Lessebo

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Om man bor i Lessebo kommun lever man i det lilla samhället nära större orter med många nära möjligheter. Det är lätt att pendla till de större orterna i regionen med buss och tåg.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

8749

Storlek till ytan

456 km²

Lessebo kommun har fyra huvudorter, Lessebo, Hovmantorp, Kosta och Skruv. På alla orter finns barnomsorg, skola, bibliotek och äldreomsorg. Det är nära till den större orten Växjö där bland annat Linnéuniversitetet med möjligheter till olika utbildningar finns.

Boende

I kommunen finns lägenheter och villor. Det största bostadsbolaget är Lessebohus som hyr ut lägenheter.

Vilka språkgrupper finns på orten?

I Lessebo kommun finns olika språkgrupper som till exempel somaliska och arabiska. På biblioteket kan du få mer information om vad som finns på andra språk och svenska.

Föreningar och organisationer

Lessebo kommun har ett rikt föreningsliv. Är du intresserad av att veta mer om vilka föreningar som finns ​besök kommunens sida Föreningsliv.

Vad finns i närområdet

Runt om i kommunen finns mataffärer med varierat utbud, bibliotek, caféer, restauranger, arbetsförmedling, fritidsområden, sporthallar, socialkontor, bank, apotek, outlet med bland annat kläder, skor och husgeråd, ett antal loppisar och secondhand-butiker med mera.

Barnomsorg

Lessebo kommun ordnar förskola för barn mellan 1 och 5 år. Vi har också fritidshem för barn upp till 12 år. Barnen kan vara på fritidshemmet när de inte är i skolan. Lessebo kommun har förskolor i Lessebo, Hovmantorp, Kosta och Skruv. Fritidshem finns i alla skolor. Kommunen sköter alla förskolor utom en som föräldrarna sköter själva. Vi har korta väntetider till barnomsorgen.

Grundskolor och gymnasieskolor

I Lessebo har vi förskola, förskoleklasser, grundskola, en gymnasieutbildning och utbildningar för vuxna. I Växjö finns fler gymnasium och universitet.​

Utbildningsmöjligheter

Svenska för invandrare i Lessebo kommun har lång erfarenhet av undervisning i det svenska språket. För övrigt finns möjligheter till vuxenutbildningen i Lessebo. De lägger upp studierna så att de passar varje enskild person.

Är du intresserad av yrkesorienterade eller högre utbildningar finns många möjligheter på kort pendlingsavstånd till Växjö och Kalmar.​

Hälso- och sjukvård

Det finns en väl utbyggd hälso- och sjukvård i länet. I Lessebo finns vårdcentral, mödravårdscentral, barnavårdscentral, familjecentral, skolhälsovård och tandvård. Besök Region Kronobergs webbsida om du är intresserad av hur hälso- och sjukvården fungerar och är organiserad i länet.​

Tolkhjälp

Det är viktigt att lära sig språket så snart som möjligt. Men behöver du tolkhjälp så kan du kontakta receptionen på Lessebo kommun, telefon 0478-125 00.

Kommunikationer

Det finns goda och snabba buss- och tågkommunikationer till och från andra orter. Tidtabeller och mer information hittar du på SJ​ och Länstrafiken Kronoberg.

SJ

Arbete och företagande

I kommunen är de största arbetsgivarna Lessebo kommun, Kosta Boda Art Hotel, Kosta Outlet, Orrefors Kosta Boda och Lessebo bruk. Flera större arbetsgivare finns på pendlingsavstånd.​