Piteå

Senast uppdaterad: 26/8-2021

”Det är hit man kommer när man kommer hem”. Det är kommunens vision och något vi hoppas att nya medborgare ska känna när man kommer hit. Piteå är en mysig, trygg stad med närhet till skog och skärgården.

Kommunfakta

Folkmängd

42 307

Storlek till ytan

4 640 km²

Avstånd till större orter

  • Luleå 55 km
  • Skellefteå 79 km
  • Umeå 213 km
Fyra personer åker långfärdsskridskor på en blank is.

Under vintern plogas en isbana upp på fjärden för skridsko- skidåkning samt promenad. Foto: Krister Berg

Här finns ett rikt utbud av musik, evenemang och fritidsaktiviteter. Här finns flera stora industrier, en rik besöksnäring samt små och medelstora företag inom många branscher.

Boende

I Piteå erbjuds ett varierat boende. Här finns områden med villor, lägenheter och radhus som man kan köpa samt lägenheter att hyra. Pitebo är kommunens bostadsföretag som förmedlar lägenheter att hyra. Det finns också ett flertal privata fastighetsbolag. Kommunens flyktingmottagning hjälper nyanlända flyktingar att hitta lägenhet. Mer om boende på Piteå kommuns webb.

Småbåtshamn i solnedgång. En liten motorbåt är förtöjd i hamnen.

Piteå har fina lägen för den som vill bo och vistas nära havet. Stadens vattennära läge ger också en fin inramning till stadskärnan. Foto: Angelica Larsson

Vilka språkgrupper finns på orten?

De största språkgrupperna för utlandsfödda i Piteå är arabiska, persiska, dari, somaliska och tigrinska.

Föreningar och organisationer

I Piteå finns över 300 föreningar, främst inom idrott och kultur. Här finns också lokala föreningar för personer med utländsk bakgrund, bland annat islamiska föreningen och somaliska föreningen. Du hittar alla aktiva föreningar i Piteå kommuns föreningsregister.

Svenska kyrkan i Piteå erbjuder läxhjälp och arrangerar ibland internationella fester med mat och dryck, i samarbete med kommunen och andra aktörer. Här finns också en lokal Röda Korset-förening.

En kvinna i slöja dansar. Runtomkring kvinnan dansar flera andra människor och klappar händerna.

Internationella fester arrangeras ibland för nya möten och utbyten tillsammans med mat, musik och dans. Foto: Ann-Sofie Boman

Vad finns i närområdet

I Piteås stadskärna är det nära till det mesta. Här finns två gallerior, butiker, caféer och restauranger. Även Försäkringskassan, Skatteverket och Flyktingmottagningen ligger centralt. Arbetsförmedlingen, bibliotek och stadshuset finns inom gångavstånd. Utanför stadskärnan finns flera butiker som säljer begagnade kläder, möbler, husgeråd, sportutrustning och mycket annat till ett bra pris: Repris återanvändningsmarknad, Röda korsets Kupan samt Second Chance.

En secondhandbutik fylld med begagnade möbler, husgeråd, kläder och prydnadssaker.

I Piteå finns flera butiker som säljer begagnade kläder, möbler, husgeråd och mycket annat. På gångavstånd från centrum ligger exempelvis Röda korsets Kupan. Foto: Angelica Larsson

​​Studio Acusticum är en modern arena för musik och ligger i direkt anslutning till musikhögskolan. Här finns ett flertal idrottsanläggningar och sporthallar för både sommar- och vinteraktiviteter. Sportstaden Piteå visar upp sig på elitnivå i flera sporter; längdskidor, ridsport, fotboll (dam) samt hockey (dam).

Fyra flickor spelar fotboll en solig dag.

Piteå Summergames är Sveriges näst största fotbollsturnering med nästan 800 anmälda lag. Den genomförs varje år i juni och är en riktig folkfest. Foto: Krister Berg

Närheten till vatten och skärgård är uppskattat året runt. På sommaren är badstränderna välbesökta, bland annat Piteå havsbad som är en stor och välkänd turistanläggning. Under vintern åker piteborna skridskor, skidor och skoter på isen.

Piteå skärgård en sommardag. Röda stugor med vita knutar ligger vid havet.

Piteå skärgård består av ca 550 öar. Pite-Rönnskär är idag företrädesvis ett sommarparadis med ett intressant förflutet som fiskeläge, lotsstation och fyrplats. Foto: Lena Berggren

Barnomsorg

I Piteå finns kommunala förskolor, fristående förskolor samt en förskola som drivs som föräldrakooperativ. Några är profilerade mot Reggio Emilia och Montessori, en förskola har fokus på friluftsliv och utevistelse. Du ansöker om plats hos Utbildningsförvaltningen. Läs mer om förskolor i Piteå på kommunens hemsida.

