Tingsryd

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Vill du bo i en levande, attraktiv landsbygdskommun, men ändå nära storstaden? Då är Tingsryd en kommun för dig. Tingsryd är ett multikulturellt samhälle där vi främjar möten mellan människor.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

12395

Storlek till ytan

1207 km²

Här kan dina barn växa upp i all trygghet och du som förälder får möjlighet att delta i ett rikt föreningsliv och ett aktivt näringsliv. Bra skolor, vårdcentraler, apotek, banker, mataffärer med halalkött, bibliotek, arbetsförmedlingen och affärer ligger på gångavstånd. Det är väldigt praktiskt, särskilt för dig som saknar körkort.

Boende

I Tingsryds kommun känner nästan alla varandra och det ger en viss trygghet. För att få en bostad är det bara att höra av sig till Tingsrydsbostäder som äger hundratals runt i kommunen. Hur stor din familj än är, finns det lägenheter med billiga hyror. Du kan även kolla hos Tingsryds privata fastighetsägare.

Vilka språkgrupper finns på orten?

Tingsryds kommun är en multikulturell kommun med många nationaliteter. Här bor förutom svenskar, syrier, somalier, tyskar, afghaner, irakier, holländare, iranier, albaner, ryssar, norrmän, danskar, serbier, eritreaner, thailändare, britter, belgier mm. Kommunen har sedan många år tillbaka blivit ett favoritställe för tyskar, holländare och danskar.

Föreningar och organisationer

Att engagera sig i en förening är ett bra sätt att knyta kontakt och skaffa vänner. Är du intresserad av idrott​​, fiske, musik eller är du sugen på att träffa andra människor är det bara att höra av sig till en förening, du hittar mer info och kontaktuppgifter i kommunens föreningsregister.

För dig som vill gå till kyrkan finns det både Svenska kyrkan och Söderportkyrkan. Däremot ligger moskén i Växjö, och det tar drygt 30 minuter att åka dit med buss.

Vad finns i närområdet

Medborgarkontor

Har du frågor om skola eller vård, eller behöver du hjälp att fylla i blanketter? Vi hjälper dig! På Medborgarkontoret i Tingsryds kommun​ finns en kompetent och tillgänglig personal som kan svara på alla dina frågor. Där kan du träffa en introduktionssamordnare som hjälper dig med allt från inskrivning på sfi till kontakt med Försäkringskassan eller Migrationsverket.

Mötesplatser

I Tingsryds kommun finns också olika mötesplatser: Torgträffen i Ryd, Träffpunkt Urshult, Träffpunkt Tingsryd och Träffpunkt Konga. Där erbjuder vi hjälp med svenska, till både barn och vuxna. Vi har olika aktiviteter som riktar sig till alla grupper och åldrar.

Handel

Mat, kläder och möbler kan du köpa på olika butiker i kommunen. I vissa affärer kan du till och med köpa halal mat. Det finns också secondhand-butiker som Röda korsets Kupan, Söderportkyrkans Café Migori eller Lions loppis där du kan köpa billiga och fina möbler, kläder och husgeråd.

Bibliotek

Det finns ett biliotek både i Tingsryd, Urshult, Ryd, Älmeboda, Linneryd, Väckelsång och Konga. Du kan läsa böcker eller tidningar på plats eller så får du låna dem gratis. Är det någon bok eller tidning som du behöver och som inte finns på plats kan du beställa den. Läs mer om Tingsryds bibliotek på kommunens hemsida.

Barnomsorg

I Tingsryds kommun finns skolor och förskolor nära dig, detta för att göra det attraktivt för dig som har små barn. Tingsryds kommun har som mål att förskolor och skolor ska finnas i alla sju kommundelar och att alla föräldrar är nöjda och känner sig delaktiga. Det finns en tjänstegaranti som innebär att du garanteras en plats i förskola/fritidshem senast tre månader efter din ansökan. Skolan är gratis och dina barn får mat och skolskjuts gratis.

Grundskolor och gymnasieskolor

Det finns sju kommunala grundskolor i Tingsryd: Urshult, Ryd, Rävemåla, Linneryd, Konga, Väckelsång och Tingsryd. Där kan dina barn läsa svenska och andra ämnen men också sitt modersmål.

Förutom sju grundskolor finns en kommunal gymnasieskola, Wasaskolan med en internationell klass för nyanlända elever. Där finns också ett särskolegymnasium för elever med funktionshinder.

Tingsryds kommun har också en av de bästa och modernaste musikskolan i hela landet, AMB (Academy of Music and Business)​. Här kan du som brinner för musik få möjlighet att studera i en trevlig och lugn miljö.

Utbildningsmöjligheter

På vuxenutbildningen i Tingsryd ​kan du som nyanländ lära dig Svenska för Invandare (sfi​) i en trevlig miljö. I varje klass finns ett begränsat antal elever, vilket innebär att läraren har mer tid till sina studenter. Varje år anordnas en internationell dag på skolan, med syfte att visa upp alla kulturer. På vuxenutbildningen kan du också läsa engelska, matte, fysik, kemi eller vård- och omsorgsprogrammet.

Vill du studera vidare på högskola kan du läsa på Linnéuniversitet i Växjö/Kalmar eller på Blekinge Tekniska Högskola.

Hälso- och sjukvård

I Tingsryds kommun finns två vårdcentraler, en i Tingsryd och en i Ryd. I Tingsryd ligger en nybyggd vårdcentral där du kan träffa en läkare, eller en tandläkare, en barnmorska eller en sjuksköterska. Du kan välja själv om du vill gå till vårdcentralen i Ryd eller vårdcentralen i Tingsryd. Om du inte har möjlighet att ta dig till vårdcentralen på grund av sjukdom, kan en läkare, en sjuksköterska eller en barnmorska komma hem till dig istället.

Tolkhjälp

Vi jobbar mycket med tolkar, ofta telefontolkar. Detta innebär att det är någon som du inte känner och som har tystnadsplikt. Det du berättar kommer att stanna mellan berörda. 

Kommunikationer

På Länstrafiken Kronoberg kan du hitta alla avgångar till och från Tingsryds kommun. Dessutom finns det bussar till Ronneby och Karlshamn. För att åka till Kalmar, Malmö eller Stockholm finns det tåg på SJ.

SJ

Arbete och företagande

Tingsryds kommun​ är största arbetsgivare. Det finns även mycket jobb inom tillverkningsindustrin, men också inom hälso -och sjukvård och socialt arbete. Här finns även internationellt kända varumärken som Nelson Garden​, Hammarplast​, Börjes, Ryds Båt och Linders aluminiumbåtar​. För mer information kolla gärna våra lediga jobb på kommunens hemsida.

Är du en entreprenör och vill gärna starta eget, hjälper vi dig att förverkliga din dröm.

Företag i kommunen