Borgholm

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Borgholms kommun ligger på den vackra ön Öland. Hit kommer du från fastlandet via Ölandsbron. Öland har en storslagen natur och är en av de platser i Sverige som har flest soltimmar. Borgholm, Köpingsvik och Löttorp är de större orterna i kommunen.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

10877

Storlek till ytan

3659 km²

Till Öland kommer många turister för att njuta av natur, kultur och våra fina badstränder.

Här kan du läsa mer om:

Boende

Borgholms kommun har inget kommunalt bostadsbolag. Bostäder förmedlas av de privata bostadsförmedlare som finns i kommunen.

Vilka språkgrupper finns på orten?

Språk som talas i Borgholm är bland annat arabiska, kurmanji, persiska/dari, tigrinja med flera.

Föreningar och organisationer

I Borgholms kommun finns cirka 200 föreningar och samfund. Du kan söka föreningar/organisationer i kommunens föreningsregister.

Vad finns i närområdet

I Borgholms stad, som är huvudorten, finns bland annat apotek, bibliotek, banker, livsmedelsaffärer, frisörer, secondhand-butiker, samt detaljhandel som exempelvis kläder, radio/tv, blommor, heminredning, el- och vitvaror. I Borgholm finns även badhus, idrottshall, fotbollsplan och flera gym.

Barnomsorg

Förskolor finns i både centralorten Borgholm och på flera av de mindre orterna. I Borgholm finns även en öppen förskola.

Grundskolor och gymnasieskolor

Grundskolor finns på flera av kommunens orter.

Gymnasieprogrammen finns i Kalmar, dit kommunens elever har möjlighet att resa dagligen.

Utbildningsmöjligheter

Gymnasieförbundet organiserar komvux, särvux och svenska för invandrare (sfi) som finns i Borgholm på Ölands Utbildningscentrum.

På skolan finns även utbildningarna:

  • Vård- och omsorg
  • Kök- och restaurang
  • Djurskötare i mjölkproduktion (lärling)
  • Barnskötare/elevassistent.

Hälso- och sjukvård

Hälsocentral finns i Borgholm och Löttorp. I Borgholm finns även barn- och mödravård. Folktandvården finns i Borgholm precis som ett flertal privata tandvårdsmottagningar.

Tolkhjälp

Tolk finns att tillgå genom beställning inför besök i hälsovård och andra situationer där översättning behövs.

Kommunikationer

Det finns bussförbindelser till ett flertal av orterna i kommunen. Tidtabell och mer information finns på Kalmar länstrafiks hemsida.

Arbete och företagande

Borgholms kommun är största arbetsgivaren, där vård- och omsorg är den största delen. I kommunen finns det en stor andel småföretag, främst inom lantbruk och turism då näringslivet till största delen är inriktat på turismen. Många av dessa anställer ett större antal personer över sommarsäsongen, exempel på företag är hotell, restauranger och campingar.