I Piteå finns också öppna förskolor dit föräldrar med små barn kan komma för att träffa andra föräldrar med barn, Familjens hus, som drivs av kommunen samt ett flertal samlingsplatser i byarnas församlingsgårdar som drivs Svenska kyrkan.

Två barn står på några stenar vid ett vatten. Solen håller på att gå ner.

Sommarhalvåret i Piteå präglas av mycket sol och bad, glada evenemang och långa ljusa sommarnätter. Foto: Krister Berg

Grundskolor och gymnasieskolor

I Piteå finns det cirka 30 grundskolor. Särskilda profileringar finns på Christinaskolan som har Svenska Balettskolans utbildning från skolår 4 samt musiklasser för skolår 7-9, i Öjebyn finns hörselklasser för samtliga årskurser och Norrmalmskolan erbjuder Montessoriverksamhet för tidigare skolår.

Här finns två gymnasieskolor. Strömbackaskolan erbjuder många nationella program och introduktionsprogram. Här finns också program med nationellt intag – dans och industrimontör. Grans naturbruksskola erbjuder gymnasieutbildning med inriktningarna lantbruk och djur samt introduktionsprogram.

I Piteå finns också grundsärskola och träningsskola, Rönnskolan, i centrala Piteå samt gymnasiesärskola och verksamhetsträning på Strömbackaskolan.

Barnboksavdelningen på Piteå stadsbibliotek. Barnböcker står uppställda i hyllor.

Alla 46 folkbibliotek i Norrbotten har gått samman vilket ger lånetagarna tillgång till 1 228 959 olika titlar samt möjlighet att låna böcker i Boden och sedan lämna tillbaka dem i Piteå. Foto: Angelica Larsson

Utbildningsmöjligheter

Vuxenutbildningen erbjuder grundskolekurser, gymnasiekurser, särskild vuxenutbildning, olika former av yrkesutbildningar och svenska för invandrare (sfi). Via studie- och yrkesvägledningen på Vägledningscentrum får du all hjälp du behöver kring yrkesvalet och vuxenstudier i alla nivåer, även universitet, högskola, yrkeshögskolan och folkhögskolor.

I Piteå finns även Framnäs folkhögskola samt Musikhögskolan, en del av Luleå tekniska universitet, där ett flertal utbildningar och kurser erbjuds – främst inom musik, kommunikation och media. Luleå tekniska universitet finns inom pendlingsavstång, med goda bussförbindelser.

Alla nyanlända till Sverige erbjuds Samhällsorientering om hur Sverige fungerar. Detta organiseras via Flyktingmottagningen.

Hälso- och sjukvård

I Piteå finns ett sjukhus, Piteå älvdals sjukhus med ett flertal vårdavdelningar och akutmottagning. I kommunen finns fem hälsocentraler​ som drivs av regionen samt en som drivs i privat regi. På flera av dem finns mödravårdscentral, barnavårdscentral och sjukgymnaster.

I kommunen finns fem allmäntandvårdskliniker, en specialistklinik för tandreglering och ett tandtekniskt laboratorium. Här finns också specialisttandvård.

Tolkhjälp

Om du inte kan tala och förstå svenska kan du få tolk för dina kontakter med myndigheter eller vårdinrättningar. Det är respektive myndighet/inrättning som ansvarar för detta.

Kommunikationer

Busstrafiken i Piteå sköts av Citybuss. Alla linjer passerar centrum. Länstrafiken sköter linjerna som går ut till byarna samt grannkommunerna. Länstrafikens bussar går från busstationen.

Närmaste tågstation finns i Älvsbyn och Luleå, tågtider hittar du på sj.se. Luleå Airport är närmaste flygplats med många dagliga avgångar till Stockholm och andra destinationer.

Shoppinggalleria i Piteå. En man och en kvinna går i gallerian och tittar in i butikerna.

Småstaden, den ena av de två gallerior i staden med ett brett utbud av butiker och caféer samt även en biosalong på nedre plan. Foto: Angelica Larsson

Läs mer om kollektivtrafiken i kommunen.

Arbete och företagande

I Piteå finns nästan 3 800 företag. Här finns två stora pappersindustrier, flera sågverk, en stark verkstadsbransch samt en växande tjänstesektor. Andra branscher som är i ständig utveckling är förnybar energi, besöksnäring samt kreativa och kulturella näringar.

Piteå kommun är största arbetsgivaren med ca 3 500 medarbetare.

Piteå kommun driver också Piteå företagarcentrum, där personer som vill starta eget företag får stöd och hjälp.

Gågata i Piteå en sommardag. Människor går längs med gatan och tittar in i butiker.

Storgatan är till största del gågata, den äldsta i Sverige och det viktigaste butiksstråket i stadens centrum. Foto: Richard Kårström