Överkalix

Senast uppdaterad: 13/12-2022

Överkalix centralort ligger vackert vid Kalixälven. Centralorten som också kallas Bränna har en affärsgata och trevliga strövområden. Alla skolor, affärer, kommunhus, tandvård och hälsocentral ligger inom gångavstånd.

Kommunfakta

Folkmängd

3303

Storlek till ytan

2919 km²

Kommunikationerna är goda både till kuststäderna Kalix och Luleå och till gruvnäringens orter i norr, Kiruna, Gällivare och Pajala. De vidsträckta skogarna, bergen, älvarna och sjöarna ger många tillfällen till friluftsliv. Fiske och bärplockning är populärt.

Boende

Stiftelsen Överkalixbostäder erbjuder lägenheter som består av 1-4 rum och kök. De flesta husen är tvåvåningshus utan hiss och de ligger i centrala Överkalix. Det finns även några privata bostadsbolag som hyr ut lägenheter. För de nyanlända som tillhör etableringsreformen hjälper kommunens flyktingsamordnare till med att ordna bostad.

Vilka språkgrupper finns på orten?

Förutom svenska och finska är de största språkgrupperna i Överkalix spanska, arabiska, dari, somaliska och thailändska.

Föreningar och organisationer

Överkalix idrottsförening ÖIF är den största idrottsföreningen. Det finns ishockeyklubb, fotbollsklubb och basketklubb för alla åldrar. Flickor och pojkar är välkomna i lika stor omfattning. ÖIF är också arrangör av den årliga sommarmarknaden där "knallar" kringresande försäljare och lokala affärsidkare säljer alla slags varor och produkter i marknadsstånd. På Överkalix hemsida kan du hitta en lista på föreningar.

Svenska Kyrkan har kristen barn- och ungdomsverksamhet. Det finns också en Pingstförsamling.

ABF, Studiefrämjandet och Studieförbundet Vuxenskolan anordnar studiecirklar inom varierade ämnesområden och intressen.

Nästa alla byar inom kommunen har bildat föreningar och har egna byastugor där olika verksamheter bedrivs som t ex gemensam bakning, vedeldad bastu, pizzaservering, Valborgsmässofirande, våffelservering och jaktfester. Byaföreningarna arrangerar också pimpelfiske- och metspöfisketävlingar. Vintertid är skoterkörning populärt och då samlas skoterfolket vid vinteröppna byastugor som t ex byastugan i Kypasjärv.

Hushållningssällskapet, Överkalix konstgille och Överkalix hembygdsförening är exempel på andra föreningar i Överkalix. Överkalix Teaterförening anordnar teaterföreställningar med det bästa urvalet ur Norrbottensteaterns produktioner. Ett mindre urval från Riksteaterns rika utbud som går på turné i landet besöker också Överkalix.

En3 teaterförening engagerar lokala förmågor och sätter upp egna författade manusskript till bejublade föreställningar. För hundar och hästar anordnas årligen utställningar och tävlingar.

Vad finns i närområdet

I centralorten finns arbetsförmedling och kommunkontor med flyktingmottagning. Det finns matbutiker, klädaffärer, apotek, radio- och TV-affär, järnhandel, färghandel, restauranger, café och Röda korsets secondhand-butik med möbler, kläder, husgeråd och armaturer. Återvinningscentralen, ca 4 km utanför centralorten, har också försäljning av bättre begagnade möbler, husgeråd, armatur med mera.

Folkets Hus har filmvisning. Från och med oktober 2013 har man även direktsända konserter, fotbolls- och hockeymatcher.

Badhus och sporthall, ishall och fotbollsplan. Preparerade skidspår och backe för utförsåkning finns ca 4 km från centralorten. Utomhusbassäng på sommaren.

Barnomsorg

Överkalix har två förskolor: Älvens förskola och Ängens förskola. Det finns även en förskoleklass, Björnen och fritidshemmet Ekorren.

Grundskolor och gymnasieskolor

Överkalix har grundskola och gymnasium, Åkerskolan år 1-3, Strandskolan år 4-9 och Överkalix gymnasieskola. Det finns även en fristående grundskola, Överkalix Friskola som är från förskoleklass upp till år 9. Den har inriktning mot kultur och miljö.

Utbildningsmöjligheter

Det finns även en kommunal vuxenutbildning. Där finns det bland annat en gymnasial vuxenutbildning och sfi.

Samhällsorientering för nyanlända ges på videolänk en gång i veckan. Den är 100 timmar och är i en lokal på skolan.

Hälso- och sjukvård

Region Norrbotten driver en Hälsocentral med läkarmottagning och distriktsvård med BVC och MVC, ambulans och observationsavdelning med fem vårdplatser. Till verksamheten hör även sjukgymnastik och arbetsterapi, medicinsk fotvård, ljusbehandling samt laboratorium och röntgen. n.

Tandvård finns i anslutning till Hälsocentralen.

Tolkhjälp

Möjlighet till tolkhjälp finns vid alla myndighetskontakter. Tolkningen sker vanligtvis via telefon.

Kommunikationer

Det finns möjligheter att ta sig med buss till många orter i närheten, bland annat till Luleå, Gällivare, Kiruna, Kalix och Haparanda. Det är Länstrafiken i Norrbotten som trafikerar dessa sträckor.

Arbete och företagande

Överkalix kommun är den största arbetsgivaren. Det finns även många mindre företag inom olika branscher som kan ha behov av arbetskraft. Många pendlar över dagen till Kalix och andra veckopendlar till Luleå, Gällivare, Kiruna och Pajala.