Vimmerby

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Vimmerby är en kommun i Kalmar län med storslagen natur, vackra badsjöar och ett aktivt förenings- och kulturliv. Det var i Vimmerby som barnboksförfattarinnan Astrid Lindgren växte upp och hennes författarskap präglar hela kommunen.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

15744

Storlek till ytan

1220 km²

Boende

Vimmerbys kommunala bostadsbolag Vimarhem har cirka 1300 lägenheter fördelade i hela kommunen. Det finns också flera privata bostadsbolag, du hittar mer information på Vimmerby kommuns hemsida.

Vilka språkgrupper finns på orten?

De stora språkgrupperna är arabiska, dari, persiska, somaliska, spanska, albanska, thai, bosniska, serbiska, kroatiska och ryska.

Föreningar och organisationer

Vimmerby har ett rikt föreningsliv med cirka 180 föreningar registrerade i vårt föreningsregister. Du hittar vårt föreningsregister på Vimmerby kommuns hemsida där du också kan läsa mer om föreningsstöd. Vimmerby kommun blev utsedd till länets bästa kulturskola 2014. Här finns kurser som passar de flesta, vare sig man är intresserad av dans, musik eller teater.

Vad finns i närområdet

Vimmerby är en småstad med en aktiv handel. I centrum finns ett brett utbud av butiker och även i orterna runt om Vimmerby stad finns mataffärer och bibliotek. I Vimmerby finns många secondhand-affärer, bland annat Erikshjälpen. Arbetsförmedlingen är centralt belägen och i stadshuset finns både bibliotek och socialkontor. I Vimmerby finns Astrid Lindgrens Näs. Här kan man besöka författarinnans barndomshem och promenera i trädgården som etablerats. Vill du ta dig till större köpcentrum finns bra förbindelser till Linköping, Jönköping och Kalmar.

Barnomsorg

Det finns flera förskolor i Vimmerby kommun, både de som sköts inom kommunens omsorg och de som drivs i privat regi.

Grundskolor och gymnasieskolor

I kommunen finns två högstadieskolor och en gymnasieskola med åtta olika programinriktningar. Här finns också möjlighet att välja dans och fotboll som utökade programval. Det finns nio grundskolor, två i tätorten och resterande ute i de mindre orterna i kommunen.

Utbildningsmöjligheter

Vimmerby Lärcenter/Högskolecentrum är kommunens centrala organisation för vuxenutbildning. Här finns bland annat utbildning i svenska för invandrare (sfi), samhällsorientering för nyanlända och högskoleprogram. Vägledningscentrum hjälper dig att utforma en egen studieplan och studie- och yrkesvägledarna kan informera om eventuell studiefinansiering. Vimmerby folkhögskola har flera olika utbildningar, bland annat fritidsledarutbildning och utbildning i vårdadministration.

Hälso- och sjukvård

Vimmerby hälsocentral ligger centralt i Vimmerby och har både läkar- och sjuksköterskemottagning. I Vimmerby finns också barn- och mödrahälsovård. Närmaste sjukhus finns i Västerviks kommun, cirka fem mil från Vimmerby.

Tolkhjälp

Vimmerby kommuns organisation använder tolkhjälp vid behov.

Kommunikationer

Det finns goda möjligheter att pendla till större städer med KLT, Kalmar Läns Trafik. Kustpilen åker flera turer dagligen mellan Linköping och Kalmar, där Vimmerby är placerad längst sträckan.

Arbete och företagande

Vimmerby har ett rikt företagsklimat och handeln har varit en central del i kommunens historia. Näringslivsenheten hjälper gärna till om man vill starta och driva företag och har även en företagslots som hjälper till med tillstånd mm. Den största arbetsgivaren är Vimmerby kommun med cirka 1300 anställda. Tillverkningsindustrin dominerar och metallfabriken Ljunghälls AB är den största privata arbetsgivaren med cirka 500 anställda. I Vimmerby finns också stora väletablerade livsmedelsföretag som Arla Food AB, Frödinge Mejeri AB och AB Åbro Bryggeri. De senare åren har besöksnäringen vuxit och utvecklats. Varje år besöks kommunen av cirka 450 000 personer, främst är det Astrid Lindgrens Värld som lockar besökarna och som är en stor arbetsgivare under sommaren.

Företag i kommunen