Arjeplog

Senast uppdaterad: 26/8-2021

Arjeplogs kommun är belägen vid Sveriges djupaste sjö Hornavan i Lappland. Vi har ett överflöd av vacker natur och möjligheter till ett rikt friluftsliv. Det finns 8 727 sjöar samt vattendrag, detta gör Arjeplog till Sveriges vattenrikaste kommun och innebär att vi har 2,5 sjöar och ca 3 km strand per invånare.

Kommunfakta

Folkmängd

2 788

Storlek till ytan

14 494 km²

Avstånd till större orter

  • Skellefteå 218 km
  • Luleå 240 km
  • Umeå 316 km
En bil sladdar på snötäckt mark så att ett moln av snö virvlar upp.

Vintertid har kommunen en stark internationell prägel genom den stora och mycket expansiva biltestverksamheten. Regionen är världsledande för testning av fordon och komponenter i kallt klimat, där Arjeplog är navet för testindustrin. I tätorten har man nära till jobb, service och affärer, och Stockholm finns på drygt tre timmars avstånd med flyg. Här finns livskvalitet och framtidstro.

Boende

Den kommunala Stiftelsen Arjeploghus har flera trivsamma hyresfastigheter i tätorten. Här finns lägenheter som är centralt belägna nära skolor och affärer med sjöutsikt och närhet till naturen.

När det gäller flyktingar som omfattas av etableringslagen bokar flyktingsamordnaren en lägenhet från Stiftelsen Arjeploghus. I mottagandet får flyktingen basutrustning till sin lägenhet som denne får behålla, flyktingmottagningen köper också första matkassen med vissa basvaror motsvarande ca 500 kr per vuxen. Flyktingsamordnaren och boendestödjaren visar Arjeplog med omnejd för flyktingen. Flyktingsamordnaren bokar tid med Arbetsförmedlingen, skolan, vårdcentralen och vid behov hos folktandvården. Flyktingen får också hjälp av en boendestödjare till en början som kan hjälpa till vid vardagskontakter med eventuella externa kommuner och myndigheter.

Orten Arjeplog sedd från luften. Orten omringas av sjöarna Hornavan och Uddjaur. Arjeplogs kyrka skymtas bland träd och hustak.

Vilka språkgrupper finns på orten?

Några av de största språken är: Dari, persiska, somaliska, tigrinska, amhariska, engelska, ryska och tyska.

Föreningar och organisationer

Det finns ett antal kyrkor i Arjeplog, bland annat Svenska kyrkan, Pingstkyrkan, EFS missionsförening och Jehovas Vittnen.

Arjeplogs kyrka som ligger belägen vid vattnet. Kyrkans fasad är rosa och taket är svart.

Vad finns i närområdet

Affärer, bibliotek, arbetsförmedling, apotek, sport- och simhall, socialkontor, Secondhand Återvinningsgården, Röda korset loppis, restauranger, café.

Åtta pojkar spelar fotboll utomhus. En av pojkarna nickar fotbollen mot fotbollsmålet.

Barnomsorg

I Arjeplog finns både kommunala och privata förskolor. Det är ingen väntetid för att börja förskolan eller fritids för flyktingbarn.

Arjeplogs förskola en solig vinterdag. Det ligger snö på marken och på förskolans tak. I förgrunden står tre gungställningar.

Grundskolor och gymnasieskolor

Här finns grundskolor och gymnasieskola. Gymnasieskolan har elever som söker sig hit från hela Sverige på grund av dess unika Teknikprogram med bilsystemteknik. Utöver detta kan eleverna välja mellan Natur-, Samhälls-, och Ekonomiprogrammet samt Bygg- och anläggningsprogrammet.

Två ungdomar sitter vid ett bord i ett klassrum. De har en bärbar dator framför sig som de tittar på.

Utbildningsmöjligheter

Samhällsorienteringsutbildningen för nyanlända (SO) sker via videokonferens och är på Hornavanskolan. Hela SO-utbildningen är 100 timmar. Det är ingen väntetid för att börja på sfi-undervisning (svenska för invandrare). Kommunen bedriver sfi-undervisning under sommaren för de som omfattas av etableringslagen.

Sfi-utbildningen finns på Hornavanskolan, gymnasieskolan har ansvaret både för sfi-ung och sfi-vux. Det finns förberedelseklass på Kyrkholmskolan för yngre ungdomar som är i högstadieåldern.

Komvux och särvux finns i Arjeplog samt även möjlighet till distansstudier mot högskolor och universitet.

Hälso- och sjukvård

Vårdcentral finns med följande kompetenser: barnhälsovård/BVC, allmänmedicin, barnmorskemottagning, distriktssköterskeverksamhet, fotvård akutverksamhet, primärvårdsjour.

Tolkhjälp

Möjlighet till tolkhjälp finns vid alla myndighetskontakter. Tolk finns via telefon.

Kommunikationer

Länstrafiken Norrbotten har bussresor till och från Arjeplog dagligen. Du kan ta bussen till tågstationen i Jörn (160 km från Arjeplog). Flygplats finns i Arvidsjaur (85 km från Arjeplog), bussanslutning finns. Silverexpressen Skelleftebuss till Bodö i Norge (dagliga turer).

Arbete och företagande

Kommunen är en av Arjeplogs största arbetsgivare med ungefär 300 anställda. Inom våra förvaltningar, framför allt inom skola och äldreomsorg, behövs ofta vikarier för kortare eller längre tid. En annan arbetsgivare är Trafikverket.

Vintertid kräver biltest- och eventverksamheten i Arjeplog ett stort antal säsongsanställda som ser till att våra utländska gäster och gästarbetare får den service de behöver. Det handlar om allt ifrån traktor- och plogbilsförare som håller isbanorna öppna, till hotell- och restaurangpersonal och guider. Språkkunnighet är en fördel, eftersom den som arbetar inom biltest- eller eventverksamheten kommer i kontakt med människor från många olika länder.

I Arjeplogs kommun finns också ett stort antal småföretag i många olika branscher, med en eller ett par anställda. Kanske behöver något av dessa företag just din kompetens? Kontakta gärna Arbetsförmedlingen i Arjeplog.

En parkeringsplats framför kontorskomplexet Tingsbacka i Arjeplog. Vid parkeringsplatsen finns en skylt med namn på olika myndigheter.