Sävsjö

Senast uppdaterad: 13/12-2022

I Sävsjö kommun finns ett rikt utbud av service, ett kreativt näringsliv och naturskön miljö. Sävsjö är den lilla kommunen i hjärtat av Småland.

Kommunfakta

Folkmängd

11673

Storlek till ytan

730 km²

Boende

Att flytta till Sävsjö är enkelt. I Sävsjö kommun finns alla typer av boende. Det kommunala bostadsbolaget Sävebo är ett av flera bostadsbolag i kommunen.

Vilka språkgrupper finns på orten?

I Sävsjö kommun finns det invånare som pratar ett flertal olika språk utöver svenska, exempel på språk som talas i kommunen är arabiska, dari, somaliska, tigrinja, thai, holländska, engelska och ryska.​

Föreningar och organisationer

I Sävsjö kommun finns ett flertal föreningar, i föreningsregistret finns det 153 föreningar. Det är till exempel bildningsorganisationer, idrottsföreningar och olika kyrkors organisationer.

Vad finns i närområdet

I Sävsjö kommun finns ett livaktigt centrum. I Sävsjö tätort finns tre livsmedelsbutiker, ett flertal mindre affärer, bibliotek, arbetsförmedling. Det finns två secondhand-butiker: Erikshjälpen och Röda korset.

Sävsjö kommun ligger i Jönköpings län. Kommunen är inne i ett mycket expansivt skede. Attraktiva tomter med sjöutsikt gör att familjer står i kö för att köpa tomt och bygga sitt drömhus här.

I turistkretsar är Sävsjö kommun mest känt för sina unika kyrkor, "Njudungskyrkorna" uppförda på 1100-talet. Från Sävsjö utvandrade även på 1600 Jonas Bronck som kom att grunda stadsdelen Bronx i New York, något som kommunen uppmärksammar. I Sävsjö handlar det mesta om småskalighet. Det är lätt att komma nära naturen antingen man föredrar att uppleva den för sig själv i lugn och ro eller tillsammans med andra.

Barnomsorg

I Sävsjö kommun finns en öppen förskola och flera andra förskolor. Kommunen har som mål "att för alla barn skapa bästa möjliga jordmån att växa och utvecklas i".

Grundskolor och gymnasieskolor

I Sävsjö kommun finns flera grundskolor och en gymnasieskola. Gymnasieskolan finns i Sävsjö tätort och för- och grundskolorna finns över hela kommunen. I Sävsjö kommun finns flera friskolor (F-9) samt fristående pedagogisk verksamhet. I Kommunen finns både kommunala fritidsgårdar och fritidsgård driven av föreningslivet.

Elever som talar ett annat språk än svenska hemma kan få undervisning i sitt eget språk, modersmålsundervisning. Undervisningen hjälper eleven att utveckla sitt språk och lära sig mer om sin egen kultur.

Utbildningsmöjligheter

I Sävsjö kommun finns goda möjligheter att studera som vuxen. Kommunen är belägen mellan Växjö och Jönköping där universitet respektive Högskola finns.

I Sävsjö kommun är även olika studieförbund verksamma. SFI och Komvux finns på Aleholm utbildningscentrum.

Hälso- och sjukvård

I Sävsjö finns det vårdcentral. Här finns det också kvinnohälsovård och barnhälsovård samt tandvård. Närmaste sjukhus och akutmottagning finns i Eksjö.

Tolkhjälp

Sävsjö kommun har tillgång till tolk då detta anses nödvändigt eller krävs.

Kommunikationer

Till och från Sävsjö är det enkelt att åka med kollektiva färdmedel.

Se SJ ​eller Jönköpings länstrafik (JLT) för tidtabeller​​.

JLT
SJ

Arbete och företagande

Grunden för ett gott liv är ett kreativt och väl fungerande näringsliv. Utan företag och finurliga entreprenörer står sig Sävsjö ganska slätt. Det är de som är navet i vårt välstånd. Därför arbetar Sävsjö Kommun aktivt tillsammans med andra aktörer för ett starkt företagsklimat där idéer och entreprenörer kan utvecklas och växa. Om du har en bra idé så erbjuder kommunen dig stöd och hjälp​ för att förverkliga din framtid som entreprenör.

I Sävsjö finns flera företag inriktade på träindustri, sågverk och husbyggnation. Även verkstadsindustri och metallindustri är viktiga arbetsgivare.