Torsås

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Detta är en bygd med en intressant placering - mitt emellan Kalmar - Karlskrona - Glasriket. Detta skapar många möjligheter både för företagande, turism och boende! Här finns också ovanligt många aktiva föreningar med idérika och engagerade människor!

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

7109

Storlek till ytan

605 km²

Boende

När du kommer som nyanländ till Torsås kommun och ingår i flyktingmottagningens introduktionsprogram så hjälper vi dig att hitta lämpligt boende.

Vårt mål är att så snabbt som möjligt, från ankomstdagen till kommunen, erbjuda dig en lägenhet i Torsås, Söderåkra eller Bergkvara. Det finns bra bussförbindelser mellan orterna.

Vilka språkgrupper finns på orten?

Integrationsenheten har tagit emot både flyktingar och kvotflyktingar från följande länder; Iran, Irak, Afghanistan, Syrien, Yemen, Libanon, Eritrea, Somalia, Etiopien, Sudan, Congo- Brazzaville och Ekvatorialguinea. Våra nyanlända i kommunen talar följande språk; arabiska, oromo, somaliska, amharinja, tigrinska, spanska, franska, persiska och dari.

Föreningar och organisationer

Kommunen har sex stycken fotbollsklubbar och en stor innebandyverksamhet där seniorer och damer spelar i de högre divisionerna. Här finns en skytteförening, ett välskött ridhus med många aktiva samt ett stort urval av Friskis- och Svettisgrupper, bordtennis, segling, scouting med mera.

Vad finns i närområdet

I Torsås hittar du det mesta du behöver. Längs Allfargatan som går mitt genom centralorten ligger affärerna tätt. Här hittar du även bibliotek, kommunhus, socialkontor, arbetsförmedling m.m. Letar du billiga möbler och husgeråd så finns flera secondhand-butiker i vår kommun.

Barnomsorg

Närhet, kvalité, omtanke och småskalighet. De orden är ledstjärnor för Torsås kommun, inte minst för den planering som rör våra yngre invånare.

I Torsås är förskolan och grundskolan en sammanhållen verksamhet med gemensamma mål. Ett livslångt lärande präglar vårt synsätt från det att barnet erhåller sin plats inom förskolan till och med vuxenutbildningen.

Våra förskolor och skolor är små och erbjuder en utvecklande pedagogisk miljö med behörig personal.

Grundskolor och gymnasieskolor

I Torsås kommun finns fem mysiga grundskolor och två gymnasieskolor. Det lilla formatet och den höga lärartätheten gör att vi når mycket gott resultat med undervisningen. Här finns också särskola där mottot är att "En del behöver mer för att få lika mycket".

På Korrespondensgymnasiet studerar cirka 500 elever och skolan är Sveriges ledande distansgymnasium. En del av skolans elever studerar på plats medan andra studerar på distans hemifrån.

Utbildningsmöjligheter

Kommunal vuxenutbildning samordnas av Kunskapsnavet i Torsås, Kalmar och Mörbylånga kommuner. Vid Kunskapsnavet får du vägledning och information om utbildning inom hela vuxenutbildningen.

Hälso- och sjukvård

Hälsocentraler finns i Torsås och i Söderåkra och erbjuder dig hälso- och sjukvård av personal med bred kompetens och lång yrkeserfarenhet.

Vårt mål är att se till hela dig som individ och att kunna erbjuda dig kontinuitet i form av en fast läkarkontakt. Vi har fokus på hälsa och utöver den vanliga sjukvården kan du även få hjälp med att ändra dina levnadsvanor.

I Torsås finns också tandvårds-, mödravårds- och barnavårdscentral.

Tolkhjälp

Du som behöver hjälp med att få information översatt till ditt eget språk, både skriftligt och muntligt, har rätt till tolk. Den verksamhet på kommunen som du besöker ska beställa tolk om du begär det.

Kommunikationer

Vår kommun ligger mitt emellan städerna Kalmar och Karlskrona. Dessa städer ligger endast en halvtimme bort, längs E22:an, och med bara 30 minuter till flygplatsen slår vi de flesta storstadsbor!

Bussförbindelserna till Kalmar och Karlskrona är goda och turerna går flera gånger per dag.

Med tåg kan du resa från både Kalmar och Karlskrona. Du kan ta dig till exempelvis Malmö på mindre än tre timmar. Lägg till ytterligare en timme så är du i Köpenhamn!

Arbete och företagande

Torsås kommuns mål är att inspirera och stimulera företagen i kommunen.

För att uppnå detta arbetar kommunens näringslivsutvecklare och turismansvarig tillsammans med näringslivets lokala utvecklingscentrum (Torsås företagscentrum). Dessa tre parter ska genom samarbete och nätverk hjälpa ortens näringsliv att utvecklas och växa. De arbetar för dig som är eller vill bli företagare i Torsås kommun.

Torsås företagscentrum erbjuder rådgivning och är bollplank till dig som vill starta eller utveckla ditt företag.