

Tolkhjälp

Kommunen har en egen tolkservice som erbjuder tolk på ca 90 - 100 olika språk. Tolkservice erbjuder tolk både på plats och via telefon.

Kommunikationer

I Gislaveds kommun sköts den allmänna kollektivtrafiken av Jönköpings Länstrafik. Kommunen har väldigt goda buss- och tågförbindelser till de olika orterna inom kommunen men också till de större städerna Jönköping, Värnamo, Halmstad, Borås och Göteborg.

Exempel på tid för resor med buss:

  • Gislaved - Smålandsstenar ca 25 minuter
  • Gislaved - Jönköping ca 1 h och 20 min
  • Gislaved - Värnamo ca 1 h

Exempel på tid för tågresor till Halmstad, Borås och Göteborg:

  • Smålandsstenar - Halmstad ca 1 h
  • Hestra - Borås ca 40 min
  • Hestra - Göteborg, ca 1 h och 40 min
JLT
SJ

Arbete och företagande

I kommunen, eller på pendlingsavstånd, finns flera både större och mindre arbetsgivare. De jobb som finns att söka i området hittar du i inledningen av presentationen under fliken Lediga jobb. På kommunens hemsida finns information för dig som är intresserad av att starta eget företag.