Älmhult

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Välkommen till Älmhult! I Älmhults kommun bor och arbetar människor från fler än 50 olika länder och det gör att vi har en internationell atmosfär med många olika kulturer. Att Älmhult är hjärtat av IKEA bidrar också till det internationella. Här finns en internationell skola där all undervisning bedrivs på engelska.

Kommunfakta

Folkmängd

17644

Storlek till ytan

978 km²

I Älmhult är det enkelt att leva och nära till allt - arbete, skola, fritidsaktiviteter, vacker natur, handelsplats, storstäder och shopping i centrum.

Boende

I Älmhult vill vi att invånarna ska bo och leva i en trivsam, hälsosam och trygg miljö. För dig som letar efter bostad i Älmhult finns flera alternativ – i Älmhult är boendet och boendemiljön varierad. Vill du ha nära till skog och sjö, har du möjlighet till det utan att pendlingen tar för stor del av vardagen. Vill du istället bo mer centralt, kan du göra det till en rimlig kostnad. I Älmhult har du möjlighet att välja!

Hyra eller köpa bostad

Utbudet av hyreslägenheter är varierat. I Älmhult finns det ett antal bostadsbolag och hyresvärdar som kan erbjuda lägenheter runt om i kommunen. Bland andra finns Älmhultsbostäder AB med cirka 1300 lägenheter och ett stort antal butikslokaler. Tänk på att de flesta hyresvärdar har ett kösystem till sina lägenheter.

Om du är intresserad av att köpa en bostad kan du prata med en m​äklare.

Bygga ny bostad

Är du intresserad av att bygga en ny bostad? Kommunen har både småhustomter och industrimark till försäljning. Om du vill köpa en hustomt kan du ställa dig i vår tomtkö.

Läs mer om boende i kommunen.

Vilka språkgrupper finns på orten?

I Älmhults kommun bor och arbetar människor från ett stort antal länder. Kommuninvånarna talar därför många olika språk. Förutom svenska och engelska är de stora språkgrupperna arabiska, somaliska och tigrinska. En del av invånarna talar även ryska, kurmanji och hindi.​

Föreningar och organisationer

Älmhults kulturliv präglas av mångfald, engagemang och glädje. Här kan man både ta del av och vara en del av kulturlivet.

I Älmhults kommun finns möjligheten till ett brett kulturliv och en aktiv fritid som ger invånare och besökare ett rikare och friskare liv. I kommunen finns ett mångsidigt föreningsliv bestående av cirka 200 föreningar och 140 anläggningar. Här finns allt från intresse- och idrottsföreningar till kulturella föreningar. En överblick över föreningarna hittar du i föreningsregistret.

Vad finns i närområdet

Service

I Älmhults närområde finns det mesta du kan tänkas behöva. Här finns arbetsförmedling, pensionsmyndighet, försäkringskassa och skattekontor samlade på samma ställe på Gotthards gata. Det finns även ett antal bankkontor runt om i centrala Älmhult.

Även socialförvaltningen/flyktingmottagningen finns på Gotthards gata. De kan hjälpa dig som är ny i Sverige att hitta rätt i början.

Handel

I Älmhult hittar du butiker av olika slag – apotek, kläder, matvaror, elektronik och sportartiklar.

För dig som vill köpa möbler och annat till hemmet finns ett IKEA-varuhus på handelsområdet. Det finns även andra butiker som säljer heminredning. Är du intresserad av att handla second hand finns bland annat Kompaniets second hand, Pingstkyrkan second hand och Röda korset second hand.

Bibliotek

Biblioteken i Älmhult är en mötesplats för alla. Älmhults biblioteksverksamhet har ett huvudbibliotek i centrala Älmhult och ett antal mindre bibliotek runt om i kommunens orter. Biblioteken erbjuder ett stort utbud av böcker på flera olika språk. Här finns också litteratur och media, upplevelser för alla åldrar samt möjligheter till lärande. Läs mer på bibliotekets egen hemsida eller besök dem för att få hjälp av en bibliotekarie​.

Vad finns i närområdet

Barnomsorg

Runt om i Älmhults kommun finns det 18 kommunala förskolor och ett antal familjedaghem. Förskoleverksamheten vänder sig till barn som är ett till fem år och bedrivs i form av förskola, familjedaghem och öppen förskola. Om du vill att ditt barn ska få barnomsorg eller om du vill ha mer information, kontakta utbildningsförvaltningen i Älmhults kommun.

Den öppna förskolan "Kotten" är gratis och är till för föräldrar och barn mellan 0-6 år. På öppna förskolan finns möjligheten att träffa andra föräldrar och barnen kan bland annat leka, måla och sjunga.

