Arvidsjaur

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Mitt i Lappland ligger Arvidsjaurs kommun. Till ytan två gånger så stort som Blekinge. Arvidsjaur är samiska och betyder "Den givmilda sjön". Vi har blivit utsedda till Norrbottens charmigaste kommun och arbetar aktivt med att hålla en hög trivselnivå för alla våra invånare.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

6236

Storlek till ytan

6126 km²

Här är det nära till det mesta och allt finns på gångavstånd, endast några minuters gångväg till matvaruaffären, skolor, vårdcentral och förskola. Möjligheten till en meningsfull fritid är en viktig resurs för kommunens utveckling och vi försöker hela tiden förbättra utbudet och på så sätt skapa en ännu bättre förutsättning för kommunens framtid. Hjärtligt välkommen hit!

Boende

I Arvidsjaur finns det många villor, hyresrätter och bostadsrätter. Det finns både privata aktörer och ett kommunalt bolag som förmedlar och erbjuder trevliga lägenheter och det är lätt att ställa sig i bostadskö. Det finns även lägenheter ett par mil utanför tätorten om man är intresserad av att bosätta sig där.

För de personer som ingår i etableringsreformen hjälper flyktingsekreterare till med bostadsanskaffning och inför ett planerat mottagande möbleras bostaden med en basutrustning. Denna utrustning får man behålla om man bor kvar i kommunen under den tid som man tillhör etableringen.

Vilka språkgrupper finns på orten?

Det finns många olika nationaliteter i Arvidsjaur, språkgrupper som finns är dari/persiska, tigrinska, arabiska, mongoliska, spanska, tyska, engelska, italienska, thailändska.

Föreningar och organisationer

Svenska kyrkan har en församling. En muslimsk förening saknas i Arvidsjaur men vi hoppas kunna skapa en då många kommuninvånare är muslimer.

Till kyrkan i Arvidsjaur brukar en eritreansk ortodox präst komma och predika med jämna mellanrum.

Det finns ett varierande utbud av föreningar och för den kulturintresserade finns det många olika aktiviteter att delta i. I kommunen finns en kulturskola med musik och dans, en biograf, bibliotek, teaterförening samt en konstförening.

Besök vårt medborgarhus med bio, dans, teater och konserter. Söndagsdansen på medborgarhuset är en fantastisk möjlighet att träffa och lära känna nya människor.

Studieförbunden har också ett brett utbud och det är lätt att skapa en egen studiecirkel om man vill.

Vi har äventyrsbad, ishall, ridhus, skoterleder, slalombackar och upplysta längdskidåkningsspår, bra jaktmarker och rikligt med bra fiskevatten.

Många föreningar arbetar aktivt med barn och ungdomsverksamhet vilket bidrar till att man som nyinflyttad familj snabbt kan komma in i den kommunala gemenskapen.

Arvidsjaurs nöjesutbud består främst av restauranger och pubar.

Vad finns i närområdet

I Arvidsjaur hittar du bland annat bibliotek, livsmedelsbutiker, bank, kyrka, frisörer, apotek, arbetsförmedling, vårdcentral, folktandvård, sjukgymnastik, badhus/sporthall, slalombacke, ishall, ridskola, elljusspår, badplats, lekpark, busstation, bensinstationer med mera.

Unikt för Arvidsjaur är huset Idéum

Det är en plats där fokus ligger på att hjälpa människor att utvecklas och stärka sina möjligheter. Under Idéums tak ryms en mängd olika aktiviteter, projekt och verksamheter. Här finns bland annat flyktingmottagning, inflyttningssamordning Lärcentrum och ett stort snickeri och verkstad. Det är en naturlig mötesplats för människor från olika kulturer och sammanhang.

På Idéum finns en inflyttnings- och integrationssamordnare. Personen hälsar alla nyinflyttade till Arvidsjaur kommun välkomna och arbetar aktivt för att alla ska trivas i vår kommun.

På Lärcentrum har du tillgång till studierum, datorer, skrivare och kopiator. Utbildningssamordnaren kan hjälpa dig med information, eller med att ordna en kurs du behöver på plats här i Arvidsjaur.

I Arvidsjaur har vi ett servicekontor för Försäkringskassan och Skatteverket. Kontoret finns i vårdcentralens entré. Biblioteket finns i Medborgarhuset. Arbetsförmedling finns mitt i centrala Arvidsjaur. Socialkontoret finns i kommunhuset.

Ånyo, är vår återvinningsbutik i Arvidsjaur, här kan man fynda begagnade möbler och husgeråd. Röda korset har en mötesplats där man fyndar secondhand och kan få gratis fika.

Här kan du läsa mer om:

Barnomsorg

Kötiderna till barnomsorgen är korta, normalt så får alla barn en plats inom en eller ett par veckor.

Grundskolor och gymnasieskolor

I Arvidsjaurs kommun finns utbildning från förskola upp till högskolenivå. På gymnasiet finns bland annat omvårdnadsutbildning och lärlingsutbildning för restaurang och storkökskock.

Arvidsjaur har även en kulturskola där barn och ungdomar erbjuds både musik och dansundervisning.

Ringelskolan och Fridhemsskolan

Grundskolan i Arvidsjaurs består av Ringelskolan, som har förskoleklass upp till sjätte klass med ca 400 elever. Fridhemsskolan har årskurs sju till nio.

Sandbackaskolan

Antalet elever som studerar på Sandbackaskolans olika gymnasieprogram överstiger 300 elever och det är omkring 55 personer som arbetar på skolan.

Utbildningsmöjligheter

Undervisning i sfi sker på Sandbackaskolan och det är även Sandbackaskolan som anordnar Samhällsorientering. Sfi är organiserad i två klasser och den första klassen är en nybörjarklass med inriktning på kurs A och B. Den andra klassen undervisar övervägande i C- och D-kursen.

Hälso- och sjukvård

På Arvidsjaurs hälsocentral finns mödra- och barnavårdscentralen, akutmottagning och Folktandvården finns också här. Hälsosamtal genomförs på Hälsocentralen av sjuksköterska.

Tolkhjälp

Vid kontakt med myndigheter har du möjlighet att få hjälp med tolkning via telefon.

Kommunikationer

Kommunikationerna med Arvidsjaur är goda. Från vår flygplats går dagliga turer till Stockholm. Det finns även förbindelse med Tyskland vintertid. Till kusten åker vi bil eller buss på en och en halv timme. Under vintern så använder många i kommunen sparkstötting för att ta sig fram.

Arbete och företagande

Här finns biltestindustrin, Arbetsförmedlingens kundtjänst, Försvarsmakten, Kriminalvården, Arvidsjaurs kommun (vård, skola och omsorg), Försäkringskassan, Gruvindustrin, Skogsindustrin.