Växjö

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Välkommen till Växjö - Europas grönaste stad! Växjö – Europas grönaste stad handlar om en hållbar framtid. Ambitionen är att vara en grön plats som präglas av innovativt och brett miljöarbete, stark tillväxt, öppenhet, trivsel och ett gemensamt arbete för framtiden. Tillsammans gör vi skillnad!

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

93827

Storlek till ytan

1914 km²

Boende

Växjö är en expansiv stad med många olika typer av boende. Du kan antingen hyra en lägenhet eller köpa en egen bostad. Du kan välja att bo i staden, på landet eller i någon av våra tätorter med bra kommunikationer. På kommunens webbplats kan du hitta kontaktuppgifter till våra bostadsbolag.

Vilka språkgrupper finns på orten?

I Växjö talas många olika språk, bland annat arabiska, somaliska, tigrinska, engelska, kurdiska/nord, persiska/dari, thailändska, ukrainska och rumänska.

Föreningar och organisationer

I Växjö finns en stor bredd i föreningslivet. Du kan själv söka i kommunens föreningsregister på det område du är intresserad av. I föreningsregistret hittar du kontaktuppgifter till föreningarna.

Vad finns i närområdet

I och utanför centrum finns många secondhand-butiker där du kan fynda och hitta fina och spännande saker. Det finns olika mötesplatser för alla åldrar där du kan göra olika aktiviteter eller bara fika och umgås.

Medborgarkontoret i Araby hjälper dig att på bästa sätt att hitta rätt i samhället och för nyanlända flyktingfamiljer finns också mottagningscentret Språk- och kompetenscentrum.

Vad finns i närområdet

Barnomsorg

För barn mellan 1 och 5 år finns förskoleverksamhet i form av förskola och pedagogisk omsorg. Det finns både förskolor som kommunen står för och fristående förskolor som drivs av privata företag.

Grundskolor och gymnasieskolor

Det finns cirka 40 grundskolor och tre gymnasieskolor som drivs av Växjö kommun. Förutom kommunens egna skolor finns också flera friskolor. På kommunens webbplats kan du läsa mer om varje skola och hitta kontaktuppgifter till dessa.

Utbildningsmöjligheter

Den kommunala vuxenutbildningen är till för alla vuxna som vill studera. Vi erbjuder utbildningar från grundläggande nivå och uppåt. För dig som nyanländ flykting eller invandrare finns sfi, utbildning i svenska för invandrare. 

På kommunens webbplats hittar du alla utbildningar som du kan söka genom oss. Växjö är en stark utbildningsstad. Vill du studera vidare finns förutom folkhögskolor också Linnéuniversitetet.

Läs mer om vuxenutbildning i kommunen.

Hälso- och sjukvård

Hos 1177 Vårdguiden kan du ställa frågor och få råd samt hitta samlad information om hälso- och sjukvård i Växjö. Du kan antingen besöka webbplatsen www.1177.se eller ringa telefonnumret 1177.

Omsorg, hälsovård och sjukvård i kommunen

Tolkhjälp

Vid kontakt med myndigheter har du rätt till tolkhjälp om du inte talar eller förstår svenska. I Växjö kommun kallar vi tolkar till alla möten som kräver detta exempelvis föräldramöten, utvecklingssamtal, socialförvaltning med mera.

Kommunikationer

Till Växjö tar du dig enkelt med flyg, tåg, buss eller bil. Inom Växjö finns bra bussförbindelser, trafikerade av miljövänligt drivna bussar. Staden uppmuntrar också till cykling och det finns många och bra cykelvägar genom och runt hela staden.

Arbete och företagande

Nya företagare kan vända sig till kommunens näringslivskontor. De har en stor kunskap om de flesta branscher och kontakter som gör det enklare för dig att genomföra dina planer. För att allt ska gå extra smidigt till får du även hjälp av en företagslots som blir din vägvisare i kommunen.