Uppvidinge

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Namnet Uppvidinge betyder den övre skogsbygden och i kommunen finns det gott om landsbygd med skog och sjöar. Här är det avstånd mellan husen och närhet mellan människor. Var du än bor i kommunen har du nära till grundläggande service och ett starkt föreningsliv som erbjuder gott om fritidsaktiviteter.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

9626

Storlek till ytan

1227 km²

Boende

I kommunen finns det gott om hus och gårdar i natursköna områden. I tätorterna bor de flesta i villor och lägenheter. Det kommunala bostadsbolaget AB Uppvidingehus äger och förvaltar cirka 800 bostäder. Det finns också många privata hyresvärdar. De största tätorterna är Åseda och Lenhovda.

Uppvidingehus bygger nya lägenheter för att fler ska kunna hitta boende.

Vilka språkgrupper finns på orten?

Språkgrupperna i kommunen varierar utefter in- och utflyttning. Svenska och engelska talas av de flesta invånare. Utöver svenska är de största språkgrupperna för närvarande arabiska och somaliska. Förutom dessa talas även bland annat dari, persiska, ryska, polska, ungerska och tyska.

Är du intresserad av att träna på att prata svenska är du välkommen till Svenska kyrkans olika språkcaféer och möteslokaler som finns i Åseda, Lenhovda och Älghults församlingshem.

Föreningar och organisationer

Uppvidinge kommun satsar på ett rikt föreningsliv och en god folkhälsa. Inom föreningslivet ligger prioriteringen på barn- och ungdomsverksamhet.

I kommunens föreningsregister kan du söka efter de föreningar som du är intresserad av. Det finns cirka 200 olika föreningar inom bland annat idrott, kultur, musik och natur.

Vad finns i närområdet

I kommunen finns flera bibliotek ​med ett stort utbud av böcker för alla åldrar. På kommunens bibliotek kan du även läsa dagstidningar, låna tidskrifter och ljudböcker. Du kan hyra filmer och gratis söka information på Internet. För att låna på biblioteken behöver du ett lånekort som du får gratis där.

Det finns för tillfället två bemannade träffpunkter som arrangeras av Uppvidinge kommun:

  • Träffpunkten Alstermo, Tallvägen 1B, öppet vardagar 11.00-19.00.
  • Träffpunkten Åseda, Södra Esplanaden 9, öppet vardagar 12.00-19.00.

Här kan nyanlända träffas och få hjälp med sina frågor och det svenska språket. Olika aktiviteter ordnas och du kan delta i studiecirklar. Runt om i kommunen finns också mötesplatser med secondhand-butiker. I secondhandbutikerna hittar du allt från kläder och husgeråd till billiga möbler. Lions loppmarknad finns i Lenhovda och i Åseda och i Älghult hittar du Kupan Röda Korset.​ I Åkvarn-Björkå hittar du Emmaus.​​

Socialförvaltningen hittar du på Storgatan 29 i Lenhovda. Tillhör du etableringsuppdraget kan du få hjälp hos Arbetsförmedlingen i Växjö på Kronobergsgatan 18. Deras öppettider är måndagar 9-16 och tisdag-fredag 10-16. De första två vardagarna i varje månad har de stängt.

I Lenhovda hittar du också Uppvidinge kommuns etableringsenhet på Villagatan 5 som välkomnar ensamkommande barn, ungdomar och andra nyanlända personer och familjer. Här arbetar en gruppledare, tre socialsekreterare och två handläggare.

Familjecentralen i Åseda är en mötesplats för barn, ungdomar och vuxna.

I samtliga tätorter hittar du matbutiker och i Åseda och Lenhovda finns apotek.

Vad finns i närområdet

Barnomsorg

I Uppvidinge kommun finns tio kommunala förskolor och tre förskolor i enskild regi. Förskolan är en pedagogisk gruppverksamhet för barn i åldern 1-5 år. Förskolorna har i allmänhet öppet hela året och större delen av dagen, anpassat till föräldrarnas arbetstider inklusive restid eller barnens behov.

