Jokkmokk

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Jokkmokks kommun ligger på polcirkeln och är Sveriges näst största kommun till ytan. Jokkmokk är en central samisk mötesplats och är känd för sin årliga vintermarknad som firas varje år i början av februari. I kommunen finns ett av jordens världsarvsområden: Laponia. Där finns de fyra stora nationalparkerna Sarek, Padjelanta, Stora Sjöfallet och Muddus.

Kommunens logotype

Kommunfakta

Folkmängd

4928

Storlek till ytan

19334 km²

Här finns ett rikt utbud av naturupplevelser och i tätorten Jokkmokk har man nära till allt. Både skolor, affärer och övrig service finns på gångavstånd. Här finns livskvalitet, det är lätt att bli bekant med människor och omgivning, här blir man sedd för den man är och inte som en i mängden. Välkommen hit!

Boende

Det kommunala bostadsbolaget Jokkmokkshus erbjuder trivsamma lägenheter både i tätorten och på de mindre orterna Porjus och Vuollerim. Det finns även några privata fastighetsägare som hyr ut bostäder. För de flyktingar som ingår i etableringsreformen hjälper den kommunala flyktingsamordningen till med bostadsanskaffning. Inför mottagandet möblerar man även bostaden med en basutrustning. Denna utrustning får man behålla om man bor kvar i kommunen i minst 2 år.​

Vilka språkgrupper finns på orten?

Här finns många olika nationaliteter, de största språken är för närvarande persiska/dari, somaliska, tigrinska, arabiska, ryska och thailändska.

Föreningar och organisationer

Svenska kyrkan, Salem och Pingstkyrkan finns representerade på orten. Muslimsk förening saknas på orten och i samband med firandet av det muslimska nyåret anordnas därför bussresa till Luleå för gemensamt firande med den förening som finns där.

Vad finns i närområdet

Här finns affärer, bibliotek, arbetsförmedling, kommunkontor för mottagning av nyanlända. Secondhandbutiker, restauranger, caféer, gym, sport- och simhall. Stor slalombacke i Kåbdalis 6 mil bort samt goda möjligheter till andra vinter- och sommaraktiviteter, till exempel hockey, fotboll, basket och bandy. Simskola för kvinnor och barn.

Barnomsorg

Här finns kommunal förskoleverksamhet både i Jokkmokk, Porjus och Vuollerim. Det är oftast ingen eller kort väntetid till både förskola och fritids.

Grundskolor och gymnasieskolor

Kommunal grundskola och gymnasium finns i tätorten. Kommunal grundskola för de lägre åldrarna (årskurs 1-5) finns även i Porjus och i Vuollerim finns en friskola för samma åldersgrupp. Vi har bra förberedelseklasser för nyanlända barn och ungdomar i tätorten.

Utbildningsmöjligheter

Här finns goda möjligheter till vuxenutbildning både på grund-, gymnasie- och högskolenivå. Vi har ett väl fungerande lärcentra och här finns sfi, särvux, komvux, yrkesutbildning och möjligheter till distansundervisning mot universiteten i Luleå och Umeå. Vid lärcentrat bedrivs även SO-utbildningen, via videokonferens och på modersmål. Det är ingen väntetid till sfi.

Hälso- och sjukvård

Vårdcentral, mödravård och barnavårdscentral finns i Jokkmokks tätort. Specialistvård finns på rimligt avstånd i Gällivare och i Sunderbyn. Folktandvård finns på orten.

Tolkhjälp

Möjlighet till tolkhjälp finns vid alla myndighetskontakter. Oftast via telefon, inom vissa språkgrupper finns tolkhjälp på orten.

Kommunikationer

Goda bussförbindelser till Gällivare och Luleå, Murjek tågstation finns fyra mil från orten. Sommartid går tågtrafik på inlandsbanan som passerar Jokkmokk. Flygförbindelser finns i både Gällivare och Luleå. Flyg Luleå – Stockholm tar ca en timme.

Arbete och företagande

Kommunen är den största arbetsgivaren på orten och inom delar av förvaltningen behövs ofta vikarier, framförallt inom äldreomsorgen. Inom de närmaste åren kommer många att gå i pension vilket innebär att behovet av arbetskraft inom denna verksamhet kommer att öka.

Det finns många mindre företag på orten som är verksamma i flera olika branscher, med en eller flera anställda. Kanske du kan bli en av dem? Eller kanske du så småningom vill starta ett eget företag? Då finns hjälp att få på vårt näringslivskontor Strukturum!

Under sommarhalvåret är Jokkmokk en välbesökt turistort vilket innebär att möjligheterna till säsongsanställningar är stora. Gruvindustrin är en stor arbetsgivare i hela regionen och inte minst i grannkommunen Gällivare. Många pendlar dagligen mellan bostadsorten Jokkmokk och arbetet i Gällivare.