Nässjö
Senast uppdaterad: 13/12-2022
Varmt välkommen till Nässjö kommun på det Småländska höglandet. Tätorten Nässjö har 17 000 invånare. Anneberg, Bodafors, Malmbäck och Forserum är de större kransorterna.
Kommunfakta
Folkmängd
31546
Storlek till ytan
988 km²
Vår kommun kännetecknas av ett rikt och aktivt närings- och föreningsliv. Här finns både stad och landsbygd. Här finns något för alla.
Boende
Den största förvaltaren av hyreslägenheter i Nässjö är det kommunala bostadsbolaget Linden. Linden äger cirka 1 750 lägenheter runt om i Nässjö kommun. För att få hyra en lägenhet av Linden måste man ställa sig i deras särskilda bostadskö.
Därtill finns ett trettiotal olika privata fastighetsägare som förvaltar lägenheter inom Nässjö kommuns gränser.
Vilka språkgrupper finns på orten?
Under många år har många nyanlända valt att flytta till Nässjö kommun. Därmed finns det många olika nationaliteter och språkgrupper i vår kommun. De största språken som pratas i kommunen idag är svenska, engelska, arabiska, somaliska, och de jugoslaviska språken som till exempel bosniska och serbiska.
Föreningar och organisationer
Nässjö kommun har ett rikt föreningsliv med omkring 300 aktiva föreningar. Här finns allt från idrottsföreningar till olika trossamfund och kulturföreningar.
Många föreningar erbjuder mötesplatser med språkcaféer, läxhjälp och samhällsinformation. Att engagera sig i föreningslivet är ett bra sätt att lära sig om Sverige och lära känna nya vänner.
Vad finns i närområdet
I centrala Nässjö, på Rådhusgatan 20, finner du medborgarnas hus med Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Skatteverket och kommunens medborgarkontor, turistbyrå och integrations- och vägledningsenhet i samma byggnad.
Det finns flera bibliotek runt om i Nässjö kommun. Nässjös stadsbibliotek ligger beläget i centrala Nässjö.
Det finns flera secondhand-butiker i Nässjö. Här kan man hitta billiga möbler och husgeråd. I Nässjö finns även Jysk och MIO som är möbelvaruhus. I Nässjös citykärna finns många butiker och restauranger. Därtill finns ett ytterligare handelsområde med affärer som RUSTA och ÖoB och byggvaruhus. Om man vill handla på IKEA kan man göra det i länets centralort: Jönköping.
Barnomsorg
I Nässjö kommun finns förskola för barn från 1 år till 5 år. För aktuell information och ansökan om förskoleplats, besök kommunens hemsida eller besök medborgarkontoret.
Grundskolor och gymnasieskolor
I Nässjö kommun finns ett antal grundskolor från förskoleklass till nionde klass samt grundsärskola.
Gymnasieskolan har ett brett utbud av teoretiska, yrkesinriktade och specialutformade program.
Utbildningsmöjligheter
I Nässjö finns det många olika möjligheter att utbilda sig. Här finns sfi, samhällsorientering för nyanlända, olika vuxenutbildningar, komvux och yrkeshögskolan. För att få vägledning och stöd i utbildningsfrågor kan man vända sig till kommunens integrations- och vägledningsenhet.
Läs mer om vuxenutbildning i kommunen.
Hälso- och sjukvård
I Nässjö kommun finns ett antal olika vårdcentraler.
Vårt närmaste sjukhus är höglandssjukhuset i Eksjö.
I Nässjö finns även en familjecentral som jobbar med barn och familjer. Familjecentralen bedriver mödra- och barnhälsovård, ungdomsmottagning och öppen förskola. Hit är alla barn och föräldrar välkomna.
Omsorg, hälsovård och sjukvård i kommunen
Tolkhjälp
Vid kontakt med myndigheter finns alltid möjlighet att få tolkhjälp.
Kommunikationer
Nässjö är en järnvägsknut och många tåg åker via vår stad. Snabbtåget till Stockholm och Köpenhamn tar cirka 2-3 timmar. Till Jönköping går tågen en gång i halvtimmen och tar cirka 30 min.
Det finns lokalbussar inom Nässjö kommun.
Arbete och företagande
Kommunens olika förvaltningar är de största arbetsgivarna i Nässjö. Det finns flera både stora och små företag - inom kommunen och på pendlingsavstånd.
Läs mer på kommunens företagarsidor där det finns information om att starta eget företag, samt beskrivning av företagen och näringslivet i Nässjö kommun.