I Åseda finns även Öppna förskolan dit alla familjer med barn i ålder 0-6 år är välkomna. Där kan man leka, sjunga och lära samt skapa kontakter och nätverk.

Grundskolor och gymnasieskolor

I Uppvidinge kommun finns fem grundskolor och en gymnasieskola. Det finns också fritidshem som vänder sig till skolbarn mellan 6 år och 13 år. På kommunens webbplats kan du läsa mer om de olika skolorna och fritidshemmen.

Uppvidinge har också en kulturskola​ där du kan lära dig spela de flesta instrument och få undervisning i dans, bild och drama/teater.

På Uppvidinge Gymnasieskola har du möjlighet att skräddarsy din egen utbildning och kan välja bland många olika kurser. Utbildningarna sker i nära samarbete med näringslivet och du har en bärbar dator under studietiden. Det finns stora möjligheter att utöva idrott, även på skoltid. Gymnasieskolan erbjuder också flera olika lärlingsprogram.

Utbildningsmöjligheter

Uppvidinge Gymnasieskola erbjuder vu​xenutbildning. Vuxenutbildningen läser mycket tillsammans med gymnasieeleverna vilket gör att man kan erbjuda stora delar av kurserna som ingår i gymnasieprogrammen. Uppvidinge gymnasieskola har även grundvux där man kan komplettera upp en grundskoleutbildning. Vuxenutbildningen erbjuder även distansutbildning inom vård.

Sfi-undervisning finns i Älghult och Åseda och samhällsorientering erbjuds kontinuerligt på flera orter efter behov.​​​​

Hälso- och sjukvård

I Lenhovda finns flyktinghälsan ​​som erbjuder hälso- och sjukvård för dig som är asylsökande. Priset för läkarbesök och läkemedel baseras på ersättningen den asylsökande får.

I Uppvidinge hittar du tre vårdcentraler på tre orter som kan ta emot dig när du har permanent uppehållstillstånd. Lenhovda och Åseda vårdcentraler drivs i landstingets regi och i Alstermo finns HälsoCentralen Falken. ​Samtliga vårdcentraler har också barnavårdscentral.

Det finns flera tandläkarkliniker i kommunen. I Lenhovda och Alstermo hittar du Folktandvården.

Tolkhjälp

Vid all kontakt med kommunen eller med en statlig myndighet kan du, som har ett annat modersmål än svenska, få tillgång till tolk om du anser det vara nödvändigt. Tolkhjälp kan idag erbjudas på ett stort antal språk. Tolkarna anlitas via tolkförmedling och har så klart tystnadsplikt. Tolkhjälp går också att få via arbetsförmedlingens telefonservice på flera olika språk om det gäller den nyanländes etableringsplan. Kommunens etableringsenhet kan själva hantera engelska, arabiska och franska.

Kommunikationer

Kollektivtrafiken i kommunen sköts framförallt av Länstrafiken Kronoberg och på deras hemsida finns information om tidtabeller och biljettpriser.

Från de större orterna i kommunen finns goda bussförbindelser till Växjö. Från Växjö kan du ta dig vidare ut i Sverige och världen med tåg och flyg. Mellan vissa orter i kommunen kan det däremot vara svårt med förbindelser vilket medför långa restider.

Arbete och företagande

Kommunen med sina 9300 invånare har ca 1100 företag vilket betyder att var åttonde person du möter på gatan driver ett företag. Det finns företag inom nästan alla sektorer och inriktningar.

Om du är intresserad av att starta eget företag kan du också vända dig till Nyföretagarcentrum, som har kontor i Åseda. Där kan du få rådgivning kostnadsfritt. Är du behov av finansiering, rådgivning kanske en mentor för att lyckas med ditt entreprenörskap är ALMI en bra kontakt.

Några av de största arbetsgivarna i kommunen är Profilgruppen, Amokabel, GFAB, Inwido och Uppvidinge kommun.

Företag i kommunen