Grundskolor och gymnasieskolor

Det görs stora satsningar på skolan i Älmhult – också i samverkan med näringslivet. Visionen för Älmhults skolor är att vara "Sveriges bästa skola - för eleven". Älmhults kommun erbjuder grundskola och gymnasieskola.

I Älmhult finns det både kommunala alternativ och friskolor.

Grundskola

I kommunen finns elva grundskolor, varav nio är kommunala och två är friskolor. En av de kommunala grundskolorna är en internationell skola med klasser från förskola till årskurs nio. Den internationella skolan är en International Baccalaureate-certifierad skola och all undervisning sker på engelska. På kommunens hemsida hittar du mer information om kommunens olika grundskolor.

Gymnasieskola​

I centrala Älmhult finns den kommunala gymnasieskolan och gymnasiesärskolan Haganässkolan som har flera nationella program med olika inriktningar samt International Baccalaurate Programme.

Utbildningsmöjligheter

Haganässkolan rymmer utöver gymnasieutbildning ett lärcenter med vuxenutbildning, särvux och svenska för invandrare (SFI). SFI erbjuder gratis svenskundervisning för dig som är ny i Sverige. Lärcentret erbjuder även yrkesvuxenutbildning med inriktning restaurang och livsmedel samt vård och omsorg.

Utbildningsmöjligheter kan även finnas via den lokala arbetsförmedlingen.

Hälso- och sjukvård

I centrala Älmhult finns två vårdcentraler, Helsa och Achima Care Älmhults vårdcentral. Här hittar du också två tandvårdskliniker​: Tandhälsan och Tandvårdshuset. Du kan själv välja vilken vårdcentral och vilken tandläkare du vill gå till.

I Älmhult finns en familjecentral där det finns barnmorskemottagning, ungdomsmottagning och barnhälsovård.

Närmaste sjukhus/lasarett med akutmottagning ligger i Ljungby alternativt i Växjö.

Tolkhjälp

Du som är i behov av tolkhjälp vid besök hos Älmhults kommun eller myndigheter i kommunen kan boka det i förväg. Du kontaktar respektive myndighet för att göra det.

För att få tolkhjälp vid ett besök hos Älmhults kommun kontaktar du socialförvaltningen.

Kommunikationer

Älmhult är lättillgängligt för resande till kommunen. Det omvända gäller också, det vill säga att Älmhultsbor smidigt kan nå omvärlden. Du tar dig enkelt till och från Älmhult med tåg, bil och buss.

Älmhult ligger utmed stambanan och har cirka 75 tågstopp per dygn. De många tågstoppen gör det lätt att pendla för den som arbetar på andra orter i närheten. Med tåget når du dessutom smidigt städer så som Malmö, Göteborg och Stockholm. Köpenhamn och Kastrup flygplats ligger knappt två timmar bort med tåg och därifrån kan du ta dig vidare ut i världen. Flygresenären kan även använda Smalands Airport i Växjö, på en knapp timmes avstånd från Älmhult.

I Älmhult finns massor av fina cykelvägar och ett väl utbyggt bussnät. Det finns en gratis citybuss som tar resenärer mellan centrum och handelsplatsen och vice versa flera gånger i timmen. Du som färdas i bil har goda vägförbindelser.

Kollektivtrafik i kommunen

Arbete och företagande

I Älmhult drivs många företag. IKEA är dominerande med hela 14 bolag på orten. Utöver IKEA finns många andra framgångsrika företag inom olika branscher. Vi arbetar för att företagen i kommunen ska kunna utvecklas och för att nya företag ska kunna starta här.

Möjligheter till arbete

I kommunen finns möjligheter till arbete av olika slag. Här finns bland annat små- och medelstora företag, industrier, butiker och turismverksamheter. IKEAs olika bolag rymmer till exempel katalogtillverkning, centrallager och produktutveckling. Sammanlagt finns cirka 500 registrerade aktiebolag och 1 500 företagare i kommunen.

Älmhults kommun är en stor arbetsgivare i kommunen. Vi är i ständig utveckling och ser nyttan med mångfald, respekterar olikheter och arbetar aktivt för jämställdhet. Som anställd hos oss får du ett trevligt och utvecklande arbete och en god arbetsmiljö.

Starta eget företag​

Är du intresserad av att starta eget? I Älmhult kan din dröm om ett eget företag bli sann. Om du vill ha hjälp med att starta eget företag kan du kontakta NyföretagarCentrum i Älmhult. NyföretagarCentrum ger dig gratis och personlig rådgivning om du funderar på att starta företag.