Pajala

Senast uppdaterad: 26/8-2021

Här har du möjlighet att leva ett liv nära naturen, tillgång till ett stort antal fritidsaktiviteter inom kultur och idrott. Vi har fantastisk skola och förskola. Med hög andel utbildade lärare och små klasser.

Kommunfakta

Folkmängd

6 082

Storlek till ytan

8 051 km²

Avstånd till större orter

  • Gällivare 146 km
  • Rovaniemi 157 km
  • Luleå 215 km

Boende

I Pajala finns tomter att köpa runt om i kommunen. Både av kommunen och privata markägare. Och i flera av våra byar finns möjlighet att bygga nära älvstranden.

I kommunen finns två större bostadbolag. Det kommunala Pajalabostäder samt privatägda Tornehem plus många enskilda hyresvärdar. Det finns även möjlighet att köpa bostadsrätter i centralorten.

Pajala centralort. En vit bil kör på vägen. I bakgrunden ett tegelhus.

Vilka språkgrupper finns på orten?

Pajala kommun är förvaltningskommun för finska och meänkieli. Men kommunen är mångkulturell och det finns tillgång till tolkar på olika språk vid behov.

Föreningar och organisationer

I kommunen finns ett stort antal föreningar med olika inriktning. Exempelvis idrottsföreningar, kulturföreningar, kyrkor och olika samfund. På kommunens hemsida kan du söka i föreningsregistret efter en förening som passar dina intressen.

En grupp människor spelar beachvolleyboll.

Vad finns i närområdet

I centralorten finns restauranger, mataffärer och butiker. Här finns även ett bibliotek och Arbetsförmedlingen har ett kontor.

I flera av våra byar finns bibliotek, livsmedelsaffär, möjlighet att tanka samt ombud för apoteket och systembolaget.

Röda korset driver Kupan, som är en second hand-butik, där både kläder, möbler och husgeråd finns att köpa.

Publik på en festival. Två kvinnor tar en mobilbild på sig själva.

Barnomsorg

I kommunen finns flera kommunala förskolor runt om i våra byar. Vi har små barngrupper och är ute i naturen mycket. Från fem års ålder får barnen lära sig att simma.

Kyrkan anordnar dessutom öppen förskola två dagar i veckan.

Ett barn med cykelhjälm håller i en tygpåse och ler stort.

Grundskolor och gymnasieskolor

Vi har grundskola i flera av byarna samt upp till nionde klass i sex av våra större byar. Det finns även möjlighet att läsa på gymnasiet i centralorten inom flera olika teoretiska- samt praktiska utbildningar. Kommunen samarbetar med Gällivare och Jokkmokk för att bredda utbudet av program.

Lekplats med ett barn som tittar i en kikare.

Utbildningsmöjligheter

I centralorten finns tillgång till SFI på Kunskapssmedjan. Där kan man även läsa på universitet på distans via Lapplands lärcenta. Du kan utbilda dig inom flera olika yrkesområden och universitet på distans genom Lapplands lärcentra.

Lärcentrat jobbar även nära näringslivet för att ta fram yrkesinriktade utbildningar som matchar arbetsmarknadens behov.

Hälso- och sjukvård

I centralorten finns en Hälsocentral och en ungdomsmottagning. Samt en akutmottagning och Folktandvården. I flera av byarna finns distriktssköterskor.

Tolkhjälp

Kontakta kommunen 0978-120 00 vid behov av tolk.

Kommunikationer

I Pajala finns Pajala Airport, med dagliga linjer till Luleå. Varannan vecka finns även möjligheten att flyga till Tallinn. I övrigt finns goda kommunikationer med buss.

Arbete och företagande

Pajala kommun är den största arbetsgivaren i kommunen, därefter Region Norrbotten. Behovet av arbetskraft till vården är stort och kommer att bli ännu större. Vill du driva ett företag? Pajala utveckling AB (PUAB) finns till för att hjälpa dig att komma igång, och när du driver företaget.